Dimensions Festival Opening Concert & Bonobo Live!

Dimensions Festival

Hrvaška / Pula / Arena
4. 9. 2013 

Začel se je 2. Dimensions Festival v Puli. Biti del otvoritvenega koncerta, kjer je bila glavna vloga dodeljena britanskemu producentu in didžeju Simonu Greenu, ki ga vsi zelo dobro poznamo pod umetniškim imenom Bonobo, je res enkratna življenjska priložnost,  kjer se vsi telesni čuti pustijo razvajati veličastnosti glasbe. 2000  let stara Puljska arena je zaživela v new age melodijah, prepletanju light showa, odmevih britanskega naglasa in pozibavanju več tisoč glave množice, ki so bili priča edinstvenemu glasbenem spektaklu. Besede težko opišejo evforijo publike v pričakovanju izjemnih glasbenikov, ki so prihajali na oder in bili odlični v svojih vlogah.

Kot prvi je vrednost areni dodal Andrew Ashong, ki je skupaj s svojo back vokalistko v orientalskem videzu publiko opozoril na obetaven večer.  Tu pa tam je v zvočnikih zahreščalo, a so odgovorni za to zadevo takoj uredili in do konca dogodka je potekalo vse brezhibno. Kljub umirjenemu nastopu je Ashong dvignil publiko na noge in jo zazibal. Poslovil se je s skladbo Flowers, kar je bil zadetek v tarčo, in obiskovalcem svetoval še Enjoy the rest of the night. Publika je povedano upoštevala.  Med pavzami, ko so potekale priprave na naslednjo skupino, je didžej poskrbel za pestro glasbeno atmosfero in publiko držal na energiji.

Portico Quarter in Mount Kimbie sta presenetila z energičnim nastopom. Prva omenjena, 4-članska zasedba nadobudnih Londončanov, je publiki dovolila, da abscinirajo glasbeno čarovnijo sede. Meditativen, rahlo melanholičen zvok hanga, inštrumenta s katerim je Keir Vine posebno izstopal na odru, je ustvaril toplo atmosfero. Harmonija inštrumentov je potovala od posameznika do posameznika in tako združila vse prisotne v eno. Sledila je enourna ekstaza. Mount Kimbie, dvojec, ki je definitivno publiko vrgel nazaj na noge in napolnil pljuča z dodatnimi basi ter globokim elektronskim utripom. Unikaten zvok hitrega in rahlo jeznega tempa je v celem večeru najbolj poudaril light show, ki je predstavljal pomemben del nastopa. Luči so se več kot odlično ujemale z beatom.

Nestrpno čakanje, srbenje pet, hitra pavza za toaleto, še eno pivo v roki, nasmeški na obrazu, pospešen utrip, opazovanje zadolženih kako skrbijo, da bo oder blestel, kako so pozorni na vsako pozicijo mikrofona ter na vsako malenkost. Čutila se je profesionalnost in zavedanje, da na oder prihaja edinstveni Bonobo. Dočakal ga je bučen aplavz in krik ter žvižg publike, ki je v rokah že imela pripravljene mobilne aparate zavedajoč se, da so del neponovljivega spektakla. S skladbo Cirrus, z novega albuma The North Borders, je Simon Green (Bonobo) začel in predstavil novo zgodbo v Areni. S 7-minutnim uvodom je dodobra navdušil publiko in nadaljeval otvoritveni Dimensions festival s še večjo mero energičnosti, izražene skozi kakovostno glasbo. Vzdušje in komunikacija na odru sta bili usklajeni in zvoki down tempa, trip hopa in chill out elektronike so uspešno prevzeli mesto tudi pod odrom. Bonobo  je na odru imel vrhunske glasbenike, med katerimi je še posebej izstopal bobnar, ki si je zaslužil večkraten poklon publike in skrbel za usklajen tempo. Oder je glasbeno in estetsko poudarila tudi manjša simfonična zasedba treh violin z violončelom. Ospredje so popestrili pozavna, trobenta in saksofon, katerim se je večkrat pridružil sam Bonobo, ki je pokazal svojo glasbeno veličino tudi na bas kitari. Občutilo se je, da je Bonobov cilj bila maksimalna energija publike, kar je dokazal z izbranimi skladbami na repertoarju. Skladbo Nightlife, katero v originalu poje Bajka, je tokrat na odru v vsej svoji gracioznosti izvedla 25 letna pevka Szjerdene. S svojo eleganco in karizmo je skladbo, tako kot tudi vse ostale, odpela več kot izvrstno. Malo manj božansko in malo bolj odbito je Bonobovo glasbo na odru izpopolnila pevka Andreya Triana. Pesem Stay The Same z albuma Black Sands je v živo zvenela še bolj močno kot studijska verzija.

Simon Green si zasluži poklon z velikim p-jem. Svežino glasbe, ki jo je prinesel in z nami delil 4. septembra v mogočni puljski areni, je težko opisati. Definitivno Bonobo verjame v svojo glasbo in več kot očitno z njim verjame tudi publika.

Klaudija Jaketič

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qFrU0_E86ow[/youtube]

Povezani članki: