Rap, kot ga postrežeta Klemen Klemen in N’toko

Klemen Klemen & N'toko

Ljubljana /AKC Metelkova mesto / Gala hala 
8. 2. 2013

Osmi februar nekoliko drugače. Najprej množična vstaja na Trgu republike, nato hip-hop koncert meseca, če ne še širših časovnih razsežnosti. Na enem odru sta se znašli dve slogovno popolnoma različni legendi,  pripovedovalec trnowskih zgodb Klemen Klemen in hitrojezični N’toko. Ob izvrstni glasbeni podlagi Simona Stojka Falka a. k. a. DJ SSF-a, sta vsak po svoje in z nekaj medsebojnimi interakcijami odganjala sivino, če ne kar temo, ki je padla nad našo malo deželico.

S svojimi rimami je prvi postregel Klemen Klemen in ob občasni podpori Ballaua postregel s hitiči, kot so Velik problem, Nataša iz Depale vasi, Naj prjatu, Baraba, Keš pičke, Jst delam rap in ob tej priložnosti skoraj obvezno Zdravljico.

Sledil je najhitrejši in najostrejši mojster rimane besede N’toko, tokrat (skoraj) brez svojih elektronskih igračk.  Vsak njegov komad, ne glede na datum nastanka je –  kot običajno – zadel žebljico na glavico. Aktualen, družbeno kritičen in luciden je družbi znova nastavljal ogledalo s komadi Cesarjeva nova oblačila,  Neznosna lahkotnost življenja, Panda Mafia, Zombie Caffe, Parada ljubezni, Joe le Taxxxi, Khan in Barbi, Zig Zig, N’toko ne obstaja.

V improvizirani odrski spovednici se je v vlogi dušnega pastirja pojavil še Pižama, ki mu je Klemen Klemen izpovedal vse svoje grehe. Ne vem, če bo to zadostovalo za vstopnico v nebesa, mu je pa grehe vsekakor oprostila zbrana množica fanov, ki se je kljub očitni razliki med dvema raperjema zabavala ob nastopih obeh.  Med publiko je bilo dovolj Trnovčanov, ki so na pamet znali Klemnova besedila, tak isto fan bazo je imel pod odrom (praktično hišni MC) N’toko.

Zanimiv glasbeni eksperiment je tako v celoti uspel. Očitno sta bila čas, pa tudi lokacija prava. Pa seveda nastopajoča, ki sta pred polno dvorano kot za šalo stresala rime iz rokava. Brez nepotrebne navlake in olepševanj sta s svojimi žmohntimi besedili napolnila vsak kotiček skoraj premajhne Gale hale. In še enkrat dokazala, zakaj sta vsak posebej in oba skupaj najboljša. Pa pika.

Tekst: Ines Kočar
Foto: Tjaša Janovljak

Povezani članki: