Naravnost čudovito – Wisdom, Eluveitie in Sabaton v Kinu Šiška

Sabaton (foto: Max Petač)

Ljubljana/Kino Šiška
12.3.2013Letošnji Metalcamp je postregel z lepim naborom metalskih velikanov in čeprav preferiram razne folk/pagan bende, so mi bili Sabaton absolutni zmagovalci festivala. Plavajoč v morju alkohola sem zrl na oder ter užival v vsakem beatu, melodiji, sekundi nastopa. Tako mi je skupina, ki sem jo prej poznal zelo površno, postala ena boljših in jo redno uvrščam na svojo playlisto. Ko sem tako zapazil, da skupaj z Eluveitie igrajo v Kinu Šiška, odločitev “iti ali ne iti” ni bila težka.

Podobno je očitno razmišljala takorekoč celotna metalska druščina Slovenije – koncert je bil popolnoma razprodan. Gosta dolgolasa gneča je upočasnilal beseda ali dve z znanci in prijatelji pa skoraj popolnoma ustavila moj napredek do koncertne dvorane. Tako sem na koncert prve skupine – Wisdom – žal prišel s polurno zamudo. Glede na število ljudi pred poslopjem sem pod odrom pričakoval (kot se ponavadi pri prvem bendu tudi zgodi) močno razredčeno, še ne najbolj ogreto množico. Toliko bolj sem bil presenečen ob vstopu v dvorano, ko je vame udaril val krikov ter ploskov. Pogled se mi je odprl na z metalci, predvsem pa z energijo, polno dvorano. Po nekaj trenutkih pod odrom mi je postalo jasno zakaj – Wisdom so publiko imeli v mezincu. Hitri power metalski riffi, pospremljeni z dobrimi vokali, odličnim nastopom in odrsko igro so prepričali tudi mene.

Po odmoru ter kratki čik pavzi, je bil čas za Eluveitie. Intro je prešel v odlično bobnarsko točko, ki je z močnim groovom naznanil začetek njihovega nastopa. Tokrat v na žalost okrnjeni zasedbi – za moje pojme izjemno pomembna Anna Murphy (deklina na hurdy gurdyu) je zaradi zdravstvenih problemov odpovedala nastop na turneji. Dolga kilometrina, ki jo imajo švicarski folk metalci za sabo in pa seveda izvrstna publika, sta botrovala močnemu nastopu. Setlisto so takorekoč polnili samo s komadi zadnjega albuma Helvetios – seveda z izjemo singlov Inis Mona ter Thousandfold. Kar mi je koncert (predvsem zaradi nepoznavanja albuma) ščasoma žal naredilo precej dolgočasen. Konec nastopa smo tako z družbo preživeli zaviti v cigaretni dim.

V močnem pričakovanju zvezd večera sem se tokrat potrudil in pravočasno prišel pod oder. Ta se je vmes spremenil – odkrili so ogromen banner, jeklene klančine ter cel niz odrskih luči. Te so med koncertom povzročile pravo vizualno poslastico ter nekako še bolj pokazale očitno hierarhijo nastopajočih bendov. Po značilnem Final countdownu so na oder pritekli Sabaton (no ja, Joakim je nanj skočil) ter pričeli vojno z značilno prvim Ghost Division. Občutki? Odlični! Stopnja, do katere imajo fantje naštudiran nastop, je fenomenalna. Samo dejstvo, da se je Joakim naučil nekaj slovenščine ter nas pozdravil z “dober večer Ljubljana”, se spomnil datuma zadnjega koncerta v Ljubljani, ki ga je dobršen del odpel v boksaricah… Malenkosti, s katerimi si je popolnoma pridobil publiko. Izjemni nagovori, animacija publike, nasmejani obrazi ter spevna, odlična glasba, so v Kinu Šiška stkali dogodek, kakršnemu še nisem bil priča v Ljubljani in zaradi katerega sem vesel, da sem del metalske scene. Preko publike je vela neka pozitivna energija – složnost, zedinjenost v metalu. Vela je iz petih postav na odru. V manj kot letu so Švedi prepotovali svet in odigrali preko 130 špilov. Utečenost, uigranost in sproščenost benda je bila neverjetna in prefinjen tok koncerta so zmotili samo odlični Joakimovi komični vložki, ki so svoj vrhunec dosegli, ko si je nadel na oder vrženo žensko roza majčko. Igrivost, humor, veselje, skupaj z odlično glasbo…

Naravnost čudovito.

Tekst: Mitja Usenik
Foto: Max Petač

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0coVsGMaFHQ[/youtube]

Povezani članki: