Rock Otočec – predstavitev in urnik nastopajočih

Letos se je Rock Otočec premaknil v Ljubljano in sicer na kopališče Laguna na Ježici, dogajalo pa bo med 5.  in 7. julijem. Četudi je drug prostor, duša Rock Otočca ostaja enaka. Pripeljal pa je tudi nekaj odmevnih imen kot sta naprimer Papa Roach in Billy Talent.

Več o samem prizorišču pa sam organizator Franci Kek – poskrbljeno bo za vse!


Vstopnice na voljo na Eventimu.

Urnik skupin:

petek, 5. julij
18:00 – 18:20 Adaun
18:30 – 18:50 Botom Line
19:00 – 19:20 Alice Blue
19:30 – 19:50 Dreamon
20:05 – 20:30 Eskobars
20:40 – 21:10 Hamo @ Tribute 2 Love
21.25 – 22:20 Elvis Jackson
22:35 – 23:55 Mi2
00:10 – 01:25 Dubioza Kolektiv (Bih)

sobota, 6. julij
17:20 – 17:40 Koala Voice (Vičstock)
17:50 – 18:10 A Free Mama (Italija)
18:20 – 18:45 Doppia Personalita (Italija)
18:55 – 19:25 Šinobusi (Srbija)
19:40 – 20:05 Generacija Rudolfovo (Poklon Za Zasluge)
20:20 – 21:05 Let 3 (Hr)
21:20 – 22:05 Niet
22:30 – 23:45 Papa Roach (Zda)
00:10 – 01:30 Billy Talent (Can)

 Billy Talent
Band je obkrožil ves svet in v dvajsetih letih delovanja pobral vidne glasbene nagrade kot so MTV Awards, MuchMusic, JunoAwards, in EchoAwards. Gostovali so na vseh najvplivnejših svetovnih festivalih in bili na Rock am Ringu tudi eni od nosilcev festivala. 6. julija pa prihajajo na Rock Otočec 2013! Kanadska zasedba Billy Talent (1993), ki je vse do leta 2001 ustvarjala pod imenom Pezz, svoje vplive črpa iz starega punka, novega punkrevivla,sodobnega hardcora in emocora. V duhu nenehnih glasbenih prepihovčetverica ustvarja v Torontu. Odmev tega je zanosa in cinizma poln zadnjialbum, ki ga predstavljajo v sklopu turneje Dead Silence. Dead Silence je odraz sodobnega časa in dogajanja v bandu v zadnjih nekaj letih. Billy Talent v surovih ritmih in s sarkastičnimi besedili obsojajo t.i.socialna omrežja, zavajajočo potrošnjo in vrednote današnjega človeka.Zgražajo se nad materialističnim svetom in v skladu s skatepunkom zavračajo populizem. V 14 pesmih ponazarjajo sarkastična nasprotjaživljenja, pravi pevec Ben Kowalewicz in nadaljuje, da je DeadSilencev rock glasbi to, kar je Tour de France v kolesarstvu. Dolga, ovinkasta inluknjasta cesta, ki jih je vodila do odličnega izdelka. Z albumom Dead Silence želijo svetu sporočiti, da je življenje veliko večkot le denar in materialne dobrine. Kot pravi Kowalewicz: “Life is real. So go for a walk, turn your phone off. Go get some sun on your face. Get some perspective.

Papa Roach
Znamenita kalifornijska zasedba je v 20 letih delovanja prodala več kot 18 milijonov albumov po vsem svetu. Med njimi sta kar dva postala platinasta, eden pa zlat. Zametki Papa Roachov segajo v januar 1993, ko sta se pevec Jacoby Shaddix in bobnar Dave buckner spoznala na nogometnem igrišču srednje šole, ki sta jo obiskovala. Pogovor se je na koncu zaključil o glasbi. Kasneje sta se jima pridružila trobentaČ Ben Luther in basist Will James. Skupaj so se prijavili na šolski talent šov, kjer so zaigrali Hendrixov Fire. S tekmovanja so odšli praznih rok. Po 20 letih so Papa Roach (vokalist Jacoby Shaddix, bas kitarist Tobin Esperance, bobnar Tony Palermo in kitarist Jerryj Horton) z manjšimi menjavami članov eden najprepoznavnejših bandov na svetu. Leta 2001 so bili nominirani za Grammyja v kar dveh kategorijah, leta 2000 pa tudi za MTV Video Music Awards. 1999. so podpisali pogodbo z založbo Warner Music Group. So skupina, ki skuša razbiti mejo med metalom, hardcorom, punkrockom in popom. To se kaže tudi na zadnjem albumu, ki bo tudi del programa na Rock Otočcu The Connection. Kritiki so ga označili kot »morda najbolj sodobno zveneč album benda, čeprav je še vedno spoštljiv do nu-metal zvoka. Gre za pogumen podvig z dodanimi elektro efekti. Tudi po 20 letih ostajajo samosvoji in vsemu navkljub divji in ostri. Celo bolj kot smo mislili doslej.«

Dubioza Kolektiv
Dubioza so postali najpomembnejši glasbeni kolektiv s prostorov nekdanje Jugoslavije. Njihova zvrst, kjer se prepletajo punk, reggae, dub, ska in rock je prava podlaga močnim političnim sporočilom. Nastali so leta 2003. Zatem, ko so osvojili bivše države Jugoslavije, že prodirajo na tuje trge in postajajo resen evropski festivalski bend. Njihov zadnji, letošnji album jim bo pri prodoru v svet izdatno pomagal. Singl Kažu, si je v dobrem mesecu na youtube ogledalo več kot milijon oboževalcev.

Mi2
Mi2 so tisti, ki ta trenutek v Sloveniji najbolj polnijo rockerska prizorišča. Skupino sta ustanovila leta 1995 Jernej Dirnbek in Robi Firer. Leta 1998 so tudi že prvič nastopili na Rock Otočcu. Zaradi izjemnega odziva so se na rockotoški oder vrnili že mnogokrat, kar bodo storili tudi letos v Ljubljani. Zato že pozivajo: »Pojdi z menoj v toplice!«

Elvis Jackson
Elvis Jackson je posebna glasbena rock skupina, ki je svoj lasten glasbeni izraz skozi desetletje razvijala ob spremljavi ska, punk, hard core, reggae in metal vplivov. Združili so se konec leta 1997, prve vaje pa so v takratni zasedbi imeli le dva dni pred svojim prvim nastopom. Od takrat dalje so poznani po živahnih, nepozabnih nastopih, ki odsevajo veliko pozitivne energije. Gleda na odzive na koncertih so Elvis Jackson verjetno najbolj poskočen in energičen ter s strani novinarjev večkrat proglašeni kot najboljši koncertni rock bend v Sloveniji! Četrti album «Against The Gravity« je v Nemčiji izšel pri založbi Anstreet Rec in bil v prodaji po celotni Evropi, skupina pa je poleg turnej po vzhodni in zahodni Evropi dvakrat v letu 2012 nastopala na turneji po Veliki Britaniji. Nastopali so s številnimi tujimi priznani skupinami in se predstavili na največjih festivalih, kot so Exit, Sziget, Rototom sunsplash, Devilside, Serengeti, Burgas, Rock for people, T-mobile in music … V pripravah je nova, peta izdaja, ki jo je uspešno napovedal single Window, album naj bi na police glasbenih prodajaln prišel pozno leta 2013 ali v začetku leta 2014, ko skupina tudi obeležuje 15. obletnico delovanja. Elvis Jackson so mnogi kritiki označili kot skupino, ki vas bo s svojo neposrednostjo, energijo, tehnično dovršenostjo in simpatičnostjo prevzela v trenutku Hiti: You and I, Get Up, Market Sweets, Hawaiian club, Weakies, Not Here To Pray, This Time, Wake Me Up, Street 45, Window … vsi tudi videospoti.

Niet
Ustanovljeni 1983. Leta 1984 nastopijo na Novem rocku in doživijo velik uspeh. Kmalu nastopijo tudi v tujini (Francija, države nekdanje Jugoslavije), a že 1986 prenehajo delovati zaradi odhodov članov na služenje vojaškega roka. Ponovno se združijo marca 1988, da bi jeseni prenehali z delovanjem, kot je dejal večinski avtor ter ustanovni in sedanji član Igor Dernovšek – »zaradi pomanjkanja volje, žensk in heroina«. Leta 1991 zaradi heroina umre njihov pevec Primož Habič. Leta 2008 Nieti s ponovno vrnitvijo povzročijo pravo evforijo. Vlogo pevca prevzame Borut Marolt. Marca nastopijo v Orto baru. Kmalu zatem v Križankah in na Rock Otočcu.

Let 3
Ustanovita ga leta 1986 Damir Marinovič Mrle in Zoran Prodanovič – Prlja še danes nosilca te kultne reške skupine. So prvovrstna rock atrakcija in unikaten umetniški pojav. Njihovi koncerti so bili po dramaturški in stilski dovršenosti vedno nekaj nedosegljivega na prostorih nekdanje Jugoslavije. Za njimi je 9 albumov. Zadnji prihaja z letnico 2013. Prav vsak je imel v sebi neko duhovito provokacijo. Še večja pa so bile promocije teh albumov. Marsikaj nepričakovanega lahko pričakujemo tudi na letošnjem Rock Otočcu.

Šinobusi
Šinobusi je srbska skupina, ki v Sloveniji uživa veliko spoštovanje v glasbenih krogih. Da jih povabimo na Rock Otočec, smo se odločili predvsem po zaslugi tistih, ki so imeli možnost videti njihov nastop v živo in so nas nagovarjali: »Ej, to je to. Te pa morate povabit na Rock Otočec.« Skupina je bila ustanovljena leta 2001. Igrajo rock blues in so dejansko poslastica za glasbene poznavalce. Obredli so že dobršen del klubov bivše Jugoslavije, ki dajo kaj na kvalitetno glasbo.

Hamo & Tribute 2 Love (Ekografija)
Zasedba Hamo & Tribute 2 Love je nastala leta 2006. Fantje igrajo blues, soul in klasični rock. Njihova glasba se napaja v bogati dediščini teh zvrsti – nanaša se na glasbene velikane kot so John Lennon, Paul McCartney, Mick Jagger med izjemno popularnimi in Scott Walker, Felix Pappalardi, John Fogerty, Hoyt Axton med malo manj popularnimi, a nepogrešljivimi. V ozadju, kot skupni imenovalec, odzvanja reminiscenca bluesovskih korenin. Vrsta avtorskih skladb tako učinkuje kot prosto plavajoči glasbeni arhiv, segajoč vse do 40. in 50. let 20. stoletja, v katerem lahko poslušalci – tudi tisti, ki (še) niso poznavalci glasbene zgodovine – odkrivajo temeljne glasbene vzorce, na katerih sloni sodobna popularna godba. Skladbe sta večinoma zasnovala Matevž Šalehar Hamo ter klaviaturist Jani Baš, kompozicijsko in aranžersko pa so bile dodelane s sodelovanjem vseh članov skupine Hamo & Tribute 2 Love. Hamo & Tribute 2 Love koncertirajo na klubskih in festivalskih odrih; med odmevnejšimi nastopi so serija (razprodanih) koncertov v “matičnem” ljubljanskem rokenrol klubu Orto Bar ter nastopi na velikih odrih Rock Otočca, Lenta, Cankarjevega doma, Kina Šiška, …; osvojili so tudi že publiko na največjem evropskem motorističnem festivalu (Harley Davidson) v Beljaku (Avstrija) ter v kultnem zagrebškem (Hrvaška) jazz in blues klubu Purgeraj…

Generacija Rudolfovo
Letošnji nosilci naslova »Poklon za zasluge« je skupina novomeška skupina Rudolfovo. To, kar so bili Beatli za Liverpool, so bili Rudolfovo za Novo mesto. Kljub prizadevanjem se leta 1997 niso ponovno zbrali za nastop na Rock Otočcu, na katerem so sicer že nastopili leta 1976. Pred časom pa je Cveto Šali, član in avtor ter soavtor mnogih pesmi te legendarne skupine, zasnoval zasedbo Generacija Rudolfovo. Z izvajanjem lastnih skladb in tudi kakšne sposojene, obujajo takratni čas, ki se zaradi kvalitete glasbe še dolgo ne bo poslovil. Ponosni smo, da bomo v začetku julija skupaj. Na zapuščini legend, v duhu časa, ki ne mine, je v zvoku mesta ob Krki nastala zasedba »Generacija Rudolfovo«. Melodije 70-ih let se v originalni izvedbi spogledujejo s poetiko nekega obdobja, ki so ga zaznamovali bandi, kot so The Doobie Brothers, Steely Dan, Allman Brothers in seveda Rudolfovo. Skupina Generacija Rudolfovo je iskren glasbeni opis novomeških ulic in nemirnega duha, ki se ni spremenil od originalnega banda do danes.

A Free Mama
Projekt A free mama se je rodil leta 2011 v Firencah. Močna brass sekcija zaznamuje njihov značilen funky rock. Še istega leta so se z uspehom začeli udeleževati lokalnih in nacionalnih natečajev. Z zmago na festivalu Suoni nella notte leta 2012 so se uvrstili na Rock Otočec. Leta 2012 so posneli svoj prvi album in že pol leta zatem odigrali 10 koncertov v Veliki Britaniji. Po nastopu na Rock Otočcu odhajajo na turnejo po Nemčiji.

Doppia Personalita
Prihajajo s Trsta in so pričeli z delovanjem leta 2008. Pred kratkim so izdali njihov zadnji album »Scelte«, ki ga že predstavljajo po Evropi. Svojemu dosedanjemu bazičnemu rock zvoku so dodali nekaj sintesajzerja in inovativnih kombinacij. Pred Rock Otočcem se vračajo s turnej po Belgiji, Slovaški in Češki.

Povezani članki: