My Buddy Moose – Shine! Shine! Shine!

My Buddy Moose - Shine! Shine! Shine!

2013, Dancing Bear

Nova, tretja, plošča reške skupine My Buddy Moose z naslovom Shine! Shine! Shine!  je kar nekaj časa samevala na moji polici in sem se jo, morda povsem nezavedno, nekako izogibala, ker sem vedela, da je naravnana k glasbi, ki mi ni najbolj blizu. A pred kratkim sem jo končno vzela v roke, jo vstavila v predvajalnik in bila nemalo … presenečena! Kajti takoj se mi je prikupila!

Njihov frontmen Luka Benčić je avtor vseh pesmi, te pa se dotikajo ljubezni in moško-ženskih odnosov. Gre torej za univerzalno temo, univerzalnost pa se kaže tudi v izboru jezika, angleščine, ki pa žal daje nekoliko mlačen vtis, saj je artikulacija slaba, zaradi česar plošča daje vtis nedokončanosti. A če to odmislimo, je plošča več kot dobra, za kar gre zasluge zagotovo pripisati tudi Chrisu Eckmanu, ki je prevzel vlogo producenta. Glasba ves čas spretno variira med bazičnim rockom in rock’n’rollom, ki pa ga nadgradijo s široko paleto elementov, ki segajo vse od bluesovskega ritma v pesmi Fucking Boring, pridihom folka v Shine! Shine! Shine!, garažnega rocka v Girl pa do country surferskih vplivov v Roulette, eni najmočnejših pesmi, v kateri je vlogo glavnega vokalista prevzel basist Ištvan Širola in dokazal, da je tudi kot interpret povsem suveren. Sprehajamo se torej med t. i. americano, baladami, ameriškim rockom, liričnostjo, ekspresivnostjo … in mehko prehajamo med njimi.

Zanimivo in nadvse dobrodošlo je, da so svoj zvok nadgradili z instrumenti, ki jih morda ne bi pričakovali – z orglami, mandolino in tamburinom, ki pridajo še nekaj psihedeličnih elementov, ti pa skupaj s polnimi spremljevalnimi vokali ustvarjajo pristno vzdušje (ameriškega) rocka. Še boljše pa je, da ta niti malo ne trpi zaradi velike mere spevnosti in enostavnosti, s katerimi so pesmi prežete. Prav iz enostavnosti na trenutke izhaja toplina, zaradi katere plošča nikakor ni namenjena le ljubiteljem omenjenih zvrsti, temveč mnogo širši paleti glasbenih sladokuscev. A ne na račun kompromisov, ki bi jih oddaljili od svojih pravih privržencev. Pravzaprav bi lahko pomislili, da prihajajo z druge strani Atlantskega oceana, če bi le ne bilo te “njihove” angleščine …

Nina Novak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.