Kultna hrvaška zasedba Pips Chips & Videoclips prihaja v Ljubljano

Pips, Chips and Videoclips

Jutri bo v ljubljanskem Cirkusu nastopila hrvaška rock zasedba Pips Chips & Videoclips. Oder bodo zavzeli skupaj s Slovenci Retro Kult in Liquf. Pips, Chips & Videoclips so neponovljiva  pojava na hrvaški glasbeni sceni – tematsko, stilno raznovrstni in provokativni.

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS (HR)
http://www.pipschipsvideoclips.com/

*RETRO KULT (SLO)
http://www.facebook.com/pages/Retro-Kult/137180579718062

*LIQUF (SLO)
http://www.liquf.si/

Vstopnina: 5 EUR v predprodaji / 6,50 EUR na dan koncerta

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/344071709027694/

Pipschips&Videoclips so enkratna pojava na hrvaški glasbeni sceni; stilno raznovrstni, tematsko provokativni in vizualno atraktivni – so pravi primer moderne pop skupine. Že začetki njihove kariere, ki segajo v leto 1992, so dali slutiti, da bo šlo za izvrstno skupino. Takrat so namreč izdali prvi singel, navijaško himno nogometnega kluba Dinamo ‘Dinamo ja volim’, ki je podrla vse rekorde poslušanosti in postala neprekosljiv hit leta (čeprav ni bila niti enkrat predvajana na nacionalnem radiu ali televiziji).

Kritiki so jo z razlogom označili za hrvaško inačico zloglasne ‘Anarchy In The UK’ Sex Pistols. Čeprav je bil omenjeni singel na začetku kariere Pipsom večje breme kot korist, so vendarle konec leta 1993 izdali prvenec ‘Shimpoo Pimpoo’, ki je več kot odlično napovedal prihodnost skupine. Stilno je šlo za raznovrsten material, v razponu od kabaretnega popa do udarnega punka, kar je presenetilo in zmedlo mnoge poslušalce in kritike. Z drugim albumom ‘Dernjava’ (1995), izredno kvalitetnim in zrelim izdelkom so osvojili do takrat še neosvojene dele Hrvaške ter začeli preboj v Slovenijo, ter Bosno in Hercegovino. Poleg tržnega deleža pa so za svoje delo leta 1996 prejeli hrvaškega ‘Grammyja’, glasbeno nagrado ‘Porin’ za najboljši alternativni album. Tretji album ‘Fred Astaire’ (1997), sneman na obronkih Učke in miksan v Ljubljani, je bil tako med hrvaškim glasbenim poslušalstvom kot kritiko, sprejet kot absolutni kreativni trijumf zasedbe, kar so dokazovale tudi številne nagrade na Hrvaškem.

Dva ‘Porina’ so prejeli za album leta in najboljše vokalno sodelovanje ter štiri novinarske rock nagrade z imenom ‘Crni mačak’; za rock album, spot ‘Sex u školi’, pesem ‘Sex u školi’ in vokalno sodelovanje z Darkom Rundekom v ‘Plači’. Leta 1999 so izdali že četrti album ‘Bog’, ki predstavlja krono njihovega delovanja in pozdrav odhajajočemu tisočletju. ‘Bog’ (ki so ga zopet posneli v ljubljanskem studiu ‘Tivoli’) je postal najpomembnejši album desetletja na Hrvaškem in z lahkoto so osvojili dva ‘Porina’ (za najboljši rock album in najboljše likovno oblikovanje) ter štiri ‘Crne mačke’ (najboljši rock album, rock izvajalec, produkcija in likovno oblikovanje).

Povezani članki: