Leonard Cohen navdušuje na evropski turneji

Leonard Cohen

Poet. Glasbenik. Pisatelj. Legenda. Leonard Cohen je vse to in še več. Pravzprav je težko najti besede, ki bi bi dobro opisale tega mojstra besede. »Z njim še samota deluje žlahtno,« je pred tremi leti zapisala obiskovalka ljubljanskega koncerta.

79-letni Kanadčan se je leta 2008 po več kot petnajstih letih vrnil na koncertne odre. Triurni razprodani nastopi so puščali občinstvo v stanju transa. Ne ekstatičnega, temveč poduhovljenega, pomirjenega, zasanjanega. Takšnega kot je njegova glasba. Po svetovni turneji, ki je trajala več kot dve leti in med katero se je oktobra 2010 prvič ustavil v Ljubljani – bil je prvi glasbenik, ki je razprodal novo Areno Stožice, se je umaknil izpod žarometov. Mnogi so verjeli, da dokončno. A v osami je dokončeval nove pesmi. Izdaja albuma Old Ideas (2012) je zato toliko bolj navdušila njegovo zvesto publiko. Ob promociji plošče se je lani vnovič podal na svetovne odre.

25. julija se drugič vrača v Stožice, v sklopu evropske turneje, ki se je pred dnevi začela v razprodani pariški dvorani Bercy. Tri dni pozneje je stopil pred 18.000 glavo londonsko občinstvo v znameniti O2 Areni, kjer na povratniški turneji posnel svojo četrto koncertno ploščo Live in London. Koncertne kritike aktualne turneje v največjih medijih so navdušujoče:

 

»Ganljivo in veličastno«, Telegraph 

»Cohenova počasna in absoultno skoncentrirana izvedba je svetlobna leta daleč od klasičnih pop dogodkov,« New York Times 

»Pri oseminsedemdesetih je Leonard Cohen bolj spontan in prisrčen od kateregakoli sodobnika iz rock ali folk glasbe,« Rolling Stone 

»Cohen ostaja kralj zapeljevanja,« L.A. Times 

»Med koncertom je vrhuncev preveč, da bi jih lahko vse omenili,« Hollywood Reporter

 

:: 25.7. LJUBLJANA, STOŽICE :: /// Vstopnice za ljubljanski koncert so na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Eventim.

Povezani članki:

Značke: