The Stroj udarjajo z albumom Metafonik

The Stroj / foto Goran Petrašević

Kolektiv The Stroj je v začetku septembra izdal svoj četrti album z naslovom Metafonik. Material za album so člani zasebde pripravljali vse od izida albuma Cona leta 2006, posnet je bil na različnih lokacijah doma in v tujini. Končno produkcijsko podobo pa sta albumu nadela njihov dolgoletni sodelavec Aldo Ivančič ter nova okrepitev kolektiva, velenjski producent, glasbenik in multimedijski umetnik Stane Špegel. Album bo izšel pod okriljem založbe MKC Maribor, na voljo pa bo v vseh bolje založenih ploščarnah ter na spletni strani kolektiva www.thestroj.net.

The Stroj se na novem albumu predstavljajo z močno posodobljenim in elektrificiranim zvokom, ki izraža njihovo samosvojo vizijo retrofuturistične glasbe in ustvarja zvočno kuliso za čase, ki prihajajo. Primož Oberžan, spiritus movens kolektiva, je o ustvarjalnem procesu povedal: »Album Metafonik smo ustvarjali v času velikih sprememb, tako družbenih kakor tudi v sami zasedbi kolektiva. Večina kompozicij je tako šla skozi dolgotrajen proces metamorfoz, ki so največkrat vodile od mehansko tolkalskih zasnov preko elektromehanske nadgradnje do elektronske finalizacije. Izhodiščna ideja, ki nas je vodila skozi ustvarjalni proces, je bila kritična uporaba tehnologije, ki ni podrejena imperativu učinkovitosti temveč ustvarjalnosti človeškega duha. Kljub izraziti elektronski nadgradnji kompozicij je celotna ritem sekcija še vedno v rokah živih ljudi, ki z zamahi rok v kolektivnem duhu poganjajo glasbeno mašino naprej v sebi lastnem ritmu.« 

Po naslovni skladbi ‘Metafonik’, ki je izšla konec preteklega leta, bo album pospremil tudi novi single z naslovom ‘Zombie Hunters’. Video si lahko ogledate spodaj, člani kolektiva pa še letos načrtujejo tudi produkcijo računalniške igre, v kateri boste lahko ob njihovi glasbeni spremljavi slovenske zombije iztrebili kar sami.

www.thestroj.net

Povezani članki:

Značke: ,