HISTeRIA v Šavrinskem gričevju

Festival HISTeRIA

Istra / Gračišče
18. – 20. 7. 2013 

»Potniki, vstopite! Vlak TRANS HISTeRIA EXPRESS bo odpeljal s kolodvora! Pohitite, vstopite!« se je slišalo takoj po prehodu dvižne zapornice. Pot je peljala skozi slamnat tunel z železniškimi semaforji in podobnimi oznakami, ki jih sicer vidimo ob tirih. Vstopili smo na festival HISTeRIA.

HISTeRIA je vznikla na podlagi desetletnega druženja glasbenikov “etno Histria”, ki se je šele v zadnjih nekaj letih razvila v sklepni dogodek, v tridnevni festival HISTeRIA. »Ideja je, da vsako leto nastane nov in unikaten orkester sedemdesetih glasbenikov s celega sveta,« sporočajo organizatorji. »Koncept intenzivnega druženja in hkratnega neformalnega izobraževanja se je prenesel tudi na druge umetnosti in nastale so vzporedne delavnice, katerih cilj je, poleg pridobivanja izkušenj, ustvarjanje interaktivnega gledališko-vizualnega okolja, ki je neodvisno, spontano, ekološko.«

Pomembno je, da se pred prihodom v Gračišče obiskovalec zaveda, da ne vstopa v svet običajnega glasbenega festivala, ampak prihaja v dober kilometer razpotegnjeno »vizualno inštalacijo.« V resnici so se aktivnosti začele že v začetku julija. Postavljanje in gradnja najrazličnejših objektov: mize, klopi, odri … zahtevata nekaj časa, istočasno pa so že potekale tudi delavnice. Večina zvestejših histerianov zatrjuje, da so pred-festivalske delavnice srce HISTeRIE.

Obiskovalec festivala tako vstopa v dokaj utečeno enoto, ki je na ogled postavila svoje delo. Letošnja rdeča nit je bila ideologija o novem človeku, svobodnem in razgledanem. Pot v notranjost človeka so predstavili v maniri popotovanja z vlakom, zato so bili festivalski odri poimenovani v tem stilu: kupe, peroni, odhodi/prihodi, jedilni voz, proces, jaz, želje, spomini … in na koncu, seveda, končna – glavni oder.

Tekom HISTeRIE so se od jutra do popoldneva vrstile mnoge delavnice, nekje ob 16h, 17h pa se je zagnala glasbena lokomotiva, povprečno s petimi koncerti vsako uro. Večjih imen tu ne gre iskati, predstavili so se predvsem glasbeniki, ki so zadnji teden ali dva preživeli na intenzivnih vajah v Gračišču. Prav poseben trenutek pa je, ko se v petek in soboto na končni zberejo prav vsi prisotni glasbeniki. Etno Histeria World Orchestra za eno uro prevzame krmilo vlaka.

Še eno stvar gre izpostaviti; upala bi si trditi, da je to festival z največ otroki, izvzemši otroške festivale. Sicer pa se je ekipa RockOnNeta, ki je tja dospela v četrtek zvečer, na festivalu odrezala kot povprečen obiskovalec zgolj festivalskega dela. Po dolgem četrtkovem večernem dogajanju in nato prehitro zbujeni na vročem istrskem soncu smo se odpeljali do izjemno osvežilne (beri: ledene) Rižane, kjer smo se nekaj ur hladili. Večer je postregel z zanimivimi koncerti, mi pa smo najbolj zažurali na domačih Dirty Sanchez. Po uradnem delu se je na končni odvijal jam session še pozno v noč.

V soboto smo cel dan prebili v opazovanju, ustvarjanju in okušanju ponujenega, kot se je le dalo na še en vroč dan. Mnogi so jogirali, meditirali ob gongih, žonglirali, hodili po slackline-u, izdelovali živali v tehniki papir maché in mozaike iz plute, gledali filme, debatirali … Zanimiva je bila tržnica z ročno izdelanimi kreaturami, nakitom, svežim sadjem, domačim žganjem ipd. Predstavljala se je tudi ekipa WLAN Slovenija, ki je poskrbela, da je bil festival pokrit z brezžičnim internetom. Sobotni večer je bil živahen, malce se je umirilo ob 22h, ko so se predstavile Šavrinke, dekleta in žene, ki so nekoč iz Istre hodile v Trst prodajat kmečke izdelke, predvsem jajca. Ponoči pa je jam-session poskrbel za zabavo do zgodnjega jutra.

HISTeRIA je nekomercialen in neprofiten dogodek, organizacija temelji striktno na prostovoljcih ter program na izmenjavi umetnikov in mreženj, kot taka ponuja obiskovalcu drugačno izkušnjo, kot smo jo morda vajeni na bolj komercialnih festivalih. Vizija organizatorjev:  »zeleno- neprofitno- povezovalno- angažirano« postaja vse bolj priljubljena, kar dokazuje tudi dejstvo, da je imel letošnji festival več kot dvakrat več obiskovalcev kot prejšnje leto. Če ste pripravljeni na nekaj novega, vam naslednje leto predlagamo obisk HISTeRIE.

 Tekst:Tjaša Janovljak
Foto: Matevž Pirnat

 

Povezani članki: