Blackbird Blackbird v Channel 0

Blackbird Blackbird

Ljubljana / Channel 0
23. 4. 2013

Priznam, da so bila pred nastopom multiinstrumentalista Blackbird Blackbirda pričakovanja in upanja, da bo nastopil z živo zasedbo, velika. Ob prihodu pred Channel Zero nas je zbrane poslušalce pričakal kar ogromen avtobus, namenjen turnejam, ob vstopu v notranjost in pogledu na oder je bilo jasno, da bo nastopil sam s svojim DJ setom. Zaradi tega dejstva se ej pojavilo razočaranje, ki pa se je kasneje pokazalo za pretirano. Za ogrevanje je bil zadolžen DJ Kampl, ki je imel nehvaležno vlogo nastopa pred glavno zvezdo večera.

Blackbird Blackbird, umetniško ime čudežnega otroka s pravim imenom Mikey Maramag, je stopil na oder nekaj minut po 23.00 uri. Na svojem prvem nastopu v Ljubljani je v solidno zapolnjenem klubu predstavil svojo unikatno zasanjano elektroniko, ki je podprta s podlago vseh glasbenih spektrov. Globoko aranžirane skladbe in hipnotične melodije so svojevrsten poklon skupinam, kot ssta Caribou in Washed Out. V prvem delu nastopa se je v glavnem ukvarjal z mešalno mizo in prenosnikom, kjer je zelo aktivno pritiskal, mešal na svoje naprave in iz njih dobival toplino analogne instrumentalizacije, podprto skupaj z digitalnimi sodobnimi prijemi, kar ga seveda približa njegovim vzornikom My Bloody Valentine, Slowdive, M83, New Order … Blackbird Blackbird je zapolnil prostor z zvokom sončne Kalifornije (prihaja iz San Francisa) in optimizma. Zazdelo se je, da v enem trenutku čuti nostalgijo po Kaliforniji, v drugem pa že oddaja neverjetno veliko energije zelo plesne glasbe. V drugem delu nastopa, ko je Mikey vzel v roke mikrofon, so prostor zapolnili njegovi vokali, ki so bili slišani kot bi pel kakšen prijazen duh, ki je skrit za odrom. To vse je pripomoglo k uvrstitvi njegove glasbe v t i.  dream pop. Njegovi refereni v stilu zasanjanih Ooohs so njegov nastop pripeljali do že med poznavalci kar manjšega hita  It’s a War, ki pa je  s strani poslušalcev pričakovano dobil tudi največ pozornosti. Med nastopom se je skromno zahvaljeval publiki. Njegov talent je čutiti v povezavi in kombinaciji vseh zgoraj omenjenih vplivov, ki pa jim doda svoj avtorski pečat.

Po nastopu se je sproščeno spustil med publiko ter se tudi rokoval in slikal s poslušalci, ki so bili več kot navdušeni. Skratka, nastop je bil uspešen, kljub vsemu bi njegova glasba še bolj prišla še do izraza s kakšno kitaro ali bobni v živo. No, mogoče bomo tudi to kaj kmalu doživeli na kakšnem odru v Ljubljani, seveda če ne bo Blackbird Blackbird takrat že preveliko ime. In res, ko pogledamo, v katerih krajih in na katerih prizoriščih vse bo Blackbird Blackbird nastopil na aktualni turneji, vam postane jasno, da so organizatorji gostili zares kvalitetno ime, ki spada tudi v trendovske prestolnice. Eno od takih kvalitetnih presenečenj pripravljajo spet v začetku junija!

Tekst: Vladimir Petković
Foto: Branka Resnik 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.