Od romskih ritmov do “špageti balkana”: 120% tradicionalne svetovne glasbe na Sziget-u

Sziget 2013

Začnimo z najbolje poznanimi imeni. Ameriški Calexico v svojem edinstvenem stilu mešajo alter-rock z mehiško mariachi glasbo. Na letošnjem Sziget-u bodo predstavili nov album “Algiers”. S svežim albumom “Zoom” prihaja tudi Rachid Taha, čigar alžirska raï glasba se mestoma približa stilu Briana Ena in Micka Jonesa. Vemo, kaj lahko pričakujemo od balkan punk’n’roll zvezd kot so Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, saj so osvojili občinstvo že na lanskem Sziget festivalu. Tudi Leningrad bodo letos zagrmeli s svojo divjo rusko ska dance glasbo

Vsekakor ne smemo pozabiti niti na latinske ritme. Tisti, ki jim je bil lani všeč Che Sudaka, se lahko začnejo pripravljati na letošnji divji ples s kralji catalan rumbe La Pegatina. Tistim pa, ki bi radi v današnji glasbi našli nekaj posebnega, priporočamo Moana and the Tribe, ki prihajajo iz Nove Zelandije. Množica na Sziget-u vsako leto pričakuje najbolj znane afriške skupine. Letos bo glavna Mokoomba iz Zimbabveja – njihova pan-afriška glasba vsebuje vse tisto, kar afriško glasbo dela naustavljivo privlačno.

Poglejmo še line-up balkanske glasbe! Fanfara Tirana meets Transglobal Underground z novim albumom “Kabatronics” predstavljajo stičišče albanskega brass-banda in britanskega  etno-tehna. Skupina, ki prihaja iz Kopenhagna, v svojih vrstah pa ima tako srbske kot danske glasbenike, je Tako lako, ki ustvarja psihedelične ciganske ritme, pomešane z elementi balkanske glasbe.

Shutka Roma Rap je plod zanimivega sodelovanja med makedonskim brass-bandom in raperjem iz Shutka blizu Skopja. Lani so navdušili “špageti balkan” Figli Di Madre Ignota, ki igrajo ska in rock. Že nastopajoči na Sziget-u in nepozabni Dubioza Kolektiv iz Bosne bodo tudi letos na noge dvignili s prepletanjem zvrsti dub, ska, rock in balkanskih ritmov.

Mnogo skupin iz Srednje in Vzhodne Evrope je v preteklih letih doživelo bliskovit vzpon, zato se jim na tematskem odru Sziget-a preprosto ne moremo ogniti! Prva izbira je vsekakor ukrajinska skupina DakhaBrakha, izvedenka za slovansko glasbo, ki jo v celoto poveže z elektroniko ter inštrumenti iz celega sveta. S svojo glasbo so prepotovali svet od Zahodne Evrope pa vse do Avstralije, vmes nastopili več kot 300-krat, letos pa se bodo ustavili tudi na Sziget-u. Zanimiva je tudi poljska skupina R.U.T.A.. Njeni člani izhajajo iz folk in punk osnove ter ne sklepajo kompromisov; so pravi revolucionarji, njihova besedila pa zajemajo srednji vek, ko so se kmetje borili za svoje pravice in svobodo.

Warsaw Village Band tudi prihaja iz Poljske, njihov zadnji album pa je usmerjen v slovansko, skandinavsko in laponsko tradicijo, medtem ko češki Cankisou igrajo divjo glasbo, začinjeno s pakistanskimi elementi.

Nikakor pa seveda ne smemo pozabiti na največje madžarske skupine. Svetovno znani tamburaši Söndörgő in Besh o droM and guests bodo nastopili v sklopu programa balkan glasbe. Ena najbolj poznanih romskih skupin, Parno Graszt, bo v sodelovanju s francosko Latcho Drom razveselila pristaše divje glasbe. Madžarska je ska privržencem postala znana zaradi skupine Pannonia Allstars Ska Orchestra, ki obljublja silovit in navdušujoč nastop na letošnjem “The OTP Bank World Music Party Stage” (OTP Bank oder tradicionalne svetovne glasbe).

Csík Band and friends s svojo ljubeznijo do madžarske folk glasbe izzivajo trenutno madžarsko mainstream glasbeno sceno. Predstavili bodo pesmi svojega petindvajsetletnega repertoarja ter se spomnili madžarskega pesnika in tekstopisca  Tamása Cseha.

Vseh teh 21 imen, povezanih v celoto, bogati line-up Sziget-a! Še ena novica, ki prihaja iz sveta čarobne tradicionalne svetovne glasbe: Songlines – najbolj poznana revija tradicionalne svetovne glasbe – je Sziget ponovno izbrala za najboljši mednarodni festival!

Več informacij na:

 

Povezani članki:

Značke: