Entheogen predstavljajo Moons of Jupiter

Entheogen je intrigantna velenjska zasedba, ki je nastala pred približno petimi leti z združitvijo skupin Imakandi in Mg Pistol Rock. Zase pravijo, da so homogena mešanica math/sludgea z elementi post in stoner rocka ter metala.

Fantje so štiri leta kovali glasbo, preden so prvič nastopili decembra 2011 kot predskupina Wino-tovim Premonition 13 pri nas v eMCe placu. Od takrat so nanizali nekaj več kot deset koncertov med drugim s skupinami Secret Chiefs 3 v Ljubljanski Menzi, Karma To Burn v Zagrebškem Ksetu in The Striggles na domači Kunigundi. 11. maja se vračajo v eMCe plac v Velenju s svojima prvima izdelkoma z enakim naslovom  in sicer albumom Moons of Jupiter v cd različici ter dvd-jem s štirimi videoprojekcijami, iz pod rok Jume Valenčak.

Moons of Jupiter je tematski album, ki se navezuje na misijo STS-34 – raketoplan Galileo (poimenovan po prvem opazovalcu Jupitrovih lun, ki je svoja opažanja zabeležil v Siderius Nuncius že 1610), ki se je leta 1989 podal na pot od Zemlje proti plinastem orjaku. Poleg tega nosi album tudi druge sporočilnosti, ki se navezujejo na mitološko ozadje Jupitra oz. Zeusa, grškega glavnega boga in njegovih priležnic po katerih so tudi lune ter planet dobili ime, ter tudi malo futurizma.

Glasba se nahaja nekje med matematiko in mistiko, je metalizirana z dobro mero sludgea, post-rocka pa tudi grungea. Kot glavne vplive pa fantje štejejo Neurosis, Meshuggah, Pelican, Alice in Chains …

Entheogen so:

Matic Kadliček – 2sticks3pedals
Sergej Žižek – 5strings
Matija Bencik – 6strings
Matej Voglar – 7strings&buttons
Simon Penšek – sound

Kot ogrevalna skupina pa bodo nastopili Digilespi. Digilespi sestavljata glasbenika Boris Oblišar in Črt Valenčak. Ustvarjata ton in ritem, ki zajema jazz- etno elemente, prepletene v zgodbo. Glasba se v svojem poteku glede na zmožnost raznolikosti zvoka asociativno dotika tudi novejših elektronskih glasbenih smeri. Dosega več nivojev prepletenega zvoka ter ritma. Prav tako pa lahko to nasičeno zvočnost nadomesti zgodba čiste minimalizacije zvoka, ko imajo tudi trenutki tišine svoj namen. Za njuno glasbo je značilna tonska melodičnost v obliki refrenov, ki se v improvizirani zgodbi pojavljajo in zopet oddaljujejo nato preoblikujejo in zopet vračajo. Glas, ki je prav tako izrazni element, pretvorjen v didge sound išče harmoničnost z ritmom, ki je ustvarjen in določen s pomočjo cirkularnega načina dihanja. Njuna glasba s tradicionalno glasbo Aboriginov nima nič skupnega, razen instrumenta, ki pa ga izdelujeta sama. Digilespi stopa v glasbo vizionarsko prepuščeno.

Sam koncert pa bo pospremila tudi razstava video projekcij. V galeriji eMCe placa si boste tako lahko ogledali razstavo video projekcij za štiri lune IO, EUROPA, GANYMEDE in CALLISTO, ki bodo izšle na DVD-ju (nosi isto ime kot album Moons of Jupiter izpod rok Jume Valenčak)

Povezani članki:

Značke: