Delta Saxophone Quartet: Dedicated to You…But You Weren’t Listening – The Music of Soft Machine

Delta Saxophone Quartet: Dedicated to You...But You Weren't Listening - The Music of Soft Machine

2007, Moonjune Records 

Na plošči Dedicated to You…But You Weren’t Listening – The Music of Soft Machine ni moč najti bobnov. V glavnem je odigrana na tenor, alto, bariton in soprano saksofonih, in le v dveh komadih se zraven pomudijo še elektronika, bas kitara in hurdygurdy. Pa vendar ima ta kvartet očitno tako močno ritmično prezenco, da se je pričujoči album daljnega leta 2007 v reviji Drummer magazine znašel med izborom bobnarskih plošč leta. Tudi sicer je ta album, ki se glasbeno giblje v medprostorih jazza, klasike in rocka, po besedah članov nenadejano dobro recepcijo našel prav med rockerji, kar je glede na vrsto improviziranih jazzovskih izletov in komorno komponiranih pasaž verjetno najboljši kompliment izvornemu konceptu albuma.

Na albumu se namreč ukvarjajo z glasbo kultnega angleškega benda Soft Machine, ki je od srede šestdesetih pa do leta 84 za seboj pustil masivno dediščino samosvojega rokovanja z rock glasbo in njenimi fuzijskimi in progresivnimi odvodi. Na tem albumu se ukvarjajo s precejšnjim časovnim razponom opusa Soft machine, katerega pa so Delta Saxophone Quartet precej suvereno prekomponirali v svoj, manj psihedeličen  in bolj s pečatom minimalističnih sodobnih klasičnih skladateljev ter svobodnjaških jazzovskih pihalcev zaznamovan slog.

V posameznih skladbah se vendarle jasno sliši, da ne gre za povsem prosto interpretacijo marveč adaptacijo, ki navkljub drugačnemu jeziku kvarteta  sledi viziji benda Soft machine. S slednjim so na enem od komadov sicer tudi sodelovali, saj je en od basistov benda, Hugh Hopper z basom in zankanjem gostoval na komadu Facelift. Ker je še pred izdajo albuma preminul, mu je album tudi posvečen, in roko na srce je res škoda, da se bend za razširitev svojega pihalskega orodjarija odloči le še na enemu poznejših komadov, izvrstnemu in daleč najbolj v duhu epskega progresivnega rocka sedemdesetih izvedenemu komadu Outrageous Moon, na katerem njem gostuje Morgan Fisher.

Poleg že omenjenega žara rockenrola ter minimalizma avantgard minulega stoletja je na plošči moč slišati tudi pastoralne odmeve angleškega podeželja, baročne vijuge klasične glasbe ter tudi slutnjo nekoliko bolj freejazzovskega tretmaja saksofona, ki pa na albumu praktično nikoli ne zaide v prepihavanje in maličenje tona. Skratka, muzika, ki bi se le stežka znašla drugje, kot na prav tem albumu. Vsem svojim sestavnim delom prav ves čas zveni kot del homogene širše celote, ki je album Dedicated to you…

Sanjavo, ponekod malce cinematično, ves čas pa fenomenalno tkano in vozlano muziko, v kateri štirje saksofonisti neznansko elegantno prepletajo svoje inštrumente, bo v živo moč slišati nocoj v Klubu Cankarjevega doma.

Anže Zorman

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.