Napovedujemo Kreativni tabor Sajeta

Sajeta 2013

Na tolminskem Sotočju bo med 31. julijem in 4. avgustom 2013 kazala zobe že 14. edicija Kreativnega tabora Sajeta.

Ker v Tolminu letos obeležujemo 300. obletnico Tolminskega punta, bo seveda tudi Sajeta 2013 vlekla rdečo linijo, posvečeno temu dogodku.

Otvoritveni večer, ki se že tradicionalno odvija na tolminskem Mestnem trgu, bo letos posvečen filmu in videu. Predstavila se bo neodvisna filmska produkcija iz Srbije – Kino klub Novi Sad, s katerim Sajeta sodeluje že okroglih 10 let. Na uvodu bomo predstavili tudi slovenskega gverilskega filmarja Diega Menendesa s filmom We are Laibach. Za zaključek bo Diego predstavil še svoj eksperimentalni glasbeni projekt Menendes brothers.

Naslednjega dne se bo Sajeta iz mestnega središča selila v prvinsko, naravno okolje, in sicer na Sotočje, kjer bo renčala in kazala zobe do nedelje, 4. avgusta.

Prvi večer na Sotočju bo imel izrazit ženski predznak, kar pa še vedno ne pomeni, da bo nežen. V kategorijo bolj nežnih nastopov tega večera spada domač duet Najoua, ki bo z afriškimi kalimbami prvi zasedel oder in začel ustvarjati Sajetino zvočno pokrajino. Svetlana Maraš in Anja Djordejvić iz Srbije bosta predstavili elektro-akustičen, zvočno teatralni projekt Canzone distorte, čudežno avstrijsko violinistko Mio Zabelko pa bomo lahko spoznavali skozi inovativni elektro-akustičen projekt ”M”. S projektom ”Dust And Shadows” pa bo stopila na oder Sajete čudaška avantgardna diva Lydia Lunch. Poezija, glasba in slika (video) so osrednji elementi projekta in sredstva, s katerimi nas bo odpeljala v globino njene duše. V noč nas bo odpeljala DJ ekipa Vibe Department.

Petkov jazz večer bomo začeli s starim znancem Sajete Zlatkom Kaučičem, tokrat z italijansko/slovenskim Orkestrom Brez Meja/Senza Confini v Kinogledališču Tolmin. Sajeta posveča koncert Tolminskemu puntu. Po koncertu pa bomo s hitrimi koraki odšli nazaj na Sotočje, kjer nas bo na odru pričakal trio Drašler/Karlovčec/Drašler, ena prodornejših free jazzovskih zasedb pri nas. Za njimi bo zasedel oder skandinavski mag na saksofonu Mats Gustafsson, prvič v Sloveniji s solo nastopom. Finale petkovega koncertnega večera pa pripada legendam avant rocka, francozom Ulan Bator. Za koncertni iztek pa bo skrbel DJ Checkman.

Sobotni oder pripada predstavnikom sintetičnih godb. Slovenski Litošt bodo predstavili letos izdani istoimenski prvenec. Eksperimentalno elektro-ambientalno godbo bo uglasbil producent in kompozitor Cristian Vogel iz Berlina. Britanec Alex Paterson, ustanovitelj legendarnih The Orb, ki letos slavi 25. obletnico delovanja, pa bo s svojo produkcijo, s katero nastopa pod imenom Orb Sound System, zaključil koncertni del tega večera. V jutro nas bo popeljala ekipa Dub Lab.

Takoj po nedeljskem kosilu se na Sotočju obeta zaključni koncertni dan 14. Sajete. Po predstavitvi produkcij otroške glasbene delavnice in eksperimentalnega glasbenega laboratorija bo sledil popoldansko-večerni glasbeni dogodek v čast sodelovanju med Sajeto in legendarno Balkansko neodvisno založbo SlušajNajglasnije, in sicer z naslovom Po Balkanskim sokakima 3. Nastopili bodo: hrvaški Babilonci in Lou Profa, ameriški Al Perry, bosanski Dječak iz vode, srbski Kodagain ter švedsko/bosanski Nachtzug.

V počastitev 10-letnega sodelovanja s Sajeto se na filmsko delavnico vrača že dolgo tako ali drugače prisotna ekipa Kino Kluba Novi Sad. Dušan Gerlica, brez katerega Sajeta ne bi bila to, kar je, bo po tradiciji vodil kiparsko delavnico. Kot novost je letos na programu gibalna delavnica, ki bo pod vodstvom Vite Osojnik udeležence kalila na področju joge in plesa. Glasbeno delavnico bo letos izvajala mlada italijanska ekipa Laboratorio Sonoro, medtem ko bo otroško glasbeno ustvarjanje tradicionalno vodil Samo Kutin. Za izvedbo sklopa zvočno-tehnoloških delavnic pa letos združujejo moči člani ekip Cirkulacija 2, Bio Tehna in Theremidi Orchestra.

Za zainteresirano javnost prirejamo tudi predavanja. O sodobni glasbi nam bodo predavali člani raziskovalnega inštituta Mirage iz Vidma, zgodovino Tolminske nam bo z očmi arheologa predstavil Miha Mlinar, Društvo humanistov Goriške pa bo s pomočjo Tončija Kuzmanića poseglo na področje aktualne politične situacije v Sloveniji s pogledom v prihodnost.

Sajeta omogoča brezplačno kampiranje za obiskovalce v neposredni bližini prizorišča.

Vstopnice: EVENTIM

Predprodajne cene vstonic: Komplet 45€; Vikend paket 35€; četrtek, petek, sobota 15€; nedelja 8€. Sajeta se je tudi tokrat rojevala v organizaciji Zveze tolminskih mladinskih društev – Multimedijskega Centra Mink Tolmin in s pomočjo vseh, ki so ji podarili svoje delo, čas in seveda sredstva. Sajeto podpirajo: Ministrstvo za kulturo, Občina Tolmin, Agrarna skupnost Tolmin, Krajevna skupnost Tolmin, Goethe inštitut Ljubljana.

Več: www.sajeta.org

Povezani članki: