Napovedujemo festival Sonica

Sonica 2013

Program festivala Sonica 2013 sledi ustaljenim linijam MoTe- Muzeja tranzitornih umetnosti v iskanju prehodnih, tranzitornih ‘linij bega’ v polju sodobne umetnosti, v izrazito heterogenem in neenotnem polju ustvarjalnih in miselnih silnic, ki jih skozi zasnovo tranzitornega preči zvok. Zvok kot medij prehodnosti, ki preči zidove, telesa, prostore, ki je vseprisoten v urbanem miljeju, utelešen v objektih, konceptih, mislih, v umetniških formah, kot je glasba, v podobah in govorjenju, a jih hkrati preči, prešije s svoji izmuzljivo in minljivo, vseskozi spreminjajočo naturo. Zvok uhaja iz okvirja, zato se zdi, da zanj okvir ni zadosten, da bi ga zajezil. In ravno to je izziv letošnje Sonice, ki ponovno preči raznolike umetniške principe in pristope, se v njih uteleša in odbija, jih trese, pelje v ritem in pulz, jih razteleša in pomensko spreminja. Uteleša se v zvočnih instalacijah, objektih, kot so vizualizacije zvoka v skulpturah Yurija Suzukija ali skozi ritmično mehaniko predelanih prenosnih cd predvajalnikov Stephena Cornforda, pulzira, sveti in utripa skozi minimalistično izkušnjo elektronske glasbe dvojca snd, se naseljuje v vmesju vizualnega in zvočnega v novem avtorskem projektu Random Logic, ter v polju basovskih frekvenc in militantnega tehno ritma Anstam, predrugači prostor v instalacijah Karine Smigle-Bobinski in Jana Vormanna in se naseljuje med vizualnim in zvočnim v minimalističnih podobah, barvah, objektih, prostorih in zvokih. Ujeti zvok v monument, ga dokumentirati in pomensko zajeti, zakleniti v formo, bodisi v  glasbeni žanr, bodisi v objekt, vizualno podobo, digitalno datoteko, ga zajeziti s prostorom, je praktično nemogoče. Njegova prehodnost, ujeta med šumom in tišino je tista, ki skozi interakcijo z različnimi objekti, mediji in telesi spreminja vibracijo, pomenskost in intenzivnost. Hkrati je zvok utelešenje in izmikanje spomina, drugačna časovnost od zgolj linearnega časa. Obenem Sonica tudi letos sledi svojemu temeljnemu poslanstvu prehajanj med različnimi formami izraza, med umetnostjo in popularno kulturo, ki se ji umetnost ne more izmakniti.

Festival SONICA je del mednarodne mreže festivalov ICAS, v kateri mu družbo delajo najpomembnejši festivali sodobne glasbe in umetnosti Transmediale, CTM Berlin, Mutek, Todays Art, Unsound, …

Več: www.sonica.si

SONICA 2013 izbor dogodkov:

15. november 2013, Klub Channel 0, Metelkova mesto, Ljubljana

Biomechanics & Sonica predstavljata: JM De Frias (USA- Sequencias) + Biomechanics Crew

Techno eksplozija z glavnim predstavnikom njujorškega techno preporoda in vodjo založbe Sequencias JM De Friasom na njegovi prvi evropski turneji ob domači ekipi Biomechanics.

 

22. november 2013: Metelkova mesto, Ljubljana:

Nik Nowak (DE): Panzer

Bučna prostorska intervencija z zvočnim tankom v podporo Radiu Študent.

 

26. november 2013 – 4. december 2013: MoTA Point (bivša trgovina Lovec), Ljubljana

Uršula Berlot, Jan Vormann (DE), Karina Smigla-Bobinski (DE), Stephen Cornford (UK)

Razstava: kinetični magnetizmi, milni mehurčki v objektu, delavnica robotike, razpadajoča polpretekla tehnologija skozi mehanično ritmiko v prostoru in novonastala dela za novi art prostor v centru Ljubljane!

 

27. november 2013: Dravit, Dravograd

Karina Smigla-Bobinski: ADA

Analogna interaktivna instalacija, igriva kinetična skulptura in postdigitalni risalni stroj obenem.

 

29. november 2013: CUK Kino Šiška, Ljubljana

Random Logic (SI), SND (UK- Raster-noton, Mille Plateaux, PAN), Andrej Koruza: Signals from the limit

Premierni audiovizualni nastop po desetletju ponovno aktivnega legendarnega domačega elektronskega dvojca Random Logic in prvič v Sloveniji nastop kultnega britanskega techno minimalističnega dvojca SND ter interaktivni mozaik Andreja Koruze.

 

30. november 2013: Klub K4, Ljubljana

Anstam (DE- MonkeyTownMusic), Synaptic (SI)

Ostro nabriti nemški elektrificirani techno Anstama iz založbe MonkeyTownMusic ob boku lokalnega Synaptic Crew-a.

+ delavnice, artistTalk, ..

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: