Bruselj v znamenju Balkana: Balkan Trafik Festival

Balkan Trafik Festival

Prva asociacija ob omembi Bruslja bi bila verjetno prestolnica evropske politike in megalomansko leglo birokracije. A v Bruslju je lahko tudi zabavno. Mesto je namreč pravi talilni kotel različnih kultur – srečati avtohtonega Bruseljčana je skoraj misija nemogoče – in te se v taki ali drugačni obliki pogosto tudi predstavljajo. Ta teden bo tako v znamenju balkanskega kulturnega izročila. Prihaja sedma izdaja Balkan Trafik Festivala  (17. – 21. 4. 2013), večdnevnega dogodka, namenjenega glasbi, filmu in plesu jugovzhodne Evrope. Kot glavno zvezdo letošnje edicije organizatorji predstavljajo Gorana Bregovića, marsikaterega glasbenega sladokusca pa bo bolj razveselilo gostovanje romunskih glasbenih mojstrov, legendarne zasedbe Fanfare Ciocarlia. Zagotovo pa se bo ob več kot 170 glasbenih izvajalcih našlo nekaj za vsak okus. V Bruselj prihaja carigrajski Taksim trio, ameriški New York Gypsy All Stars, bolgarski akordionist Martin Lubenov. Amza Tairov bo z Orkestrom Braka Kadrievi Seven predstavil orientalsko romsko glasbo, Damir Imamović (BiH) nas bo zapeljal s sevdalinkami, albanska pevka Eda Zari pa s tradicionalnimi pesmimi njene domovine, sodobne ritme in izročilo grškega rembetika bo v eno zlil Imam Baildi.

Festival prinaša tudi projekcijo filmov različnih balkanskih režiserjev, tokratna izdaja pa prinaša tudi dve debati; prvo o prihodnosti Balkana, drugo pa o kulturnemu sodelovanju z Balkanom.

Manj resno, vsekakor pa zabavno pa bo v Vino Zirkusu, ki bo združil demonstracijo tradicionalnih ljudskih plesov, ki se jih bodo lahko obiskovalci tudi učili, pogovor z glasbeniki in vinsko degustacijo. Medtem bosta na bruseljskih ulicah potekala tudi ‘roštiljada’  in prodajna karavana romske umetnosti.

Odmeven festival je tudi odlična priložnost za turistično promocijo dežel Balkana. Tako bo na primer na festivalu Srbska turistična organizacija na festivalu predstavljala državo, predvsem pa svoj najbolj znameniti festival Exit. Bruselj se bo skratka za nekaj dni spremenil v Balkan v malem.

 

I. K.

Povezani članki:

Značke: