Beautiful Ones na Dunaju – Suede

Suede

Dunaj / Gasometer
15. 11. 2013

Na koncert britanske zasedbe Suede, ki je svoje zvezdne trenutke doživljala v 90. letih, smo se odpravili z velikimi pričakovanji. Seveda je pri povratniških skupinah vedno vprašanje, kako bo celotna zadeva delovala v živo na odru. Sodeč po informacijah pred petkovim koncertom naj bi bili v formi bolj kot kdajkoli. Tokratni njihov koncert ni bila le povratniška akcija, kjer naj bi fantje skušali še malce zajahati valove stare slave. Ne, Suede so izdali zelo soliden album Bloodsports, ki ga trenutno predstavljajo na evropski turneji in skušajo pridobiti na svojo stran tudi mlajše poslušalstvo. Na koncertih večjih skupin je vedno zanimivo opazovati, kako se skupina postavi na odru. Že sam prihod članov skupine je dal slutiti, kdo bo imel ta večer na odru glavno besedo. Suede so skupina, ki večji del koncerta dajejo podporo njihovemu karizmatičnemu frontmanu Brettu Andersonu, saj se je dokaj enakovredni član, kitarist Bernard Butler poslovil že po prvem albumu. Prva dva komada, sicer aktualna singla Barriers in It’s starts and ends with you, sta energično odprla koncert in Brett je že veselo poskakoval po odru, se zvijal ter tudi poziral fotografom pred odrom.

Pred koncertom je bila bojazen, da bi to lahko bil le še en koncert največjih hitov, vendar se je kmalu izkazalo za nasprotno. Med največje hite, kot so Trash, Animal Nitrate in Metal Mickey, so vpletali tudi novejše komade, ki jih je publika sicer malo slabše poznala. Koncert se je po energičnem začetku za kratek čas tudi umiril, saj je Brett le ob spremljavi klaviatur zapel komad Down z albuma Head Music in pokazal vse svoje vokalne sposobnosti. Sam nastop je ustvaril občutek, da je marsikdo podoživel najboljša leta britanske invazije, za trenutek smo vsi postali 15 let mlajši in uživali v androgenih potezah Bretta, ki pa tudi ni ušel času. Koncert so zaključili z She’s in fashion, himno dekletom, ki so v modni industriji in delujejo šik, ter seveda Beatiful Ones, ob kateri so se še poslušalci iz zadnjih vrst razživeli.

Na Dunaju je dobrih 2000 poslušalcev imelo možnost prisluhniti temačni, glamurozni, romantični ter hedonistični moči skupine Suede, ki je bila velik obrambni zid pred ne tako elegantnim in šik pojavom grunge glasbe iz Seattla v ne tako daljni preteklosti. Suede so močnejši kot kdaj koli, ne rabijo več ekscesov, ne tabloidov, zdaj se lahko res posvetijo samo še ustvarjanju glasbe. Poslušalstva jim ne bo zmanjkalo.

Vladimir Petković

Povezani članki:

Značke: