24 novih imen na Szigetu

Sziget festival

Pisan in pester program Sziget festivala se dopolnjuje in prihaja v prihodnjih tednih. Tokrat objavljamo 24 novih imen na različnih prizoriščih: veliko jih je na Sziget-u novih, vseeno pa je tudi precej povratnikov, ki so na Sziget-u navdušili že v preteklih letih. Teden non-stop zabave je ponovno zagotovljen, tokrat med 5. in 12. avgustom!

Károly Gerendai, direktor Sziget festivala, je povedal: ”Ko pripravljamo Sziget, nanj seveda povabimo nove izvajalce, a poleg njih tudi tiste, ki so na Sziget-u poželi najboljši odziv v preteklosti”. Poglejmo nova imena!

Glavni oder

Sveže potrjene skupine glavnega odra bomo slišali predvsem v popoldanskih in zgodnjih večernih urah. Ska-P so na Sziget-u leta 2005 pripravili nepozaben spektakel, na katerem so si nadeli  maske Busha in stopili na hodulje; čeprav so svoje 10-letno delovanje prekinili za nedoločen čas, to, na srečo, ni obveljalo. Vračajo se!

Pevka Deborah “Skin” Dyer skupine Skunk Anansie se je na Sziget-u leta 2011 povzpela na ramena svojih oboževalcev. To bi se lahko ponovilo tudi letos!

Kralj in eden pionirjev “grime” glasbene zvrsti, britanski rap ustvarjalec Dizzee Rascal prihaja na letošnji Sziget. Za seboj ima štiri neverjetno uspešne albume, ki so se prodajali v zlati in platinasti nakladi ter nepozaben nastop na otvoritvi Olimpijskih iger v Londonu.

The Editors so izjemno popularna ikona post-punk gibanja z začetka 21. stoletja. To nam bodo potrdili na glavnem odru v zgodnjem popoldanskem času!

Britanski pevec in nominiranec za Brit Awards, Alex Clare, je avtor mnogih znanih in priljubljenih trendovskih skladb današnjega časa. Uporablja elektronske elemente dubstepa in drum’n’bassa, v katere vplete zvoke kitare in soula.

Enter Shikari izvajajo hardcore glasbo, ki je zmes elektronike, metala in rocka. S svojim albumom so lani osvojili svet in čas je, da jih slišimo tudi na Sziget-u!

A38 oder

Eno najbolj priljubljenih prizorišč Sziget-a se drži trenda prejšnjih let: ogromen šotor bo gostil pestre in zanimive ustvarjalce, ki jih napovedujemo v nadaljevanju.

Najprej predstavljamo Michaela Kiwabuka s severnega dela Londona. Ta prefinjen in sentimentalen pevec ter pisec besedil zaigra na kitaro s ščepcem folk in jazz glasbe. Njegov album se je vrtel na lestvicah v mnogih državah in se prodal v zlati nakladi.

Bad Religion, resničen navdih za mnoge punk-rock bende, so dosegli vrhunec svoje kariere s 16. albumom “True North” leta 2012 – uvrščen je bil med top 20 izvajalcev ameriške lestvice American Billboard 200. Letos se jim bo poklonil tudi Sziget!

Melodramatične, umirjene in “chill pop” skladbe so značilne za francoskega glasbenika Woodkida, ki se bo na Sziget-u predstavil s svojim novim albumom, ki izide letos.

Peter Bjorn & John sta živahni ikoni v svetu “indie” glasbe. Njuna “požvižgajoča” pesem je presegla 36 milijonov ogledov na najbolj znanem video portalu. Sta mojstra prepleta mainstream popularnega zvoka z underground melodijami.

Resnično talentirano londonsko dekle 21. stoletja je Katy B, ki je postala nov glas britanskega dubstepa. Pred kratkim je osvojila NME nagrado, letos pa bo s svojim posebnim stilom osvojila tudi Sziget.

Netsky je najbolj zaželjen belgijski drum’n’bass ustvarjalec. S svojimi singli se je priljubil belgijski množici, njegov drugi album pa je pristal na lestvici najboljših dvajsetih albumov v Veliki Britaniji. 24-letnik iz Edegema prihaja na Sziget s svojim live show-om!

Tame Impala igrajo psihedelični rock s hipnotičnimi in melodičnimi elementi. Avstralska skupina z albumom, ki je izšel leta 2012, ni navdušila le mladih generacij, pač pa tudi kritike. Njihov drugi album “Lonerism” so Rolling Stone Australia, NME in Filter nagradili z nazivom Best Album of the Year.

Skrajni čas je, da Orlando Higginbottom, ki ustvarja pod imenom Totally Enormous Extinct Dinosaurs, po nastopih na največjih evropskih in severnoameriških festivalih nastopi tudi na Sziget-u. Njegov live set bo vizualna pustolovščina, združena z igranjem na neobičajne instrumente.

Everything Everything igrajo prijeten in lahkoten kitarski rock, ki ga občasno inspirira melanholična atmosfera. Letos jih lahko slišimo tudi na A38 odru.

Wax Tailor nam letos na Sziget-u odpira vrata v svoj čudežni svet redkih glasbenih zakladov. Pazite, da vas ne zasvoji!

Isabelle Geffroy je priljubljena francoska pevka šansonov. Skupaj s svojo skupino Zaz, ki je leta 2011 zmagala na najbolj pomembnem glasbenem tekmovanju v Franciji “Victoires de la muisque” in je avtorica verjetno najbolj poznane francoske skladbe ‘Je Veux’ , letos nastopa na Sziget-u. Isabelle je prejela tudi nagrado “European Border Breakers Award”, ki dokazuje, da njen talent in priljubljenost nimata meja.

Cata.Pirata in Crypto.Jori sta skupaj s tremi glasbeniki iz Amsterdama osnovala  SKIP&DIE, zelo ekstravagantno in udarno skupino. Velik multikulturni projekt predstavlja vse, kar simbolizira ime “prebivalec sveta”. Tradicionalne afriške, arabske in indijske instrumente združujejo z moderno zahodno hip-hop elektroniko. Svoje oboževalce vabijo na plesišče v zulujščini, španščini, portugalščini, angleščini, afrikanščini in xhosa jeziku.

Arena

Nova imena potrjujemo tudi v mega-šotoru Arena. To je prizorišče, kjer zgodnje popoldanske ure polnijo “European Slots” – evropske skupine, kasneje pa se v šotoru razvijejo ogromne žurke z odličnimi izvajalci.

Empire of the Sun so na Sziget-u nastopili pred dvema letoma in prizorišče napolnili do zadnjega kotička. Igrajo romantični elektro-pop in po odski predstavitvi verjetno presegajo celo svetovno znan Cirque du Soleil.

Že nekaj let je težko najti bolj navdušujočega, bolj glasnega in bolj uspešnega drum’n’bass izvajalca, kot je britanski duo Chase & Status Live. Dobro znan elektro-glasbeni in producentski duo Will Kennard and Saul Milton letos prihajata razvnemati Sziget množico.

Revolucionarni techno DJ Chris Liebing je ustvaril remixe mnogih popularnih skladb, napisal pa tudi svoje lastne, ki jih bomo letos lahko slišali v Areni na Sziget-u. Čeprav na njegovo ustvarjanje vpliva različna elektronska glasba, pa ostaja zvest technu.

DJ in producent Sebastian Ingrosso, ki je skupaj  z DJ-ema Axwell in Steve Angello osnoval popularni house trio Swedish House Mafia, je eden najbolj vplivnih na skandinavski elektronski sceni. Njegov dinamičen in energičen house predvajajo na največjih mednarodnih elektronskih zabavah in na e-music dogodkih.

V popoldanskih urah bosta v okviru “European Slots” v Areni igrali dve skupini. Prva je najbolj znan italijanski rock band Afterhours, ki igrajo strastne rock balade, osnovane na kitarskem zvoku.

Drugi je Left Boy, mlad a izjemno talentiran avstrijski glasbenik. Njegova privlačna besedila slonijo na elektro in dubstep podlagi. Lani je razprodal precejšnje število koncertov križem Evrope, letos pa je izdal novo ploščo.

V prihodnjih tednih objavljamo nova imena, ki bodo nastopila na Szigetu 2013!

Poglejte tudi predstavitveni video na povezavi:
http://youtu.be/UozAG4-x1Qg

več informacij na: www.szigetfestival.si

slovenska stran: http://www.facebook.com/SzigetFestivalSlovenia

Več o festivalu si preberite na:  http://www.facebook.com/SzigetFestivalSlovenia

Spremljate nas lahko na uradnih SZIGET socialnih omrežjih: http://www.facebook.com/SzigetFestivalSlovenia ali https://twitter.com/#!/slosziget, kmalu tudi na uradni spletni strani v slovenskem jeziku: www.szigetfestival.si

Povezani članki:

Značke: