The Pineapple Thief z novim EPjem Build a World

The Pineapple Thief

The Pineapple Thief, angleški progresivni rockerji so javili podrobnosti novega EPja. Build a World bo izšel 25. marca, vseboval bo naslednje komade:

1. Build a World
2. What Are You Saying
3. You Don’t Look So Innocent
4. You Drew Blood
5. Build a World (Remix)

The Pineapple Thief ustvarjajo od leta 1999, sicer sprva kot projekt pevca in kitarista/multiinstrumentalista Bruca Soorda, ki je do leta 2002 izdal tri samostojne albume, še preden se mu je v živo dokončno pridružila preostala zasedba, ki je takoj ujela frontmanov neusahljivi glasbeni žar in čar. V enaki meri pa je očitno že od začetka čutila tudi njihova zvesta poslušalska in kritiška baza, kar je bila vsekakor dobra popotnica, da ima angleški kvartet do danes že devet izdanih albumov in precej pester nabor EP-jev, kompilacij in live izdaj. Čeprav se je na prvi pogled vseeno zdelo, da The Pineapple Thief ne bodo kaj več kot vrli učenci sosedov Radiohead, pa so prihodnje analize razbile ta enodimenzionalen pojem na koščke in razkrile večplastno sliko. Za večino primerjav je pravzaprav kriv Bruceov vokal, ki nezavedno preslikuje čutno dodelane vokalne tone, toda tam, kjer so Radiohead svoj zvok potisnili do meja, ki segajo nad tradicionalno rock formulo, je Bruce s svojo skupino v celoti sprejel surovost čustva, ki se lahko iztisne le iz kitare, basa, klaviatur in bobnov, in seveda 22-članskega epskega orkestra, ki je sodeloval pri zadnjem, lanskem albumu „All The Wars“.

Tako kot ostali progresivni vodilci, recimo Pink Floyd in Porcupine Tree, tudi The Pineapple Thief razumejo, kako pomembna je v progresivni glasbi kvaliteta besedil oz. lirična izraznost. Nagrada za samo idejo pa je zato izražena v zadnjih diskografijah benda, še posebej pri „All The Wars“, ki je svetilnik izjemne kakovosti v žanr, ki je krivoma razredčen z zavajajočimi etiketami.

TPT se iskreno predajajo prepletu progresivne, indie in space rock glasbe, pri čemer se stapljajo pravšnja uravnoteženost prelepih melodij, modernosti, besedil in prestrano polje atmosfer, v živo pa jih bomo lahko preverili 18. marca na Metelkovi  (Gala Hala/ organizacija Channel Zero).

Povezani članki: