Omar Sosa: Calma: solo piano & …

Omar Sosa: Calma: solo piano & …

2011, Skip Records 

Kubanski jazzovski komponist in pianist Omar Sosa se je na ploščo, ki jo je poimenoval Calma, odločil uvrstiti le solistične skladbe za klavir. Gre za njegovo že peto tovrstno ploščo, a je širši javnosti vendar veliko bolj znan po svojih živahnejših nastopih, še najbolj tistih, na katerih sodeluje z raperji. A Calma bi ne mogla biti bolj drugačna od njih. Ta glasba raste počasi in vstaja iz zemlje kot nežna rastlina, ki za svojo rast potrebuje svetlobo in vodo. Poslušalec ima ves čas občutek prelivanja in simbioze med večnostjo in minljivostjo, med starodavnostjo in prihodnostjo, med človekom in naravo. A kljub vsemu naštetemu kompozicije tako ritmično kot tudi harmonsko precej variirajo in dopuščajo možnost domišljijske upodobitve brez meja.

Čeprav je plošča rezultat ljubljenja med glasbenikom in akustičnim klavirjem in bi iz tega razloga morda kdo pomislil, da je dolgočasna in enoplastna ter da ostaja na površini, bi se ne mogel bolj motiti. Kompozicije gredo v globine, v kakršne bi težko šle ob bolj polni zasedbi in se nas prav zaradi svoje minimalistične zasnove dotikajo tako sunkovito, da nas za vedno spremenijo. Te so večinoma rezultat hipnih improvizacij v studiu, obogatene pa so z elementi elektronike, s tolkali in z otroškim glasom, ki znotraj molka, ki predstavlja osnovno komponento glasbe, vnaša nemir, razposajenost in radostno pričakovanje. Sleherna izmed trinajstih kompozicij prinaša ne le upanje, čutenje in hrepenenje, temveč predvsem izredno mero refleksije in kontemplacije.

Calma v španskem in italijanskem jeziku pomeni mir, mirnost. In ta plošča je prav takšna, mirna. Morda bi jo res lahko strnili pod skupni imenovalec klasične glasbe, morda še bolj sodi med jazzovsko glasbo, nekatere melodije so skorajda tako spevne kot pop glasba, določeni elementi pa sodijo v zakladnico afriške, azijske in bližnjevzhodne ljudske glasbe. A vendar je ta glasba v prvi vrsti meditativna in spiritualna, še toliko bolj pa dušna. Omar Sosa me pravzaprav spominja na glasbenega šamana, ki zdravi ljudi, ki so nase navlekli vse bolezni duše in srca 21. stoletja. Kajti tisti, ki bodo zmogli začutiti te kompozicije, bodo zmogli razumeti sebe. Ko pa bodo enkrat razumeli sebe, bodo razumeli tudi druge in potemtakem dan, ko bodo razumeli ves svet, ne bo več prav daleč stran. 

Nina Novak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: