Nuša Ilovar & Actooon – Ostrina utripa

Nuša Ilovar & Actooon - Ostrina utripa

2012, Slušaj najglasnije!

Žalska pesnica, ki ima za sabo že več pesniških zbirk, s katerimi se je izkazala in utrdila svoj sloves, je ena redkih, ki se nikoli ne poslužuje zanikanja ali sprenevedanja. Lansko leto pa je izdala tudi svojo prvo zvočno knjigo z naslovom Ostrina utripa. Za besede, ki večkrat izražajo tudi željo po angažiranosti, je torej poskrbela Nuša Ilovar, stihe je recitirala Simona Kropec, glasbo pa je prispeval Aleksander Cepuš (Actooon) na kitari, basu in klaviaturah. Glasba je rezultat hipne improvizacije, nastale na podlagi deklamiranih besed, navdih zanjo pa je Aleksander črpal v rock glasbi, zato bi ploščo žanrsko lahko označili tudi kot zvočno rock knjigo.

Gre za dvajset zvočnih momentov, ki poslušalcu hipno predstavijo Nušine besede. Hipno zato, ker le redkokatera pesem traja dlje kot minuto in pol, povečini pa gre za minuto trajajoče recitacije. Najmočnejša pesem je zagotovo Vedno ti, ki je tako glasbeno kot interpretativno izvedena z največ občutka in v kateri se besede povsem spojijo z glasbo. Gre za t.i. variacije besed in igro s kitaro, v katero se prikradejo tudi zvočni učinki nastali na klaviaturah. Omeniti velja še Spopadanje, ki nas popelje v večerno samoto kjer »čas izgubi smisel«. Pričakovanje pa predstavlja njeno nasprotje, saj izraža manipuliranje z ljudmi, čemur spremljava prida še dodatno težo. Potem pa »vrnitve ni videti […] za trenutke ne vem, kdo sem.«

Gre za čustveno nabite stihe, polne strahov, nemirov in lastnih pogledov na svet, ki v bralcu vzbudijo zanimanje in ga pritegnejo. Ga nekako celo priklenejo nase. Vendar pa zvočno podajanje teh besed izgubi ostrino, ker dinamika umanjka, tako s strani Simone kot Aleksandra, med kitare pa se na trenutke vmešajo še “umetni” efekti, ki žal dajejo prizvok cenenosti.

Glede na to, da je večina zvočnih knjig zasnovana na podlagi klasične ali meditativne glasbe, je ideja o zvočni knjigi, ki bi bila zasnovana na rock glasbi še kako dobrodošla in velja za popestritev ter novo smernico. A če so besede nastajale premišljeno in dlje časa, bi morda ne bilo slabo, da bi tako nastajala tudi njihova zvočna podoba.

Nina Novak


Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.