Brezplačno in pred izidom poslušajte novi studijski album Black Sabbath!

Black Sabbath

Legenda heavy metala, skupina Black Sabbath, bo 10. junija izdala nov studijski album, poimenovan preprosto “13”. Black Sabbath so pred izidom pripravili posebno presenečenje za svoje oboževalce – album lahko namreč predčasno brezplačno poslušajo na iTunes! Če ste tudi vi radovedni, s čim nam bodo kontroverzni Britanci postregli tokrat, kliknite na povezavo in nato na zgornji modri oblaček View in iTunes: https://itunes.apple.com/si/artist/black-sabbath/id165907

“13” je prvi studijski album Black Sabbath z Ozzyjem Osbournom po letu 1978. Ozzyju sta se pri snemanju novega albuma pridružila še dva člana iz originalne zasedbe: kitarist Tony Iommi in basist Geezer Butler. Na bobnih tokrat razsaja Brad Wilk (Rage Against The Machine, Audioslave) namesto Billa Warda.

 

Black Sabbath so britanski heavymetalci, ki glasbo ustvarjajo že od leta 1968. Skupino so v Birminghamu ustanovili kitarist Tony lommi, basist Geezer Butler, pevec Ozzy Osbourne in bobnar Bill Ward.

Skupina je od ustanovitve doživela kar nekaj menjav članov, edini zvesti član, ki je v skupini vztrajal ves čas, od ustanovitve pa do danes, je Tony lommi. V šestdesetih se je skupina spogledovala s heavy blues rockom, in sicer pod imenom Earth. Njihov razpoznavni znak so bila srhljiva besedila in zamolkle kitare. Kljub vedno prisotnim asociacijam z okultnim pa so Black Sabbath od nekdaj pisali tudi pesmi o družbenih neenakostih, politični korupciji, nevarnosti zlorabe drog in grozotah vojn.

Leta 1992 sta se lommiju in Butlerju ponovno pridružila Ronnie James Dio, ki je leta 1979 nadomestil Osbourna, in bobnar Vinny Appice. Skupaj so posneli album Dehumanizer. Originalna zasedba, z Osbournom na čelu, se je sestavila pet let kasneje, rezultat pa je album Reunion, ki so ga posneli v živo.

Black Sabbath slovijo kot pionirji heavymetalske glasbe. Žanr so definirali s kar štirikrat platinastim albumom Paranoid, ki so ga izdali leta 1970. MTV jih je razglasil za najboljšo metalsko skupino vseh časov, VH1 pa jih je uvrstil na drugo mesto lestvice 100 največjih izvajalcev hard rocka, takoj za Led Zeppelin. Na lestvico najbolj pomembnih glasbenikov vseh časov jih je uvrstila tudi revija Rolling Stone.

V ZDA so prodali več kot 15 milijonov albumov, po svetu pa kar 70. Leta 2005 so si prislužili mesto v britanski dvorani slavnih, leto zatem pa še v dvorani slavnih rock and rolla.

 

Povezani članki:

Značke: