Koji če ti kurac maraton, to je grind!!

Bolesno Grinje

Ljubljana / Gromka
26. 10. 2013

Kratka in jedrnata reportaža s kratkega in jedrnatega koncerta!

Na predvečer vse-slovenskega tekaškega praznika (no, očitno sem izpadel tudi iz te definicije slovenstva …) in v pričakovanju za eno uro daljše noči se je v soboto pred klubom Gromka na Metelkovi zbrala kar prijetna gručica ljudi, ki jim je tek na dolge proge precej tuja zadeva, radi pa imajo šus v glavo! Organizatorji so nam namreč po lepem številu let v našo smrdečo prestolnico pripeljali legendarne puljske death-grinderje Bolesno Grinje, za podporo pa crust/grinderje Zaprti Oddelek iz Slovenske Bistrice ter (v zadnjem trenutku dodane) old-school hardcore/punkse Đornata iz Ljubljane.

Ob zanemarljivi zamudi so lepo napolnjeno Gromko najprej stresli Zaprti Oddelek, ki so odigral komade z letos izdanega splita Nulla Osta. Povedati kaj drugega kot to, da »igrajo« nekakšno mešanico grinda, crusta in zelo glasnega hardcora in da so v pol urice lepo ogreli dvorano, publiko in zelo dobro pripravili teren za nadaljevanje večera, bi bilo popolnoma odveč.

Po primerno kratki pavzi (pivo in dva čika) se je iz dvorane spet zaslišala galama (ni drugega izraza). Na odru so svojo jezo na svet na nas že stresali old-school punxi Đornata. S svojim drvečim punkom, ki ga uporabljajo za serviranje svoje glasbe, so publiko pripravili do množičnega poganja (fotografi bi ga pod odrom vsekakor konkretno najebali …) in vsesplošnega rajanja ter pozitivno energijo večernega razvrata dvignili vsaj za eno stopnjo. Pol ure je bilo dovolj, da smo si zaželeli novega piva in rakaste palčke, da spet pridemo do sape. Ko naslednjič vidite, da se obeta nastop Đornata, jih pojdite nujno pogledat!

Pavza je bila spet kratka in z odra so nas kaj kmalu začeli masakrirati legendarni Bolesno Grinje. Fantje že nekaj let niso nastopili pri nas in pred njihovim nastopom je bilo med publiko čutiti pozitivno napetost in vznemirjenje. Vsakršna bojazen, da so fantje pozabili svoj posel, se je razblinila v prvi sekundi nastopa! Od začetka do konca je njihov death-grind mlin mlel z nezmanjšano hitrostjo in močjo. Na publiko sta basist in kitarist streljala riffe vsak s svojega konca odra,  bobnar je pomagal, da publika ni prišla do sape, pevec pa je lajal na publiko in jo spodbujal  k moshanju, poganju in ostali oblikam sodobnega izraznega plesa. Ker je bend v 13 letih svojega obstoja med slušnih okvar željno nacijo izbruhal že kar obsežno diskografijo (pet albumov, dva splita, en EP in eno kompilacijo), so imeli dovolj materiala, da so nas pretresli, zmleli, sesuli in nas po eni uri masakra pustili, da se sami odločimo, ali si bomo pokoncertne rane celili z alkoholom, s čim drugim ali se bomo odvlekli domov in naslednji dan brez slabe vesti prespali maraton …

Rok Erjavec

Povezani članki: