Paul McCartney & Wings – Wings Over America

Paul McCartney & Wings – Wings Over America (remastered)

2013, Commercial Marketing / Universal Music Slovenia 

Že pred časom se je v trgovinah pojavil dvojni CD Wings Over America Paula McCartneya in njegove takratne skupine Wings, ki je bil posnet med veliko severnoameriško turnejo skupine leta 1976. Album je prvič izšel istega leta kot trojna vinilna plošča. Postal je velika uspešnica, saj je vključeval tako glavne uspešnice skupine Wings kakor tudi ključne skladbe McCartneya iz obdobja Beatlov. Je pa zanimivo, da Paul ni edini Beatel, ki se je odločil in izdal trojni vinil. Pred njim je to naredil George Harrison z albumom All Things Must Pass. In oba albuma sta postala veliki svetovni uspešnici.

Paul McCartney je že takrat veljal kot odličen koncertni izvajalec, ki je s skupino zbrano okoli sebe znal pričarati energijo in čar njegove studijske glasbe tudi na koncertnih odrih. Turneja leta 1976 je potekala v glavnem po stadionih, takšna je tudi glasba oz. aranžmaji, prav tako izbor skladb. Seveda so bile takrat sestavni del repertoarja skladbe, kot so Band On The Run, Live And Let Die, My Love, The Long and Winding Road, iz obdobja Beatlov pa Lady Madonna, krasna Blackbird in seveda Yesterday ter druge. Izvedbe skladb so vrhunske, sicer ne popolnoma dodelane, ampak nabrušene, kompaktne in polne življenja. Plošča prinaša tudi tisti, danes tako redko slišani čar živih koncertnih nastopov. Kljub temu, da je Paul ploden avtor in je že takrat imel za sabo odlične albume, kot so Ram, Band On The Run in seveda vrsto odličnih skladb iz obdobja Beatlov, je v svoj koncertni repertoar vedno vključeval tudi skladbe svojih kolegov in soborcev. Tako na albumu Wings Over America najdemo tudi skladbo Go Now, ki jo je pel nekdanji član skupine Moody Blues in član Paulovega takratnega banda Danny Laine, kakor tudi skladbo Richard Cory slovitega Paula Simona.

Paul McCratney še danes slovi kot odličen avtor pesmi, ki jim zna vliti vročekrvne izvedbe. Tudi njegovi studijski albumi vsebujejo vrsto izvrstnih skladb, ki sicer niso našle mesta na glasbenih lestvicah, zato pa držijo duh intimnosti in žara. Gledano iz tega konteksta je koncertni album Wings Over America iz leta 1976 popolnoma drugačen in odraz časa, ko so arenski koncerti in bandi krojili glasbeno sceno. McCratney je pravkar izdal najnovejši album z naslovom New. Veselimo se že njegovih novih skladb in še kakšne turneje v prihodnje.

Iztok Rodež 

Povezani članki: