Marija Husar – Čarobna ljubavna priča

Marija Husar - Čarobna ljubavna priča

2013, Aquarius Records 

Marija Husar Rimac je na svojo glasbeno pot stopila že v otroštvu v zboru Zvijezdice, ki že vrsto let deluje pod dirigentsko palico Zdravka Šljivca, širša javnost pa jo je imela priložnost spoznati po dobrem desetletju trajajočem delovanju skupine Divas, v kateri so bile poleg Marije še njena sestra Ivana Husar Mlinac, Martina Pongrac Štritof in Maja Vučić. Ter po mnogih drugih projektih, pri katerih je sodelovala vzporedno s skupino Divas, saj se dekleta med seboj nikoli niso omejevala. Za njimi je bilo nekaj uspešnih plošč, med katerimi je bila najodmevnejša Bon apetit (2002), vendar so se leta 2005 odločile, da se odpravijo novim izzivom naproti ter se poslovile s koncertom Divas & dive, in z istoimensko ploščo, na katerem so se jim pridružile prve dame hrvaške popularne glasbe: Gabi Novak, Meri Cetinić, Radojka Šverko in Josipa Lisac. Z njimi pa tudi prvi glas Mediterana, Oliver Dragojević. S tem projektom so že pred leti dokazale, da je sodelovanje med mlado in nekoliko starejšo generacijo lahko še kako uspešno, o čemer se pri nas precej govori in spodbuja šele v zadnjem času.

Ko so zaprle knjigo z naslovom Divas, se je, z izjemo Martine, kateri edini odmevnejši samostojni glasbeni projekt je gostovanje v pesmi Dan kao san skupine En Face, vsaka namenila v svojo smer in izdala samostojno ploščo. Maja Vučić se je s ploščo Lice koje znaš (2006) preusmerila v jazzovsko glasbo, Ivana in Marija pa sta izdali skupno, dvojno, ploščo Familija (2007), na katero sta uvrstili tri duete, sicer pa se je vsaka predstavila s svojo ploščo in vsaka s svojim slogom. Zadnja leta sta obe dejavni tudi v televizijski oddaji Zvijezde pjevaju, istoimenski oddaji kot je tista, ki je pri nas dokaj hitro zamrla. Marija se je v tem času predstavila še s promocijsko ploščo Plesni Božić (2009), tokrat pa se nam predstavlja s koncertno ploščo valentinovega koncerta, ki ga je skupaj z gosti, ki so se ji pridružili, letos pripravila že tretjič.

Čeravno se vam morebiti ta uvod zdi nekoliko dolg, je nujno potreben, saj Čarobna ljubavna priča na nek način povzema vse zgoraj našteto. Žal je njeno dolgoletno delo znotraj skupine Divas predstavljeno le z eno samo pesmijo, Oprosti mi, medtem ko je Familiji posvetila nekaj več prostora (in časa, a verjamem, da je na koncertu zapela tudi mnogo več uspešnic iz obdobja delovanja skupine) in na ploščo uvrstila Božji dar, ki jo je tako na plošči kot na koncertu izvedla skupaj z Ivano ter poslušalca na ta način uvodoma popeljala v še tri “familijarne” zgodbe. Ljubav zaslužuje to, v izvirniku prav tako duet z Ivano, a tokrat v solistični izvedbi, čudovito pesem, iz katere veje velika mera razigranosti, pričakovanja in vznemirjenja, Ljubav in I da nije samo priča, v kateri se ji je, tako kot na plošči, pridružil Ricardo Luque, nekdanji pevec skupine Cubismo. A ta v koncertni izvedbi ostaja nekoliko manj globoka kakor na plošči, ki preprosto vsebuje več duše.

Medtem pa ostale pesmi izražajo vsestranskost, ki jo je v veliki meri izpilila prav skozi vlogo mentorice v že prej omenjeni oddaji, saj kažejo na slogovno raznolikost in bogatost, a morebiti prav tako tudi željo po tem, da bi se preizkusila v t.i. resnejših žanrih in zvrsteh glasbe. Pri tem seveda upoštevam dejstvo, da je glasba v okvirih popa namenjen predvsem širokim masam konzumentov, ki pa ga povečini sploh ne zaznavajo in potemtakem ostaja le zvočna kulisa, ki ne doseže svojega pravega namena. Z izborom je uspela doseči lep kompromis med glasbo, ki jo bržkone izvaja za publiko in tisto, ki jo izvaja zase, za svojo dušo. Ta dva pola sta se z izjemo dueta z Đanijem Stipaničevem, Caruso, povsem spojila. Sicer pa v to drugo skupino lahko uvrstimo The Look of Love, ki jo je leta 1967 zapela Dusty Springfield, medtem ko nadgradnjo tej predstavlja standard When I Fall in Love, v kateri gostuje odličen in zelo nadarjen Marko Tolja, ki pa tokrat zveni povsem identično kot Michael Bublé in nikakor se ne morem odločiti, mar je to dobro ali slabo. Za konec pa se ji pridruži še njen televizijski učenec Goran Navojec, ki zdeklamira svojo pesem Ma nemoj molim te, s čimer je dokazal, da je tudi poezija lahko stadionsko predstavljena in zato nič manj dobro sprejeta. Kvečjemu boljše. Pred tem sta skupaj odpela pesem Reci da me voliš (mucho, mucho, mucho), ki sta jo Ivana in Marija izvedli skupaj s skupino Swingers za potrebe plošče Samo jednom se ljubi (2007), nastale v poklon Ivu Robiću, enemu najmarkantnejših moških vokalov nekdanje Jugoslavije. Kot bonus pa je poslušalcu namenila novo, studijsko, različico pesmi Kuća za ptice, ki jo v izvirniku poje Gabi Novak, s čemer je zaokrožila svojo zgodbo in se na nek način, posredno, vrnila na Divas (in dive).

Plošča se na lep način sprehodi skozi njen celotni opus, ki ga je ustvarila tekom svoje dolgoletne glasbene kariere in hkrati s svojimi vokalnimi interpretacijami daje naslutiti, da je, kar se vokalne tehnike tiče, napredovala, jo izpilila, predvsem pa postala precej bolj gotova vase, kot je bila še pred leti. Kar se same izvedbe in aranžmajev tiče, pa sem nekoliko v precepu, saj po eni strani delujejo novo, sveže in precej mamljivo, za kar gre zasluge pripisati predvsem Oliverju Erešu, ki v znane melodije vnaša elemente saksofona, ki zveni izjemno toplo ter bogati melodično zasnovo, po drugi strani pa instrumentalisti žal ostajajo le v vlogi harmonske spremljave in se ne spustijo v globino kompozicij, ki jim to dopuščajo in so običajno pospremljene z veliko mero improvizacij ter veljajo za klasična dela takšnih ali drugačnih pesmaric.

Sodeč po tem, da gre za koncert, ki je sovpadal z valentinovim, verjamem, da je Mariji uspelo zadovoljiti različne okuse raznolikega občinstva, Goran pa je s poezijo poskrbel tudi za to, da je s kulturnega stališča koncert pridobil na vrednosti in ga preobrazil v celovit kulturni dogodek, ki se ne omejuje le z lahkotno glasbo, katera bi uspela zadovoljiti duše, željne osladnosti in patetike, ki marsikdaj prevladujeta na ta dan. Celo nasprotno. Plošča v vseh pogledih opeva ljubezen, a na zelo prefinjen, kultiviran in decenten način.

Nina Novak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.