P!nk – Resnica o ljubezni

P!nk

Dunaj / Stadthalle
9. 5. 2013

P!nk. S klicajem. Lasišča nima več v roza barvi kot ob začetku glasbene poti leta 2000.  Od RnB stila prvega singla There You Go se je že pred leti dokončno poslovila z udarcem v kopalniško ogledalo v videospotu Don’t Let Me Get Me. Njena prva lekcija za dekleta kako ne postati stupid girl je lastništvo bejzbolske žoge. Ne zna le skakati po in nad odrom, ampak igra kitaro, malo pa tudi klavir in bobne. Verjetno edina pevka, sposobna peti v živo visoko na trapezu obrnjena z glavo navzdol. Osem let treninga gimnastike ji pri tem ni škodoval. V 12 letih glasbenega delovanja je izdala šest plošč, skupno prodanih v več kot 40 milijonih, prejela je številne nagrade, tudi tri grammije.

S predzadnjim albumom Funhouse (2008) in lani izdanim albumom The Truth About Love doživlja P!nk vrhunec kariere. Z zadnjim albumom se je prvič v 12-letni karieri ob izidu zavihtela na vrh ameriške glasbene lestvice Billboard, katerega je dosegla tudi s singlom Just Give Me A Reason, v katerem poje s pevcem skupine Fun Nate Ruess-om. Prav tako je omenjeni singel njen tretji, ki se je zavihtel na prvo mesto po digitalni prodaji, za So What (2008) in Fuckin Perfect (2011). Več kot dva milijona uporabnikov ga je kupilo preko spleta. Lepa popotnica za odhod 33-letnice na njeno šesto turnejo, tokrat prvič s spremstvom skoraj dve letne hčerke. V letu dni turneje, ki se je začela na dan zaljubljencev, 14. februarja, je načrtovanih 130 koncertov v Severni Ameriki, Evropi in Avstraliji. Koncert na Dunaju je bil 17. od 25-tih v Evropi. Čez dober mesec se začne avstralski del turneje, kjer bo le v Melbournu imela osem koncertov. P!nk je bila namreč od začetkov samostojne glasbene poti precej bolj domače sprejeta na celini tam doli pa tudi v Evropi, v rodni ZDA ji je šele s predzadnjim albumom uspel pravi preboj na pop vrh.

Dvourna koncertna predstava z dvajsetimi izvedenimi, vokalno-akrobatsko-plesnimi točkami, je pop rockersko obarvani, do potankosti naštudiran in vrhunsko izpeljan šov z veliko začetnico. Na samem začetku je predstavljen kot gledališka predstava z  uvodnim nagovorom nekakšnega dvojnega norčka, ki se na odru pojavi tudi med samim koncertom, obiskovalce pa pouči, da bodo v nadaljevanju večera spoznali resnico o ljubezni ter pove, da mu bo pri tem pomagal eden izmed obiskovalcev. Na platnih se pokaže kamera, ki se giblje med občinstvom in najde P!nk. V času, ko obiskovalci ugotavljajo, kje točno se nahaja ter ali je res med občinstvom, se zaslišijo prvi takti pesmi Raise Your Glass in kaj kmalu zatem je že tam nekje pod stropom, kjer s tremi plesalci izvaja razne akrobatske elemente in hkrati poje ob spremljavi benda v živo. Kdor vidi to prvič, in jaz sem bila med njimi, lahko vzklikne le wow! In ta vzklik se obdrži večino koncerta, vse tja do samega konca v podaljšku s pesmijo So What, ko ni le v zraku nad odrom, temveč šviga po celi dvorani sem ter tja in hkrati poje. Izredno fizično zahteven koncert, ki se med vsemi akrobatskimi izvedbami in plesnimi točkami le nekoliko umiri pri mirnejših izvedbah od Who Knew z Justinom Derrico, tudi siceršnjim kitaristom, na akustični kitari do že omenjenega hita Just Give Me A Reason, na katerem na posnetku sodeluje tudi Nate Ruess, do Fuckin’ Perfect in Family Portrait s pianistom Jasonom Chapmanom na klaviaturah. Karizmatično-odštekana pevka je več kot upravičila sloves vrhunske pop-rock izvajalke, z nasmehom na obrazu, ki kaže, da v svojem početju nadvse uživa. Obiskovalci v razprodani dvorani so bili navdušeni. Najbolj zavzeti so ji na oder zmetali od plišastih igrač, nekdo ji je podaril naslikano sliko, prejela je čips, neko dekle ji je ponujala modrc, a ga P!nk zaradi premajhne velikosti ni sprejela, neko dekle pa se je, ker na poroko ne more računati, kot je sama zapisala na plakat, zadovoljila z objemom.

Ali je imel dvorni norček prav, da bomo tekom večera spoznali, kaj je ljubezen? Spoznali smo lahko, da je ljubezni najrazličnejših vrst in da se pri izražanju le-te nikakor ni potrebno zadrževati ali omejevati. Predvsem pa je ljubezenska resnica koncertne ture The Truth About Love utrjevanje glasbene ljubezni do P!nk, ki se je leta 2007 že ustavila tudi v naši prestolnici.  Tokrat na Dunaju smo se lahko, zaradi številčne slovenske zasedbe v fun pitu tik pred odrom in slovenske zastave na odru, pri pesmi Blow me (One Last Kiss), počutili skoraj kot doma.

Za prevoz na koncert se zahvaljujemo www.koncerti.net!

Tekst in foto: Polona Černič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.