Predstavljamo RecycleMan

RecycleMan

Provokativni, karizmatični in ekscentrični burek, Kekec, Stremetzsky, Krpan, reper, DJ, nastopač in za vedno pokopani ex Alien, Dalaj Eegol, je po tihem posnel novi ultra sveži album RECYCLEMAN. Album povsem novih materialov je konkretna mešanica njemu lastnih eklektičnih rap, funk, reggae, rock in elektronskih zvokov. Vsem fenom bivšega Aliena, kot pravi sam, bo album prava poslastica, še posebej tistim, ki se na daleč izogibajo gangster rapa, pa imajo vseeno radi okna avtomobila na široko odprta, da ven uhaja bass, ko glava niha v fanku z reggae pridihom. Sedemnajst naslovov komadov, od tega dva instrumentala in pred nekaj nogometnimi sezonami objavljeni single Slovenija dala je gol, je sveža in pestra rap poslastica za vse, ki so ne dolgo nazaj z njim skupaj slavili in sledili razprodanim koncertom z bendom ob desetletnici izdaje albuma Smetana za frende in petnajstletnici objave prvenca Leva scena.

Kot producent Dalaj Eegol, postavlja v projektu RecycleMan za razliko od prejšnjih štirih albumov, večji izziv sebi kot vokalistu in piscu tekstov, saj odrepa prva dva potencialna hita Koomarci in Opa Opa prvič, kot sam pravi, v NEWgoslovanščini (beri njugoslovanščina), za katero se odloča z namenom, da z bendom odigrajo še konkretne live funk rap koncerte – tudi izven meja Slovenije. Naslednje očitno presenečenje in izziv za poslušalce je skladba Peace, kjer polovico teksta odrepa v izjemno šarmantni italijanščini in v drugem delu nadaljuje v kar neverjetno tekoči in žuboreči francoščini. Sveže je tudi glasbeno sodelovanje s Proteus Noir, kjer se kot edini so-avtor glasbe na plošči pojavi Anže Igličar, ki prinaša elektro ‘chemical’ funk v komadu Red Hot Chili Rappers in back vokal izjemne Lare Baruca.

Skladba Cekini padajo z neba, ki se že dobrega pol leta pogosto vrti na radijih, je sodelovanje z Asiano Jurca Avci, ki je poleg Amele Agič, vokalistke skupine Leni Kravac, na skladbi Koomarci (z dvema O) tudi tretja vokalna gostja na tem žanrsko aktualnem albumu. Poleg Jurce, se v eklektičnem Kako nataknt kondom pojavi edini gostujoči rap vokalist, alternativec Vlki Beko, ki je zaenkrat poznan predvsem v domačem štajerskem okolju, kar še posebno sveže zazveni znotraj aktualnih sporočil tega komada.

V sami produkciji, predvsem pri snemanju in končnem miksu je v sodelovanju še precej izjemnih glasbenih posameznikov, od katerih se po Petru Penku, ki je sodeloval pri snemanju himne Slovenija dala je gol, pridružuje ‘gorenjski’ Boštjan Perovšek, s katerim sta posnela Cekine, Koomarce in Kondom, pa Mariborčan Tadiman, idejni vodja in pevec skupine Siti Hlapci, ki je tokrat ne kot vokalist, ampak prijateljsko v vlogi studijskega tehnika pomagal s snemalnimi veščinami pri snemanju ostalih gostov na Kako nataknt kondom in Koomarci.

Glavno snemanje je bilo realiziranu v obalnem Piranu, v studiu Epi center, kjer se kot glavni studijski snemalec in mix master prvič z Eegolom pojavi Martin Belac / Belko, ki je tudi sam poleg avdio mojstrstva vizualni umetnik, saj je skulptura iz ozadja naslovnice albuma RecycleMan, bass instalacija v fluorescentni verziji, njegovo avtorsko delo. Glavni končni mastering je odlično opravil Borut Čelik iz ekipe Sonus iz Nove Gorice, saj je bila pestrost novega materiala tudi njim še posebej velik izziv.

Dalaj Eegol se tokrat podpisuje tudi pod oblikovanje izjemnega ovitka, ki preseneti predvsem z živahnostjo in pestrostjo barvnih palet. To je več kot očiten odraz njegovega večletnega bivanja v Indiji, kjer je material, kot neke vrste dnevnik, večinoma nastajal. Komadi nesramežljivo segajo tudi v najstniško obdobje predvsem Turbo Trdi in Skateboarding, medtem, ko je aktualni Martin Strel poklon legendi slovenskega plavanja in je seveda odličnjak svetovnega mega formata, kot pravi Eegol. Pri oblikovanju ovitka se mu kot gost pridružuje še Vasko Vidmar, ki s svojim pestrim ilustracijskim izrazom pristaja v knjižici s teksti z dvemi avtorskimi grafikami Skateboarding in Koomarci, hkrati pa je prvič tudi vokalno podpisan kot spremljevalni vokal na Opa opa in že sedaj kultnem komadu Martin Strel.

Za vse ljubitelje slovenske urbane glasbe in rap ljubitelje ex aliena, nepogrešljiv, izjemno aktualen, humoren, inovativen in na svoj način revolucionaren dosežek vreden vsake vrhunske glasbene kolekcije. Album je izšel pod okriljem Glasbene zadruge Celinka, dosegljiv pa je tudi v digitalni obliki.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=smHuzPV65sQ[/youtube]

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.