Chas Newkey-Burden – Adele: biografija

Adele: biografija

2012, Dallas Records

Gre za prvo in najbolj prodano biografijo britanske pevke Adele, ki je nastala pod peresom enega vodilnih biografov svetovno znanih oseb iz javnega življenja in novinarja Chasa Newkey-Burdna. Med njegova najodmevnejša dela sodita biografiji Amy Winehouse in Michaela Jacksona, v tej knjigi pa spremljamo življenjsko pot ene največjih pevk današnjega časa, fenomenalnega talenta, ki si je z le dvema ploščama uspela zagotoviti uspeh širom sveta in osvojiti srca poslušalcev vseh starosti.

Zgodba o Adele se prične v Londonu, kjer je odraščala skupaj z mamo in svoj prosti čas preživljala ob poslušanju glasbe ter gledanju glasbenih oddaj, na katerih je že nekaj let kasneje nastopala tudi sama. Življenje se ji je spremenilo, ko je pri trinajstih letih zakorakala na oddelek z jazzovsko glasbo in našla ploščo Ette James. A kupila jo je le za to, da bi svoji frizerki pokazala, kakšno frizuro želi, zato je plošča dlje časa osamljeno ležala na njeni polici, vse dokler ji nekega dne ni dala priložnosti in jo preposlušala. Ko pa je slišala pesem Fool That I Am, se je zanjo spremenil ves svet … Kasneje se je vpisala na srednjo umetniško šolo BRIT School, ki ji je brez dvoma pomagala razcveteti njen veliki talent, saj je od njih dobivala vso podporo. Ki pa jo je morda znala ceniti prav zato, ker ji je prejšnja šola ni znala nuditi. Po maturi je svoje posnetke objavila na MySpace-u in kmalu so jo opazili uredniki založbe XL Records ter ji ponuditi pogodbo, ki ji je kmalu prinesla svetovni uspeh.

V nadaljevanju skozi več poglavij spremljamo njene koncertne turneje in vse pomembnejše nastope, nagrade in pohod po Ameriki, ki jo je vzljubila, zelo dobrodošla pa je tudi analiza posameznih pesmi, ki se nahajajo na njenih dveh ploščah 19 in 21. Knjiga nam da dober vpogled v to, kdo je to dekle, čigar glasbo imamo vsi radi, hkrati pa dobimo občutek bližine, saj se zdi, da bi to isto dekle lahko bili tudi mi sami. Z malo več sreče. Adele se skozi biografijo razkriva z veliko mero humorja in bralcu daje vedeti, da jo uspeh ne zanima, saj je glasba zanjo predvsem terapija za ljubezenske neuspehe. Zato se mnogi poslušalci in tudi kritiki širom sveta sprašujejo, mar zmore napisati tudi ploščo o sreči. To pa je prav tisto, kar se sprašuje tudi sama. Brez dvoma že vsi nestrpno pričakujejo njeno novo ploščo, ko bodo spet lahko uživali v njeni glasbi in hkrati dobili odgovor na zgornje vprašanje.

Adele vzbuja pozornost tudi s svojim stališčem, ki ne daje nikakršnega dvoma, da je vse, kar je pomembno, le glasba. Peti in čutiti zgodbo, ki boli. Preboleti. »Ko vam nekdo reče, kako morate izgledati, to pomeni, da ste proizvod. Moj izgled je shabby-chic. Čez ozke kavbojke nosim velike puloverje in veliko torbo. To je to. Ne želim, da ljudje opazijo, kako izgledam. Čeprav je to praktično nemogoče, ker sem večja od večine ljudi, ki se ukvarjajo s to industrijo, vendar želim, da me ljudje poslušajo,« je povedala in hkrati dala vedeti, da kompromisi zanjo ne obstajajo.

Na koncu nas čaka še seznam diskografije in vseh doslej osvojenih nagrad, kar je dober dodatek, ki knjigi daje vtis zaokrožene celote. Sicer pa biografija dobro prikaže pot k uspehu ene od najzanimivejših glasbenic današnjega časa in predstavlja zanimivo čtivo vsem njenim oboževalcem, a tudi tistim, ki preprosto radi pokukajo v svet glasbenikov in se vsaj na posreden način podajo na velike koncertne odre.

Knjigo lahko kupite TUKAJ!

Nina Novak

Povezani članki:

Značke: