Neobjavljeni posnetki in raritete zasedbe Let 2 prvič na uradnem nosilcu zvoka!

Let 2 / foto Damir Krizmanić

Po kompilacijskem vinilu ”Kurcem do vjere/ Thank you Lord”, svojevrstnem zapisu dosedanjega gledališkega in koncertnega delovanja zasedbe, Let 3 pred pozabo rešujejo svojo preteklost – Let 2!

 

Let 2 nekoč …

Do danes še neobjavljeni posnetki iz začetka 80-ih let prejšnjega stoletja, ko so Let 2 nastali iz multimedijskega projekta Strukturne ptice, so, z minimalnimi posegi, objavljeni na albumu ”Punjeta”, prvem uradnem izidu te kultne reške formacije, predhodnice Leta 3. Takratno postavo banda so tvorili Damir Martinović Mrle, ki je pred tem deloval v projektu Strukturne ptice ter bandu Termiti, Zoran Prodanović Prlja, ki je scenske izkušnje nabiral v zasedbi Umjetnici ulice, bobnar Berislav Dumenčić Kiko (prav tako iz Termitov) ter kitarist Mladen Vičić Ritchie, ki je predhodno igral v bandu Paraf.

Svojevrsten konceptualni moment je band ustvaril z aktualnim singlom ‘Punjeta’: del teksta zanjo je bil napisan že v začetku osemdestih let prejšnjega stoletja in izhaja iz skladbe ‘Gomile umiru glasno’ zasedbe Let 2. Let 3 so jo v letošnjem letu dokončali, napisali refren in besedilo podložili z aktualno glasbeno produkcijo. Skladba danes, trideset let kasneje, deluje na isti način – kot himna in mantra delavskega razreda. Dokaz člani banda vidijo v času – smo, kjer smo že dolgo, in ne premikamo se naprej. Punkerska reakcija na stanje iz začetka 80-ih let prejšnjega stoletja je isti glas, ki artikulira tudi današnje stanje. Skladba ‘Punjeta’ je ravno z zaokroževanjem celotnega procesa preskočila umestitev na pred kratkim objavljen vinil ”Kurcem do vjere/ Thank You Lord” in svoje mesto končno smiselno našla na istoimenskem albumu banda Let 2.

Album ”Punjeta” prinaša izjemen material, ki je bil ključen tudi za kariero bodoče zasedbe – le-to dokazujejo (tudi) skladbe, ki so od obdobja Let 2 ostale aktivne tudi v obdobju Let 3 (‘Sam u vodi’, ‘Ne trebam te’). Izid albuma ”Punjeta” pa je hkrati tudi priložnost, da se spomnimo začetkov velike zgodbe Leta 3, ki v svoji izvirni obliki ne bo imela nadaljevanja, a je s svojim kratkim artističnim delovanjem in razburljivo glasbo označila začetek nečesa večjega, pogumnejšega in brezkompromisnega. Posebna zanimivost albuma je tudi fotografija na naslovnici. Na njej je Bing, legenda reške scene, ki je pred več kot dvema desetletjema krasil tudi naslovnico kultnega albuma Let 3 ”Two dogs Fucking”.

 

Let 3 danes …

Marca letos so Let 3 izdali vinil ”Kurcem do vjere/ Thnk you Lord”, na katerem so zbrali lastno gledališko delo in koncertne posnetke. Vinil je obogaten z dodatnim materialom. V širok glasbeni spekter zasedbe Let 3 bo v začetku oktobra dodan tudi soundtrack filma ‘Kauboji’, za katerega je Mrle s svojo življenjsko sopotnico Ivanko Mazurkijević spisal glasbo.

Udejstvovanje v gledališču je zapolnilo trenutke med izidi albumov in nastopi skupine Let 3. Zoran Prodanović Prlja je sodeloval v mnogih predstavah v režiji Ivice Buljana: ‘Pilad’, ‘Jazz’, ‘Marš’, ‘Pijani proces’, ‘Baba Yaga je snijela jaje’, skupaj z Mrletom pa sta sodelovala v predstavah ‘Fedra’ in ‘Kiklop’. Mrle trenutno sodeluje v predstavi ‘Rekvijem za organe’ v režiji Senke Bulić, pripravlja ti. ‘Knjigo o džungli’, ponaša pa se tudi s sodelovanjem pri predstavah ‘Ježeva kućica’, ‘Pozdrav Europi; Radio Kundera’ ter sodelovanjem v predstavitvi Hrvaške na beneškem bienalu (skladatelj glasbe za projekt Između sustava/In between).

 

Nazaj v zgodovino …

V knjižici albuma Let 2 ”Punjeta” se nahajaju tudi spremni teksti sodobnikov zasedbe Let 2, v katerih so zapisali svoje spomine na delovanje in vpliv zasedbe. Preberete lahko tekste Dubravka Jagatića, Velimirja Grgića, Ivana Moleka in Bojana Mušćeta.

Navajamo enega od njih: »… skupina Let 2 je s svojim prepoznavnim zvokom in stilom skočila iz povprečja. S svojimi težkimi in nežnimi stihi je Mrle pripravil izvrsten teren za Prljo kot novega, močnega frontmana in Let 2 kot skupino iz katere veje mračna in močna energija katere čas šele prihaja … / … do prvega albuma, ko so že postali Let 3, sta Mrle in Prlja pustila močno sled, ki je postavila temelje vsega, kar se je kasneje zgodilo z Let 3 in številnimi drugimi bendi reške in hrvaške scene.« – Dubravko Jagatić

Let 2 – ”Punjeta” – že v prodaji!

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.