Danes se začne 6. Festival Godibodi!

Godibodi 2013

Na letnem vrtu Hostla Celica v Ljubljani se danes začne že 6. Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi. Letošnji festival bo odprla istrska skupina Vruja s predstavitvijo nove plošče ‘Brez pašaporta’. Večer bo nadaljeval glasbenik Dario Marušić, ki tokrat predstavlja že 15. diskografski projekt, ki ga je poimenoval [3 = 1 = n (Music for Minorities and Losers)].

Popoldne ob 18. uri pa bo v Galeriji Srečišče – Hostla Celica potekala tudi okrogla miza Iz tišine se rodi glasba – Kulturna podoba kulturnih spomenikov. Moderator Janko Rožič se bo z gosti iz različnih panog pogovoril o privatizaciji javnega prostora oziroma kako javne prostore vrniti skupnosti. Organizatorji so Društvo za Eno glasbo, Glasbena mladina Slovenije in Zavod Godibodi.

V Hostlu Celica je danes na ogledu tudi razstava Portret istrskega lutnarja – Ottavio Štokovac in njegovi bajsi. Slikovno popotovanje skozi manj znano Istro, ki razkriva jedro tradicionalne istrske glasbene dediščine. Natančno oblikovani bajsi, tipično glasbilo istrskih ljudskih godcev severno-zahodne Istre, ki jih je izdelal samouki lutnjar Ottavio Štokovac, predstavljajo življenjsko delo starega mojstra.

 

Jutri na festivalu Godibodi

Jutri bosta Metod Banko in Teo Collori na letnem vrtu Hostla Celica predstavila svojo ploščo ‘Pesem o morju’. Sledi koncert Anton Feinig tria z gostjo Evo Hren. To bo prvo sodelovanje med omenjenima ustvarjalcema in zagotovo se obeta pester program. Eva Hren, ki jo v večini poznamo kot etno-jazz glasbenico, bo združila sile s Tončem Feinigom, ki po zaključku študija v Den Haagu že vrsto let živi in ustvarja na Koroškem, in znotraj svojega glasbenega ustvarjanja spaja jazz glasbo z domačim etno melosom. Pri tem sodelovanju pa bo Eva Hren dodala tudi svoje znanje in glas (morda tudi kako besedilo) in tako se lahko veselimo pravega glasbenega potovanja po jazzovskih planinah. Koncert Anton Feinig tria z gostjo Evo Hren sta omogočila Avstrijski Kulturni Forum v Ljubljani in Wiener Städtische zavarovalnica v Sloveniji.

Festival Godibodi poteka še do 31.5. v Ljubljani, v mariborskem klubu KGB pa tudi še v soboto 1.6. s koncertom Aphra Tesla operating system. Vse plošče, ki jih bo moč slišati na festivalu so izšle pri Glasbeni zadrugi Celinka.

 

www.godibodi.si

www.celinka.si

Povezani članki:

Značke: