Izjava Janeza Zupana, novega vodjo Kluba K4 ob novinarski konferenci, 11.9.2013

REFLEKSIJA in PROGRAMSKE SMERNICE K4

Klub K4 je bil v zadnji dekadi in nekaj več – kolikor časa klub tudi sam poznam- najpomembnejši promotor alternativne elektronike na slovenskem in tudi širše. To je klub, ki je bil tako za nas ustvarjalce kot tudi tiste, ki so gradili in usmerjali program, predvsem privilegij, platforma, na kateri smo lahko utelesili našo strast do glasbe, se razplesali do jutra, ustvarili nove prijateljske in stanovske vezi. Naši kolegi iz sosednje Avstrije, Hrvaške, Italije pa tudi tisti malo bolj oddaljeni, so nam, oddaljeni od politike in trenj v klubu, naš K4 vedno zavidali. Privilegij je bil seveda vzajemen. Ustvarjalci so gradili klub in klub je gradil ustvarjalce, nam omogočal reference za nadaljnje delovanje, nas povezoval s pomembnimi akterji scene in nam, lahko rečem, v večini zagotavljal, da smo sploh lahko obstajali, ker podobnih prostorov pri nas žal ni. In danes, po desetletju, odkar je klub postal ‘elektronski’, podobnih prostorov še vedno ni. Vmes so se dogajali poskusi za nekaj podobnega (npr. SubSub), ampak spričo nepredvidljivosti, in lahko rečem tudi občutljivosti scene, so se vsi bolj klavrno končali. Ker stanje v realnosti žal ni vedno rožnato.

Ko sem sprejel ponudbo za vodenje kluba, me je vodila zgolj in samo misel, da Ljubljana mora obdržati ta privilegij. Izguba namreč pomeni še nadaljnjo stagnacijo celotne elektronske scene ob že tako mizernih obiskih, ki so seveda logični, ker se scena z vsemi lokaliziranimi ozkimi interesi in spori podira že kar nekaj let. Mi starejši vedno lahko rečemo, da smo doživeli, kar nam je bilo doživeti, pa tudi kakšen prostor za nas, ki smo si toliko časa gradil reference (tudi v K4), se bo občasno že našel. Mlajši, tako ustvarjalci kot obiskovalci, pa z zaprtjem izgubijo svoj prostor in situacija jih obsodi na životarjenje ob čakanju kakšnih nastopov ali prireditev, ki pa jih bo pri tako negativnem gledanju na situacijo vedno manj. In izgubili bomo vsi, tudi tisti, ki mislijo, da je bilo pogumnejše oditi in ne ostati.

Ko sem si postavljal programske smernice nove sezone, sem želel povabiti v prostor predvsem mlajše ustvarjalce in kolektive, ki z neizmernim ustvarjalnim potencialom in predvsem veliko motivacijo morda pomenijo nov vzpon alternativne elektronike, morda celo novo kulturno konjunkturo. Seveda so za klub nepogrešljivi tudi ‘fotri’, ki se aktivno, brez premora trudijo, da se pod Alpami tla tresejo tudi ob vseh neprijetnih peripetijah.

Programske smernice nastavljene tako, da bodo ob sredah večeri domačih, mladih ustvarjalcev, ob četrtkih večeri živih nastopov, tako bendov kot tudi ‘live actov’, spet pretežno slovenskih, z občasnimi tujimi gostovanji, petki in sobote pa ostajajo taki, kot smo jih vajeni. Vse v predalu recimo temu urbane alternativne glasbe.

4-ka se tako odpira že 21.9. z Rozasoboto, prava otvoritvena serija pa se začenja z vrhunskim koncertom Andreye Triane, nu-soul umetnice, v četrtek, 26.9. V petek sledi predstavitev nekaterih ekip, ki bodo 4-ko soustvarjale in poganjale skozi sezono, v soboto, 28.9., pa sledi večer vrhunske elektronike z enim izmed najpomembnejših inovatorjev v zlomljeni elektroniki – dBridgeom. V oktobru velja izpostaviti petek, 4.10., ko bo v kleti Fred P, 11.10. Beroshima, 18.10. Hedflux, 19.10. Metrik, 25.10. Slick Shoota ter seveda odlični domači izvajalci New Wave Syria, Žiga Murko in cela paleta odličnih domačih DJ-ev.

Janez Zupan, vodja kluba K4

Program september, oktober:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.