Prenapolnjen Lake Festival

Lake Festival-Line Up

Schwartzl See/Avstrija, 24.avgust 2013, vstopnina: predprodaja od 44 do 50 EUR, 50 EUR na dan dogodka

Lake festival se je v zgodovino party dogajanja zapisal, ko je pred leti v času vrhunca njegove slave, pripeljal Davida Guetto. Lani si je zastavil še višje cilje in pripeljal Tiesta, Afrojacka in Martina Solveiga, ki pa so se zvrstili v dobrih 3 urah in po polnoči je bilo nekako vsega konec. Za letos so vse skupaj zastavili velikopotezno in povabili so Aviciija, Red Foo-ja iz LMFAO, Sebastiana Ingrossa, Sanderja van Doorna in še nekaj zvenečih imen, a naredili so kardinalno napako. Pravzaprav kar nekaj kardinalnih napak, a začnimo na začetku.

Festival je obiskalo preko 30.000 ljudi, kar je najbrž preseglo tudi pričakovanja organizatorjev in pogosto smo lahko videli kaos, dolge vrste, nepotrpežljivost in veliko reševalnih vozil. Pravzaprav zelo veliko reševalnih vozil. Festival je bil zastavljen kot velik dogodek  z možnostjo kampiranja in v štartu ga je malce zagodlo vreme, ko je v noči iz petka na soboto neusmiljeno deževalo. Na srečo je vreme v času dogodka zdržalo. Ko smo na prizorišče prispeli popoldne, da bi ujeli nastop Aviciija, ki je bil predviden že za nekaj čez 16. uro, je bilo povsod že ogromno ljudi, ki so očitno želeli slišati glavno zvezdo. Na žalost Avicii ni upravičil svojega slovesa in je ponudil zelo podpovprečen nastop, ki je bil v glavnem sestavljen in 30-sekundnih izsekov »svakojake glasbe«, ki je bila na videz povsem naključno nametana skupaj. Od njegovih smo slišali precejšnji del repertoarja, a je med kratke izseke navrgel npr. Thrift shop od Mackelmora, uvodni komad iz serije Baywatch, nekakšno rock melodijo in vse skupaj zapakiral v nadvse kaotično celoto. On je užival, publika pa se je bila mestoma prisiljena vprašati, če ima dečko težave s sluhom, saj je na čase »vse tolklo mimo«, kar je pri zvezdi njegovega formata (in višini njegovega honorarja) nedopustno.

Po dveh urah Aviciijevega nastopa, smo poslušali standardno komercialo brez presežkov in šele Otto Knows je uspel popraviti precej medel glasbeni priokus. Prepričal je z odličnimi prehodi, udarnim izborom glasbe in še neslišanimi kombinacijami ter seveda požel navdušenje s svojim Million Voices. Alesso je nadaljeval v njegovem stilu in videlo se je, da je blizu fantom iz Swedish house mafie, saj je bil stil vrtenja in izbor glasbe zelo podoben njihovem. Pogrešali smo samo kanček originalnosti in izvirnosti, a je bil nastop zelo dober. Alesso je zaključil okoli polnoči z udarno pirotehniko, nato smo za 20 minut še slišali Nickyja Romera in potem minutka tišine ter nonšalantno obvestilo nadležnega povezovalca (ki si ne zasluži naziva MC, ker to ni), da je na poletnem open-air prizorišču vsega konec in da je Moon stage že poln ter, da naj gremo na Kontor stage in minuto kasneje, da je tudi Kontor Stage že poln in da nam želi varno pot domov. Domov! Ob 00:30 so poslali domov več kot polovico obiskovalcev, ki so za vstopnico plačali med 40 in 50 EUR, ker ni bilo več prostora na preostalih dveh odrih! Najprej smo še imeli upanje in smo poskusili priti na katerega izmed pokritih odrov – brez uspeha. Vrste so bile nepregledne, folk jezen in naveličan. Kaj smo hoteli, pobrali smo šila in kopita ter šli domov. Ali smo slišali Sebastiana Ingrossa? Nismo! Smo slišali Steva Aokija in Sanderja van Doorna? Tudi ne! Slaba organizacija nas je prikrajšala za nastope kar treh glavnih zvezd in z dolgim nosom smo, kot še nešteto drugih, zapustili Schwartzl See.

Če potegnemo črto, je bil festival zastavljen dobro. Nihče sicer ne ve zakaj so dali Aviciija in Red foo-ja na line-up tako zgodaj popoldne, še manj kako so si predstavljali, da bodo obiskovalci po 00:30 zapustili prizorišče, ker ni bilo več prostora na nobenem odru. Namen je bil dober, organizacija pa niti ne in če bodo želeli ohraniti tradicijo festivala, bo potrebno za naslednje leto pošteno pljuniti v roke in pogledati okoli kako to uspeva ostalim. Potencial je, vprašanje pa je, če bodo obiskovalci pripravljeni pozabiti in oprostiti spodrsljaje in priti tudi prihodnje leto.

Tekst: Barbara P.

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.