BB King – The Life Of Riley (The Soundtrack)

BB King – The Life Of Riley (The Soundtrack)

2012, Universal / Universal Music Slovenia 

S kompilacijami je vedno križ. Pogosto gre za posege glasbenih založb v dela glasbenih umetnikov. Bodisi glasbeniki predčasno zapuščajo založbe, le-te pa potem nenadzorovano izdajajo kompilacije, bodisi založbe s kompilacijami želijo dodatno zaslužiti na račun kakšnega glasbenika. Ploščo z naslovom The Life Of Riley bi lahko smatrali kot kompilacijo v stilu »the best of…«. Čeprav je glasba podlaga dokumentarnega filma enega največjih še živečih blueserjev Rileya B. Kinga, bolj znanega pod imenom B.B. King.

Life of Riley je besedna igra, ki na nek način pomeni brezskrbno, uživaško življenje. Čeprav za blues glasbenike ne velja ravno to, da bi njihova življenja bila lahka in zgolj uživaška, je B.B. Kingu uspelo preživeti lepe dni življenja. Uživa jih še danes. Dvojna plošča The Life Of  Riley nam predstavi B.B. Kinga v vseh njegovih glasbenih segmentih.  Začenja se s tremi raznolikimi in za Kinga značilnimi pristopi k bluesu ter ga predstavi v treh ključnih glasbenih segmentih. Kot velik zabavljač se predstavi v skladbi Walking Dr. Bill, ki je bila posneta na koncertu v Avstraliji leta 1974. Posnetek izžareva žurersko in zabavljaško plat Kinga. Seveda King ne more mimo izvirnega Mississippi bluesa, kjer je bil rojen in se bluesa učil od sorodnika Bukkaea Whitea. In prav takšna je miniaturna Nobody Loves Me But My Mother. Tretja To Know You Is To Love You Kinga predstavlja kot sofisticiranega urbanega soul-blues izvajalca, ki je blues pripeljal tudi do širokih množic.

Plošča vsebuje praktično vse pomembne Kingove skladbe. Tu je njegov prvi veliki ameriški hit 3 O’Clock Blues, dve skladbi z njegovega kultnega albuma Live At The The Regal, globalen hit The Thrill Is Gone iz leta 1969 in druge. V pregledu njegove kariere seveda ne moremo mimo sodelovanj z Ericom Claptonom, skupino U2 in drugimi. Skladbi Riding With The King in When Loves Comes To Town sta danes stalnici svetovnih radijskih postaj. Kompilacijo zaključujejo tri nekoliko manj znane skladbe, in prav zaradi tega veljajo kot neke vrste bonus. Messy But Good, jazzy obarvan instrumental Quencya Jonesa, kjer pride do izraza unikaten zvok in igranje Kinga, gospelovska Precious Lord in zadnja Think It Over, funkoidna skladba, ki spominja na glasbo ameriškega juga.

B.B. King danes velja za največjega blueserja moderne dobe. Kot kitarist je za sabo pustil močno sled, po kateri so hodili Eric Clapton, Peter Green, Mike Bloomfield in drugi. Težko je zajeti njegovo delo in vlogo v moderni glasbi na enem mestu. Plošča The Life Of Riley ponuja dokaj dober in hiter vpogled v njegovo delo. Za kaj več je potrebno prebrskati po njegovem obsežnem glasbenem opusu.

Iztok Rodež

 

 

 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.