Zadnji Trnfest?

Zadnji Trnfest?

Med 30. julijem in 31. avgustom bo v okviru KUD France Prešeren potekal 22. tradicionalni mednarodni poletni festival, tokrat pod imenom Zadnji Trnfest?, in verjetno zadnjikrat v obliki, kot ga poznamo, popestril poletno dogajanje slovenske prestolnice. Pet tednov brezplačnega dogajanja ponuja program za mlado in staro, za ljubitelje glasbe, gledališča, razstav, filmskih projekcij, ustvarjalnih delavnic in tudi za najmlajše.

Zadnji Trnfest? bo v 33 dneh in večerih znova ponudil tako koncerte kot gledališke in plesne predstave, ustvarjalne delavnice, otroški program, DJ nastope, razstave in filmske projekcije, kar pisani gruči skupaj okoli 70.000 domačih in tujih obiskovalcev že tradicionalno zagotavlja brezplačno.

Vsi dogodki Zadnjega Trnfesta? bodo potekali v KUD France Prešeren. Dogajanje bo v zadnjem tednu med 29. in 31. avgustom tradicionalno dopolnil še sestrski družinski festival Emonska promenada. Vstop na oba festival je brezplačen.

Program Zadnjega Trnfesta? obeta domače in tuje nastopajoče, med katerimi se bodo med glasbenimi izvajalci predstavile slovenske zasedbe Demolition group ob otvoritvi festivala (30. 7.), Bitch Boys (31. 7.), Leni Kravac (2. 8.), Dandelion Children in World Within (3. 8.), Jani Kovačič (7. 8.), Spunk on toast (10. 8.), Srečna mladina (12. 8.), Ludovik Material in Spock Studios (17. 8.), Riki BB (23. 8.), The Toronto Drug Bust (24. 8.), Deca debilane in Extreme Smoke 57 (27. 8.), Dirty Sanchez (30. 8.) ter ob zaključku Zadnjega Trnfesta? še Red Five Point Star Big Band (31. 8.). Festival bo gostil tudi IndieGrad (17. 8.), zasedbe s stičišča neodvisne glasbene produkcije pod okriljem Zavoda Radio Študent, ter live act večer Chilli space (26. 8.).

Mednarodne glasbene zasedbe pa bodo letos Le Vasco (FR – 4. 8.), Sea + Air (DE – 11. 8.), Kilo Kilo banda (RS – 16. 8.), Jello Biafra and The Guantanamo School of Medicine (US – 21. 8.) ter Kirsty Almeida & The Troubadours (GB – 25. 8.).

Gledališki program festivala ohranja svojo pestrost in poudarek na produkciji KUD France Prešeren. Prične se z improvizacijskim gledališčem Maestro Trnfesta 2013 (4. 8.), sledijo poskus predavanja Andreja Rozmana Roza Že spet obisk (5. 8.), večer pravljic Vroča župa (6. 8.), klovnovsko gledališče The Subtitute (A – 9. 8.), improvizacijsko gledališče Filmski večer (11. 8.), večer Resničnih zgodb (13. 8.), rock cabaret Šodr teatra in zasedbe Srečna mladina Navajeni na šok (20. 8.), improvizirana pocukrana drama Zmenek na oko (25. 8.), zaključi pa se z večerom StandAp komedije Stand-up presenečenja Vida Valiča (28. 8.).

Trnfest bo gostil tudi plesno predstavo Branka Potočana Sodobni circus Fourklor: Nedokončano nebo (29. 8.), skupaj s festivalom Dnevi poezije in vina pa se bo z literarnim performansom Vzporedni glasovi (20. 8.) na Kudovem odru predstavila še katalonsko-slovenska naveza.

Kudovi improvizatorji znova podirajo rekord z Impro maratonom, tokrat s kar 30-urno predstavo (lani je bila 25-urna) Podiramo rekord!, ki se bo pričela 18. 8. ob 16. uri v dvorani. Ob 21h se bo prestavila na veliki oder Trnfesta, nato pa se bo celo noč in ves naslednji dan neprekinjeno nadaljevala v dvorani do večera, ko se bo ekipa znova preselila na veliki oder in zaključila z Grand finalom.

Programu za otroke bodo tradicionalno posvečeni četrtki, konec avgusta pa bo dogajanje znova dopolnil še tridnevni sestrski festival Emonska promenada s pouličnimi nastopi, predstavami in raznolikim ustvarjalnim programom tako za male kot velike otroke.

Na četrtkovih filmskih projekcijah bo predstavljen izbor kratkih igranih, animiranih in dokumentarnih domačih ter tujih filmov: program Animateke (8. 8.), dokumentarna filma v okviru IndieGrad na Trnfestu (15. 8.), portret plezalca Philippa Ribièra Divji Jureta Breceljnika (22. 8.) ter filmi študentov AGRFT (29. 8.).

Razstave bodo tokrat obarvane s tematiko Poletje v stripu. V sodelovanju s Stripburgerjem se bo v Kudovi galeriji prvi teden festivala predstavil Zoe Thouron z razstavo Zoelandija (FR – 30. 7.), sledi Babilon Izarja Lunačka (6. 8.), Skrivnostni svet elementov, Mala Stripburgerjeva Mateja Kocjana Koca (13. 8.) ter norveška stripovska produkcija Severnik: Nordavind! (20. 8.). Dan za zadnjo otvoritvijo razstave na festivalu bo v galeriji potekal pogovor Severni veter v stripu pod vodstvom Bojana Albaharija, v Kudovi klubski sobi pa še Stripovski jam session (21. 8.).

Ob koncu tedna, vsako soboto in nedeljo (razen zadnjo 31. 8.), od 12. do 15. ure potekajo ustvarjalne delavnice za mlado in staro, ki bodo tokrat obsegale pletenje zapestnic v makrame tehniki (vodi IrisBloom Maruše Maligoj v okviru TrnARTisha – 3. in 4. 8.), stripdelavnico (vodi Andrej Štular – 10. in 11. 8.) in ustvarjanje z glino (vodi Aleksandra Saška Gruden – 17. in 18. 8.). Med 20. in 25. 8. se bodo odvijale še delavnice Gledališča zatiranih Vse ali nič s sistemom iger in tehnik za razvoj skupnosti. Čez teden bodo potekale med 15. in 17. uro, v soboto in nedeljo pa med 10. in 17. uro. Za delavnice Vse ali nič je zaželena prijava na e-naslov [email protected] (do 6. 8.).

Prvi konec tedna Zadnjega Trnfesta? (3. in 4. 8.) se bo na dvorišču KUD France Prešeren odvijal TrnARTish, ARTish na on Trnfestu, mini prodajno-razstavni festival s predstavitvijo unikatnih del ustvarjalcev ter ustvarjalne delavnice za male in velike.

 

Emonska promenada

Emonska promenada, tokrat že 13. mednarodni ulični festival, ki bo [prav tako pod okriljem KUD France Prešeren] potekal med 29. in 31. avgustom [med 18. in 21. uro] in vsebinsko dopolnjuje Trnfest, pa se bo znova odvijala na trnovskem mostu in Emonski ulici. Obe prizorišči se v času promenade spremenita v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče, polno umetnikov z vsega sveta, tako mali kot veliki pa se lahko preizkusijo v artističnih spretnostih in družabnih igrah. Več o programu promenade na www.kud-fp.si.

Organizator KUD France Prešeren v času festivala pričakuje okoli 70.000 obiskovalcev, kar velja za optimalen obisk glede na kapacitete prostora in glede na to, da je KUD France Prešeren lociran v osrčju spalnega naselja. Ravno zato se bo vsakodnevno dogajanje na dvorišču KUD France Prešeren znova zaključilo ob 22. uri in se nato preselilo v dvorano, navadno z DJ programom ali gledališko predstavo. V primeru dežja se bo program z zamikom 30 minut odvijal v dvorani.

KUD France Prešeren se za razumevanje za živahnejše večerno dogajanje v okviru festivala zahvaljuje okoliškim prebivalcem, obiskovalce pa naproša, da svoje avtomobile, kolesa in pasje prijatelje zaradi stiske s prostorom pustijo doma

Znova bo dišalo po pečeni koruzi, ki velja za zaščitni znak festivala, ter po Frksih, sveže zvitih dobrotah z najbolj priljubljenim TrnFrksom na čelu.

Podpri Trnfest!

Tudi letos lahko obiskovalci festival podprejo z nakupom priponk (2 €), usnjenih zapestnic (4 €) in/ali majic (8-10 €), ki so naprodaj na Trnfestovi stojnici, ali pa 0,5 % svoje dohodnine namenijo organizatorju KUD France Prešeren. Organizatorji upajo na čim večji odziv in za promocijo prijazne geste podpore prosijo tudi medije širom Slovenije.

Ogled festivalskih prireditev je brezplačen.

Zadnji Trnfest? so omogočili Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo RS za kulturo, Urad RS za mladino, Riko, ZA Jazzy (Pivovarna Union), Zavarovalnica Triglav. 

Festival so podprli tudi Pizzeria Foculus, Hiša otrok in umetnosti, Akustika Primožič, Frks, Društvo za promocijo glasbe (DPG), Collegium Graphicum in Ljudmila. 

Medijska pokrovitelja festivala sta Radio Antena in Radio Študent. 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.