Naelektriziraj se, transformiraj, doživi Re:Evolucijo!

Exit 2013

Srbija / Novi Sad / Petrovaradinska trdnjava
10.- 15. 7. 2013

Letošnji 13. Exit festival se je začel z bliskom, strelami in dežjem, kot če bi se nam oglašal največji krotilec strel med ljudmi, Nikola Tesla in podal zeleno luč za začetek največjega festivala na Balkanu. Dež je sicer prepolovil število pričakovanih obiskovalcev, marsikdo se je odločil zavetje poiskati ob kozarcu piva pod varno streho. To ni vplivalo na kakovost zabave, ki jo je na nulti dan, v sredo, glavna zvezda Main Tesla Stage-a Neil Rodgers priredil. Ob disko ritmu in znanih uspešnicah kot so Freak Out, I want your love in We are family nas je popeljal v čase Studia 54, ni pa pozabil tudi na mlajšo publiko, katerim je bolj znan zaradi svojega sodelovanja s Pharell Williamsom in Daft Punk pri komadu Get Lucky, ki ga je na veselje mnogih tudi odpel. Ne smemo pozabiti omeniti odlične ritem sekcije in spremljevalne skupine CHIC ter srbskega raperja Marčela in Izkaza, ki sta ogrela publiko pred Neilovim nastopom.

Naslednji festivalski dan je bil glavni zvezdnik main odra Snoop Dog a.k.a. Snoop Lion, ki je s spremembo imena želel počastiti svojo družino in jamajške korenine. Ta stari prekaljeni pes, pardon, lev, ni pozabil podučiti mladine o resničnih družinskih vrednotah, kot so globoka konteplacija ob kajenju marihuane, kako prepoznati moškega, ki se ne laže in da ni zlato, vse kar se sveti, ampak obstajajo tudi diamanti. Snoop je s svojim nastopom več kot zadovoljil publiko, ki je z užitkom prepevala njegove komade P.I.M.P, Signs, Young, Wild, Free in California Girls. Nekako istočasno, ko se je množica že napotila proti Dance Areni, je zopet pokalo in bliskalo, ne na nebu, ampak na Tesla Stage-u, kjer je električno dekle poplesavalo znotraj gigantskega Teslinega transformatorja. Sicer očesu ugodnega prizor nismo uživali dolgo, saj se je bilo treba prebiti skozi gnečo do poslušalcu dostojnega mesta za uživanje v zvokih FatboySlim-a. S pravim imenom Norman Cook si je nastop na Exitu vzel kot dopust, rutinirano je izvedel svoje uspešnice in ni razočaral svojih oboževalcev.

Letošnji EXIT je obiskovalcem pripravil celo 20 odrov raznovrstne glasbe (reggae, dance, latino itd), lahko smo pokazali pevski talent na karaokah in uživali v silent party-ju s slušalkami na glavi. Organizatorji so vpeljali pametno kartico za plačevanje pijače pri šanku, kar na našo veliko žalost ni vključevalo tudi hrane na okoliških štantih. Izbira pijače je bila omejena na pivo, belo vino, vodo in gazirane sokove, žgano uteho kot tudi klopco za počitek pa je ponudil le stric Jack Daniels.

Tretji dan Exita je podrl vse rekorde obiskanosti, vse je vrelo z domačini, ki so prišli pogledat največje zvezdnike letošnjega Exita, Prodigy. Britanska trojica je kljub temu, da že 16 let ni spremenila svojega repertoarja, uspela hipnotizirati množico z najbolj znanimi singli, kot so Smack My Bitch Up, Firestarter in Breath. Ganjena in do ekstaze popeljana množica, ki je dobesedno jedla v zrak dvignjeno zemljo, si je lomila kosti ob suvanju pred odrom, na katerem je Flint poskakoval kot mladenič. Za plesno zibanje na glavnem festivalskem odru, ki je trajala do poznih jutranjih ur, so poskrbeli Brookes Brothers, Feed Me in The Prototypes. Prepričali smo se, da je sončni vzhod bolj oranžen tukaj na Balkanu.

Največ gneče se je na četrti dan festivala nabralo okrog Dance Arene, kjer je množica mladih, predvsem Angležev in Nizozemcev čakala na začetek koncerta trenutno najbolj znanega DJ-a Davida Guetto. Arena je bila razprodana, po začetku nastopa Guette so zaprli strme stopnice in niso več dovolili vstopa. Paralelno na glavnem odru so svoj nastop začenjali rock velikani. Svojo pozornost smo raje namenili živečemu geniju med glasbeniki, Tomu Yorku in njegovem novem projektu Atoms for Peace. Kolaboracija Yorka, ki je na Petrovaradinsko trdnjavo prišel v miru (napis na njegovi majici) z zvenečim imeni rocka kot so Flea, basist Red Hot Chilli Peppers, Joey Waronker, bobnar iz skupine R.E.M, Nigel Godrich, producent Radiohead,  nam v tej festivalski ping-pong atmosferi ni prinesla patosa in ambientalno-intimistično vzdušja, ki jo tovrstna eksperimentalna glasba lahko prinaša. Flea tokrat ni bil nasmejan in tudi York se ni razmetaval po odru s svojimi nekontroliranimi gibi, kot smo navajeni.

Zadnji dan je bil rezerviran za velikega mačka. Nick Cave je v svoji črni značilni opravi dvigal predvsem starejšo publiko in jih počastil s podaljšanim odrom, tako da se je kar zlil z množico. Nastop britanske skupine Rudimental je bil odpovedan zaradi 12 urne zamude letala, kar nas je precej potrlo. V zameno so nam organizatorji podarili podaljšan set naslednjih nastopajočih, SBTRKT, Diplo in Redlight.

Predvsem domači nostalgiki, ki so dihali kot eno, bi za ta festival rekli, da je edino Fusion Stage tisto resnično, kar je ostalo od začetne ideje Exit festivala. Na tem odru so se zvrstili nekomercialni domači in tuji glasbeniki, kot so Rambo Amadeus, Kiril Džajkovski, Urban & 4, Delilah, Dubioza Kolektiv in naši Pankrti. Edino taki filozofi, revolucionarji naredijo spremembo in dajo pulz drugače mehaničnemu kapitalističnemu bitju, ki naj bi letošnji EXIT postal. Sam priimek Exita pove, da gre za svojevrstno R:Evolucijo in izgleda, da smo z revolucijo iz mislečega, trpečega človeka prešli v uživaško bitje, ki ob poživilih in bum bum ritmih vseeno lahko doseže svojo katarzo. Z domačimi godrnjači se strinjamo v enem, pogrešamo Lounge kotiček, ki je bil včasih nameščen na trgu okrog Hotela Leopold in je bil popolno mesto za počitek utrujenih nog, ki so nadobudno drvele z enega odra na drugega, za naključne pogovore  in prijetna druženja.

Tekst: Ivana Sikavica
Foto: Živa Lovšin in Aljaž Novosel

Povezani članki:

Značke: