Bon Jovi – What About Now

Bon Jovi – What About Now

2013, The Island Def Jam Music Group / Universal Music Slovenija

Eden največjih mainstream rock bendov vseh časov, gospodje z zavidljivo kilometrino na svojih števcih prepotovanih kilometrov, preigranih koncertov, strganih strun, odpetih hitov in posnetih albumov, ima novega! Z letošnjo letnico okronan najnovejši, sicer ne več tako vroč, da bi se na njem lahko opekli, zagotovo pa dovolj topel, da bo, tudi zaradi njegove nedavne izdaje, gneča na stadionskih travnikih in sedežih letošnje poletje zagotovo velika, je zadnji album What About Now. V diskografiji ameriških rokerjev nosi številko dvanajst, glasbeno luč sveta pa je ugledal po štirih letih studijskega posta skupine Bon Jovi.

Pri bendih kova in slovesa, kot ju ima newjerseyjski četverec, je vsak nov izdelek kajpada več kot le pričakovan. O njihovem svežem izdelku veliko pove podatek, da se je album takoj prvi teden po izdaji zavihtel na prvo mesto Billboardove lestvice prodanih albumov (mimogrede, to je bil že njihov tretji album, ki mu je uspel ta podvig), z vrha pa je neslavno izrinil sicer favorita tega dvoboja Davida BowiejaNaključno ali ne, števec na albumu zbranih pesmi se prav tako ustavi pri številki dvanajst. Po besedah zasedbe ima ta album v sebi veliko Springsteenove liberalne sporočilnosti (npr. That’s What the Water Made Me), ki oboževalce praktično v večini besedil na plošči povabi tudi k razmisleku o trenutni situaciji okrog nas. Družbenokritični pogled v besedilih, predvsem v naslovni What About Now (kdo je tu za nemirne, osamljene, obupane, lačne … vstanite, bodite močni, …), himna, ki zelo glasno izraža ost te plošče in kar kliče po uporništvu in razmišljanju. Potencialna stadionska hita, kjer bodo roke in zastave zagotovo vihrale v zraku pa sta tudi Because We Can, naslovna pesem in prvi singel, ter I’m With You. Ena izmed uspešnic je zagotovo tudi Beautiful World, ki ima povsem bonjovijski zvok, nabit z ironičnostjo vsakdana, za marsikoga grdega in vsak dan istega. Rokerji pa zagotovo niso pozabili niti na svojo romantično plat, ki so jo odkrili že kar nekaj plošč nazaj, in ki so jo tokrat osvetlili v baladi The Fighter.

Ker so najboljši v živo, bodo tudi pesmi, ki bodo (po)ostale del železnega repertoarja in ki jih bodo ljudje sprejeli za svoje, izbrale množice, ki jih bodo do začetka julija s svojo glasno turnejo razvajali na evropskih tleh, potem pa se njihova  karavana seli v rodne Združene države Amerike. What About Now ni narejena na prvo poslušanje. Takšnih stvari jim pač ni več treba početi, ker so dosegli dovolj, da lahko posnamejo, kar bi sami radi. Ni njihova najodmevnejša, verjetno tudi ne najuspešnejša. Je pa kakovostna, zvokovno v njihovem stilu in nesporno – besedilno izredno močna.

Nina Jenko

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=S-88lY2GlxE[/youtube]

Povezani članki: