Dunajski festival Waves Vienna bo osredotočen na aktualno slovensko glasbeno produkcijo

Med 3. in 6. oktobrom se bo na Dunaju že tretjič odvil največji srednjeevropski klubski mednarodni festival in glasbena konferenca Waves Vienna. Tokrat bodo v središču slovenski glasbeniki. Festival, katerega moto je »Ko vzhod sreča zahod«, se vsako leto osredotoča na dve izbrani evropski glasbeni sceni – letos na slovensko in belgijsko. Tovrstni fokus na izbrano državo je zanjo in za njene izvajalce izjemna priložnost za mednarodno promocijo in mreženje. Tako bo letos festival gostil kar devet slovenskih glasbenih izvajalcev oziroma skupin, obenem pa bo na temo naše glasbene ustvarjalnosti in industrije priredil različne okrogle mize in razprave.

Waves Vienna je festival, ki se ukvarja s promocijo evropske glasbe in klubske scene, torej enega pomembnejših elementov novih zvokov. Prizorišče festivala so najpomembnejši dunajski klubi, seveda pa ne manjkajo niti koncerti na prostem. Waves Vienna na Dunaj privabi številne glasbenike, agente, glasbene založnike, koncertne in festivalske promotorje, medije in poslovneže s celega sveta. V svoji lanski, drugi izdaji je dogodek aktiviral trinajst prizorišč in zabeležil preko deset tisoč obiskovalcev, več kot petsto delegatov iz tridesetih držav ter kar sto devetintrideset glasbenikov iz sedemindvajsetih držav. Festival se suče okoli žanrov elektronske glasbe ter pop in rock neodvisnih produkcij ter krepi mreženje in glasbene izmenjave z izbranimi mednarodnimi partnerji, pri čemer se osredotoča na dobro zastopanost predstavnikov zahodne, osrednje in vzhodne Evrope. Letos se bo v štirih dneh na dvanajstih odrih zvrstilo kar 80 avstrijskih in mednarodnih izvajalcev, med katerimi bo v okviru slovenskega fokusa, poimenovanega Slovenia on Waves, ki ga skupaj z avstrijskimi partnerji pripravlja SIGIC v sodelovanju s CUK Kino Šiška in Slovenskim kulturnoinformacijskim centrom na Dunaju – SKICA, tudi devet slovenskih, in sicer Coma Stereo, Ian Green, It’s Everyone Else, Kill Kenny, Milk Drinkers, New Wave Syria, N’toko, The Toronto Drug Bust in Werefox.

Festival bo med drugim gostil tudi nekaj prepoznavnejših mednarodnih imen, med katerimi lahko izpostavimo zasedbe CSS (Cansei de Ser Sexy), Iceage, Múm, Skream, The Electric Soft Parade, Japanther, Charli XCX, Mmoths, Girls in Hawaii in Kate Boy.

Pomemben del festivala je glasbena konferenca, ki s predavanji, razpravami, okroglimi mizami in delavnicami privabi raznovrstne glasbene profesionalce iz cele Evrope. Letošnji fokus na slovensko in belgijsko popularno glasbo bo tako predstavljen tudi na številnih okroglih mizah, ki bodo obravnavale slovenski glasbeni sektor, kulturno sceno in njene poslovne aspekte. Na tematskem srečanju v času konference imajo profesionalni udeleženci iz Slovenije in drugi udeleženci dobro priložnost za navezovanje novih poslovnih stikov in sodelovanj. V času konference, ki jo sicer organizira MICA – avstrijski glasbenoinformacijski center, bodo potekale tri predstavitve slovenskega glasbenega sektorja, in sicer v tematskih sklopih o slovenski glasbi in glasbeni sceni na splošno, o glasbenem trgu ter načinih in možnostih sodelovanja s slovenskimi glasbenimi deležniki.

NA KRATKO O WAVES VIENNA IN SLOVENIJI V ŽARIŠČU:

• Festival Waves Vienna je prvi klubski in showcase festival na Dunaju in edini te vrste v Avstriji.
• Glasbena konferenca Waves Vienna je največja konferenca te vrste v osrednji in vzhodni Evropi.
• Koncerti Waves Vienna predstavljajo številne glasbenike elektronske glasbe ter pop in rock neodvisnih produkcij s celega sveta, med njimi tako že uveljavljene skupine kot tudi izstopajoče nove talente.
• Posebnost festivala je mreženje med vzhodno in zahodno Evropo.
• Ciljne skupine festivala in konference so glasbeni uporabniki in profesionalni udeleženci glasbene scene iz osrednje evropske regije, vključno z Nemčijo, Češko, Slovaško, Madžarsko, Slovenijo, Hrvaško in Avstrijo.
• Sodelovanja in partnerstva z ustanovami in festivali iz navedene regije vzpostavljajo profesionalno mrežo, ki je koristna in učinkovita za vse delegate konference Waves Vienna.
• Število obiskovalcev festivala Waves Vienna 2012: 10.800 (kar predstavlja 35 % dvig udeležbe v primerjavi z letom 2011).
• Število delegatov konference 2012: 517 profesionalnih udeležencev iz 29 držav (kar je 97 % porast v primerjavi z letom 2011).
• Načrtovani slovenski dogodki na konferenci Waves Vienna:
– tri predstavitve (predavanja) izključno o slovenski glasbeni sceni,
– ožje osrediščeno, strokovno mreženje z delegati iz Slovenije in drugih držav,
– strokovno srečanje in mreženje z vsemi delegati ter nastop slovenske skupine,
– nastopi 9 slovenskih glasbenih skupin.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: