Zebra Dots – Walking on a Chance

Zebra Dots – Walking on a Chance

2012, Universal Music 

Priznam, prvenec zasedbe Zebra Dots, Walking on a Chance, se mi je dolgo časa prekladal po mizi oz. bolj nazorno: sem ga vtikala v CD predvajalnik, iz njega, prenesla melodije na mobitel, v avtomobil … Težko sem poslušala celotni album v celoti, pesmi od začetka do konca, brez da bi katero preskočila, nekje vmes preklopila na radijsko postajo … Dolgo sem mislila, da enostavno pač ni pravi trenutek, da nisem pri volji za poslušanje tega žanra, a nekako se ob skoncentriranem poslušanju še zmeraj ne morem izgubiti občutka, da sem slišane takte ujele že nekje prej, da so melodije ujetnice prejšnje skladbe.

Zebra Dots so zasedba, ki jo je pod svoje okrilje vzela priznana založba Universal Music, nedvomno so sveža in kakovostna pridobitev na domači sceni, ex-jugoslovanskem trgu, s produkcijo in delom pa lahko nedvomno pristanejo tudi na tujih radijskih postajah. Zebra Dots so nastali v sodelovanju hrvaškega producenta in glasbenika Koolade in priznanega domačega bobnarja Iva Rimca. K sodelovanju sta nato povabila še basista Jerneja Kržiča, Erika Marenča (klaviature), kitarista, ter pevko Alexandro Danilovo – ekipa glasbenikov, ki ima za sabo že nekaj glasbenih kilometrov, zasedb, odrov.  Skupaj so ustvarili pop zgoščenko z vonjem po osemdesetih, v katera mešajo hip hop, funk, fusion, jazz in mehke, skoraj šepetajoče vokale, predvsem vokal Koolade je tako nastavljen, vse skupaj pa je zavito v novodobno čisto produkcijo. Ustvarili so ploščo, primerno za sedenje v klubu, poslušanje v avtomobilu, nekako glasbo za ozadje, ki te ne prevzame preveč oziroma le toliko, da bi prekinil pogovor in prenehal flirtati s svojim zmenkom. A vendar je glasba dovolj prijetna, da je ne zamenjaš, ne moti, ušesom paše. Kljub temu pa imajo fantje in dekle še veliko prostora, da njihovi toni zadihajo, se osvobodijo in nekoliko bolj poskakujejo po prostoru. Vseskozi se zdi, da skladbe nekaj vleče nazaj k tlom, da bi lahko še, ampak ne morejo prebiti stene, odpreti vrat, zato ostanejo ujete v skupni sobi. Preveč so se družile druga z drugo in se nalezle oziroma prevzele atribute drugih skladb ter si postale podobne. S tem ne ciljam na kopiranje katerekoli druge  zasedbe, ampak na enostavno ujetost v lastne misli, lastne melodije.

Skladbe Zebra Dots so začele nastajati leta 2010, album pa je bil izdan lani  novembra. Nedvomno dobro ime za prvenec, saj so z zmago na Slovenskem tednu glasbe,  s pogodbo z založbo Universal, s številnimi nastopi v živo, mešanico slovenskih in hrvaških glasbenikov (kar jim takoj ponuja večji koncertni trg) zares ujeli priložnost, ki jo velja dobro izkoristiti in Zebra Dots imajo potencial, da prvenec v prihodnje presežejo.

Bojda  so živi nastopi veliko bolj razgibani, sama o tem zaenkrat ne morem soditi, saj moram Zebra Dots v živo še slišati.  Do doživetja zasedbe v živo pa vabljeni k ogledu  prvega uradnega videospota za naslovno skladbo.

Katarina Trstenjak

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IJ2z7vcyfU8[/youtube]

Povezani članki: