Imagine Dragons – Night Visions

Imagine Dragons – Night visions

2013, 1-2-3-4-GO! / Universal Music Slovenia

Night Visions je prvenec šolanih rockerjev iz Las Vegasa, saj je kar nekaj članov Imagine Dragons obiskovalo priznani Barklee college of music, kjer so se tudi spoznali in začeli skupaj muzicirati. Skupina se je oblikovala že leta 2008, a je njihov prvenec izšel šele letos. Do izdaje plošče so izdali štiri EP-je, zdaj pa se je nabralo dovolj skladb, ki so dozorele za prvenec Američanov. Največji dosedanji njihov hit je zagotovo skladba It’s Time, ki hitro pritegne poslušalca in gre še hitreje v uho. Fantje pravijo, da so od začetka obstoja začeli vzeti vso bolečino, ki so jo do sedaj doživeli, in ji vdahniti pridih umetnosti ter jo povzdigniti. Njihova glasba in besedila so precej neposredna, brez metafor, besednih skrivalnic, zavili so v smer himničnega roka, ki želi biti precej ljudski. Imagine Dragons prihajajo iz Las Vegasa in nadaljujejo glasbeno sceno mesta greha, a zdi se, da je podobna kot Las Vegas – ki se na zunaj ves blešči in privablja obiskovalce v svoje svetlikajoče kazinoje, kjer potem velikokrat klavrno končajo –  tudi glasba Imagine Dragons. Na zunaj bleščeča, himnična, stadionska, mogočna, a znotraj prazna, votla in hitro postane dolgočasna in prežvečena. Skladbe pa so premalo izrazite, brez zvočnih ali tekstovnih presežkov, ves čas hodijo po varni notranjosti kroga.

Ploščo Dan Reynolds in druščina otvori s skladbo Radioactive, ki je precej stadionska, manjka le ploskanje v stilu We will rock you, in ravno pridevnik stadionski je tisti, ki bi dobro opisal prvenec Imagine Dragons, ki je sicer nastajal kar 4 leta od obstoja skupine. Skladbe imajo sicer dobro bas podlago, a so napisane/namenjene preveč širokim množicam, preveč nekako tralala tralalai kako je nam lepo zvenijo. Tako površinske so, da je dovolj le eno poslušanje oz. le nekaj taktov in že lahko prepevamo zraven. Pa ni taka le glasba, tudi besedilom manjka globine, izvirnosti in rimane besede lahko brez pretiranega angleškega zaklada vnaprej predvidimo. Stilsko sicer Američani vpeljjujejo prvine dubstepa, hip hopa, popa, folka. Na plošči najdemo tudi ukulele. Predvsem skladba On the top of the world nima skoraj nobene povezave z alternativnim rokom, kamor bi naj Imagine Dragons sodili, saj gre za čistokrven pop komad, ki zveni še kako hudo havajsko in poletno.

Plošči nedvomno manjka neka določena ostrina, svoj izrazni jaz, saj so precej mlačni. Mogoče, če jih postavimo na stadion ob vsej glasnosti in opremi, pridejo pesmi veliko bolj do izraza, a plošča enostavno ne potegne. Američanom pa zagotovo ne moremo očitati slabe produkcije. Vseeno pa upamo, da se bodo do prihodnje plošče nekoliko izostrili in nabrusili.

Katarina Trstenjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.