Mangroove – Put na mjesec

Mangroove - Put na mjesec

2012, Dancing Bear

Zagrebška neo-soul skupina Mangroove je ob koncu lanskega leta izdala svojo drugo ploščo z naslovom Put na mjesec. Astronavti te ekspedicije so Đuro Dobranić, Andrej Jakuš, vokalistka in avtorica besedil Želja Veverec ter Toni Starešinić, ki skupaj z Željko podpisuje večino glasbe na plošči. Ob njih se pojavijo še mnogi gostje, posebno pozornost pa velja nameniti tudi avtorici maket astronavtov, ki krasijo ovitek plošče, Ružici Dobranić.

Jezikovno in glasbeno bi ploščo lahko razdelili na dva dela. V prvem delu so besedila v hrvaščini, v drugem pa v angleščini in ta del vsebuje tudi večjo mero glasbene improvizacije, na katerih so grajene pesmi. To se smije ima zelo izrazito ritmično linijo, zaradi katere nekoliko odstopa od celote, U životu je važno pa je klavirska balada, ki se nam še posebno prikupi z refrenom »Jaba daba dej« in zelo slikovitim besedilom »U životu je važno voljeti sitnice / U životu je važno biti zaljubljen / Gledati zvijezde, slušati ptice / U životu je važno biti prijatelj«, ki nas zaziba v razpoloženje idiličnosti. Radio, ena od pesmi, ki so ploščo tudi najavile, je tako zelo spevna, da predstavlja eno tistih pesmi, zaradi katerih se vedno znova zaljubite v življenje … Trip To The Moon zveni kot rezultat kakšnega jam sessiona v ameriškem klubu, Life Is Too Short pa si brez najmanjše težave lahko zamislimo na vseh svetovnih glasbenih lestvicah, a takšne so pravzaprav mnoge med njimi, le da nas tiste v angleščini še dodatno prepričajo z jezikom, v katerem so izvedene. Gre torej za skupek pesmi, ki so v prvi vrsti svetovljanske.

Tisto, kar me pri tej plošči najbolj navdušuje, pa je zagotovo prava mera kompromisa med pop glasbo, v katero jo gre uvrstiti, ter veliko mero jazz, soul in funk elementov ter med izjemno spevnimi melodijami in številnimi improvizacijami, ki to isto glasbo povzdigujejo na višjo raven. Druga stvar pa je minimalistična zasnova, v kateri je vsak ton na svojem, pravem mestu. Ta osnova zveni izjemno hladno in nas spremlja na poti proti Luni, a nanjo leže Željkin intonančno izjemno čist vokal, ki je tako topel, da bi uspel omehčati celo tiste najostrejše vrhove ledenika …

Tudi iz tega razloga je Put na Mjesec zagotovo ena tistih plošč, ki bo uspela zadovoljiti zelo širok nabor publike in ena tistih, po katerih posežete po napornem dnevu, ki ga želite preživeti ob lahkotnih melodijah, a nikakor tistih, ki poneumljajo. Ob vokalu, ki vas bo napolnil s toplino in ob melodijah, ki vas bodo umirile, vam dopustile, da zadihate in si naberete moči za nove podvige. Preprosto lepo in eno veliko pozitivno presenečenje na glasbenem prizorišču v okviru pop glasbe.

Nina Novak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.