Biffy Clyro, Mika in mnogi drugi letos na Otoku svobode!

Sziget

Kar 22 novih glasbenikov je dobilo “koncertno vizo” za nastop na letošnjem Sziget Festivalu oz. “Otoku svobode”. Med njimi je ena najboljših britanskih skupin Biffy Clyro in eden najbolj talentiranih in navdušujočih izvajalcev sodobne pop glasbe, Mika. Nastopil bo tudi dinamičen  producent elektronske glasbe Nero ter mnogi drugi. Sziget se bo odvijal med 5. in 12. avgustom v Budimpešti na Madžarskem.

Na Glavnem odru bo nastopila najboljša britanska skupina Biffy Clyro. Po tekočem traku polnijo stadione ter nastopajo na največjih britanskih festivalih. Njihovi veličastni nastopi so vzbudili pozornost vseh največjih medijev. Po treh uspešnih albumih so letošnjega januarja izdali četrtega z naslovom ‘Opposites’, ki je na britanskih glasbenih lestvicah vodil zelo dolgo. Prejeli so množico nagrad: NME Awards in Q Awards so jih leta 2011 razglasili za najboljšo glasbeno skupino, letos pa jih je NME Award razglasil še za najboljšo britansko skupino.

Michael Holbrook Penniman, svetu poznan pod umetniškim imenom Mika, je eden najbolj talentiranih in slikovitih pop glasbenikov današnjega časa. Je pop zvezdnik in o popu ve vse. Poleg svojih najbolj znanih pesmi bo predstavil tudi nove z albuma ‘The Origin of Love’, s katerimi bo z lahkoto osvojil množico na Glavnem odru.

Futurističen, prepričljiv in dinamičen trio je Nero live. Britanska elektronska glasbenika in producenta, Daniel Stephens in Joe Ray, skupaj s pevko Alano Watson, s svojim dubstepom, drum’n’bassom in elektro housom potujeta po Evropi od leta 2010. Na Sziget-u se bodo ustavili na Areninem odru. Pozno popoldne bomo na Glavnem odru lahko slišali Regino Spektor, anti-folk pevko iz New Yorka. Na njen edinstven stil vpliva folk, punk, rock, hip hop, jazz in klasična glasba. Svoje pesmi črpa iz svoje neskončne domišljije, v kateri se vsakič postavi v drugo vlogo – prav to je dela posebno in uspešno.

Booka Shade se bodo predstavili na Areninem odru s svojim live showom. Ena najbolj aktivnih techno-pop zasedb, ki prihaja iz Nemčije, ustvarja že več kot 25 let. S kvalitetno ter hiper inteligentno elektronsko prezentacijo bodo poskrbeli za nepozaben žur! Na Areninem odru se bodo predstavili tudi mistični in strastni rock alternativci The Joy Formidable. Njihova kitara je obenem živahna in pomirjujoča. Londonski elektro DJ Erol Alkan nas bo vpeljal v svoj svet abstraktnosti, ki ne pozna meja v mešanju slogov. Čeprav je Felix Cartal dokaj mlad, je že postal mednarodno znan kanadski glasbenik, DJ in producent. Na Areninem odru nikakor ne gre zamuditi njegovega seta pop-elektro-housa! Festivalski line-up dopolnjuje tudi nizozemski folk-rock glasbenik Blaudzun, ki je februarja letos prejel “nizozemskega Grammyja” za najboljšega pevca. Na svoj prvi nastop na Sziget-u se pripravlja luksemburški trio Monophona, ki bo navdušil vse ljubitelje elegantnega, minimalističnega in melanholičnega elektro seta. Splendid, reggae zasedba iz Haga, svojo glasbo začini s ščepcem rocksteadyja in soula. Ne le na Nizozemskem, tudi drugod po Evropi širijo svojo ljubezen do reggae glasbe. Tokrat tudi na Sziget-u.

Tudi A38 prizorišče je pridobilo nova močna imena. Natasha Khan aka Bat for Lashes je pevka, ustvarjalka besedil ter multi-instrumentalistka iz Londona. S svojim skrivnostnim glasom in pop glasbo je postala znana predvsem v Veliki Britaniji. Izdala je tri albume, med katerimi sta bila ‘Fur and Gold’ iz leta 2006 ter ‘Two Suns’ iz leta 2009 nominirana za Mercury Prize. Flogging Molly, vodilni kletski punk band prihaja na letošnji Sziget! Njihovi nastopi so vedno polni, pa naj gre za majhne dogodke ali velike festivale. Letos nastopajo na A38 odru! Glasba The Cribs je tako samozavestna kot so samozavestni tudi njeni ustvarjalci. Prav oni so po razpadu The Smiths v začetku novega tisočletja zopet povzdignili britansko indie sceno. Vedno požanjejo dober odziv in prav noben večji britanski festival ne mine brez njihovega nastopa! Britanska elektro-pop diva, Little Boots, je resnično ženska ikona svoje generacije. Njene melodije spominjajo na elektronsko synthpop dance glasbo 80-ih let prejšnjega stoletja. Njen naslednji hit bo album ‘Nocturnes’, ki ga bo izdala maja. Gesaffelstein, francoski elektronski glasbenik, DJ in producent ustvarja temačen in težek elektro-techno. Na Sziget prihaja s svojim live nastopom, ki ga izpelje z inženirsko natančnostjo. S svojimi pestrimi in kvalitetnimi seti ustvari odlično vzdušje ter plesno energijo. Dub FX je bil najbolj znan na portalih za deljenje videov ter blogih, s svojo glasbo pa je prekrižaril tudi vseh pet celin, kjer je v ples spravil prav vsakega navzočega. Ime dOP predstavlja tri ustvarjalne, seksi in neustavljivo privlačne fante in Pariza. Damien Vandesande, Clément Aichelbaum in Jonathan Illel odlično združujejo organsko elektronsko glasbo z igranjem v živo, čemur dodajo še funk, jazz, klasiko ter minimalistični house-lounge. Nemški punk rockerji Donots so neustavljivo zaželjeni. Z novim albumom, ki so ga izdali lansko poletje in nosi ime ‘Wake the Dogs’, bodo nastopili na Sziget-u. Hoffmaestro igrajo ska, ki ga zamešajo v reggae, techno, New Orleans funk ter klasično country glasbo. Rangleklods live je danski ustvarjalec, ki močno verjame v improvizacijo ter revolucijo zvoka. Večinski del glasbe ustvari na svojemlaptopu, vseeno pa jo na odru zaključi z majhnimi triki, spontanostjo ter ad hoc efekti. Talentiran nizozemski band, Daily Bread, nas bodo na noge dvignili s svojim nalezljivim garažnim rockom. Kvartet eksperimentira tudi s t.i. “new wave” ter “chill wave” zvokom!

V prihajajočih tednih objavljamo nova imena in ustvarjalce, ki bodo nastopili na Sziget-u 2013!

Več:

http://www.facebook.com/SzigetFestivalSlovenia
https://twitter.com/#!/slosziget
www.szigetfestival.si

PREDPRODAJNO MESTO V LJUBLJANI: Resljeva 26 (pisarna KURZ ROCK VIBE, prosim, če se prej najavite: tel 01 2317153)

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.