Pet Shop Boys – Elysium

Pet Shop Boys - Elysium

2012, Parlaphone / Dallas

Le mesec dni po uspešnem nastopu na zaključku olimpijskih iger v Londonu je angleški duo Pet Shop Boys izdal že 11. studijski album z naslovom Elysium. Njuna zadnja plošča, poimenovana po prostoru v grški mitologiji, kjer izbrani pokojniki preživljajo svoje posmrtno življenje, ima vse normalne zvočne standarde, ki smo jih vajeni izpod taktirke Chrisa Lova in Neila Tennanta. Album je bil posnet v Los Angelesu pod producentsko taktirko Andrewa Dawsona. Že naslov namiguje na to, da je plošča umirjena, vendar jima kljub temu uspeva ohranjati duhovitost, bombastičnost  in pomp, in to predvsem z besedili.

Uvodna skladba Leaving nam že takoj odstre njuno razumevanje popa, ki ga podpreta z nežnimi in toplimi sintetizatorji, zvočno globoko zakoreninjenimi v romantiki. Neil Tennant nam v refrenu pričara občutek upanja in obžalovanja ter poslušalca spomni, kako duhovito se lahko tekstopisca čustveno poigrata. Kot vedno pa se njun talent za obujanje človeških čustev pokaže v naslednjih skladbah na plošči, ki jima dajeta himničnost, kar pa se sliši tako, kot da to počneta z lahkoto. Skladba Winner je očarljiva, čeprav rahlo smešno naivna. Poje o tem, da smo vsi zmagovalci. Harmonija izvajalcev se še bolje kaže v skladbi Hold on, v kateri lirična vsebina odraža vlogo človeka v apokalipsi vsakdana in ki nam sporoča, da je treba zdržati vse pritiske, kajti prihodnost je svetla. Fanta obračunata tudi z glasbeno industrijo.V dveh satiričnih skladbah Your early stuff in Ego music ponudita v razmislek občutke o minuli slavi ter egoizmu in aroganci kot sinonimoma za pop zvezdništvo.

Album Elysium je zvočni zapis, ki govori o izkušnjah glasbenih umetnikov skozi leta. Obenem je pa tudi zelo inteligenten poklon življenju kot takemu. Na tej plošči dobi poslušalec občutek, da je kakovostna pop glasba v svojih izdihljajih ter da sta Pet Shop Boys mogoče še edina, ki lahko to spremenita. Novi album dua ni noben presežek, a sta nam z njim glasbenika omogočila vpogled v leta njunih uspehov in uspešnic. Vendar pa se ob poslušanju ne moremo znebiti občutka, da so onadva ter pop glasba še kako živi in zdravi. Ja, ko človek posluša zadnji album Pet Shop Boysov, se zdi, da je še upanje za pop glasbo. Njuna tako rekoč najtoplejša in najmodrejša plošča do zdaj je kot nalašč ustvarjena za poslušanje po zelo napornem dnevu, polnem pritiskov z vseh strani.

Vladimir Petković 

Povezani članki: