4.4. – pravi dan za Gang Of Four

Gang Of Four

4.4. – pravi dan za Gang Of Four – eno najradikalnejših in radikalno pomembnih rock skupin zadnjih tridesetih let! Bend, ki je bil post-punk, še preden se je punk dobro začel in katerega kot pomemben vpliv citirajo velikani od RHCP, U2, legende kot so Killing Joke in Jesus Lizard, do herojev novega časa kot so Franz Ferdinand, Bloc Party, LCD Soundsystem, The Rapture in mnogi drugi. Entertainment! – zabava s klicajem!

»Njihova glasba, začenši z EP-jem Damaged Goods iz leta 1978, je ponudila plesno rešitev za problem smeri razvoja štiričlanskih kitarskih bendov po punku. Prav tako so ponudili popoln odgovor na vprašanje: kako biti polemičen, ne da bi bil resnoben, dolgočasen, banalen ali doktrinaren?«

»Pri Gang of Four je bolj kot za karkoli drugega šlo za nagonski, zelo energičen in maksimalno učinkovalen rock’n’roll. Pripravili so te do plesa, zaradi njih si se potil, tako kot si zaradi njih začel razmišljati. Klicaj na koncu naslova njihovega prvega albuma iz leta 1979 Entertainment! – mimogrede, to je eden najboljših prvencev vseh časov; v bistvu ena najboljših velikih plošč in pika – ni bilo naključje ali oblikovalski trik. Kljub ekonomskim, čustvenim, političnim in glasbenim temam še vedno ostaja tako resničen, odmeven, relevanten in splošno veljaven, kot pred tremi desetletji, ko je bil izdan.”
Q Magazine

Skupina Gang of Four, ki je bila ustanovljena leta 1976 v Leedsu, je prvič nastopila maja 1977. Že veliki bendi 80-ih let, kot so Red Hot Chili Peppers, INXS, REM, U2 so Gang of Four postavljali za svoj vzor, a bolj nedavno je njihov vpliv postal skoraj vsesplošen s pojavitvijo post-punkovsko navdahnjenih bendov, kot sta The Rapture in Radio 4, potem pa še z vzponom Franza Ferdinanda in Bloc Party.

Vodja skupine je kitarist, avtor pesmi in vokalist Andy Gill, ki ga cenijo kot inovatorja in posnemajo povsod po svetu. Gill je tudi produciral večino tega, kar so Gang of Four ustvarili, vključno z Return The Gift iz leta 2005 in Content iz leta 2011, poleg tega pa še albume mnogih drugih umetnikov, kot so Red Hot Chili Peppers, The Jesus Lizard, The Stranglers, The Futureheads, Michael Hutchence in Bono, Therapy? in Killing Joke. Nazadnje je produciral album uspešnega kitajskega rock benda AV Okubo, in sicer decembra lani v Pekingu.

»Bende včasih označijo z besedami, da so »pred časom«. Običajno to ne pomeni nič; gola neizvirna hiperbola, ki naj opiše zadnjo novonastalo skupino preračunljivcev. V primeru Gang Of Four pa je to čisto empirično dejstvo.«
The Independent

»Usklajena in razposajena«, »natančna, a namerno človeška«: ritem sekcija Gang of Four – Thomas McNeice na bas kitari in Mark Heaney na bobnih – je skozi leta požela priznanja po celem svetu kot gonilo prepričljivih živih nastopov benda in steber ustvarjalno uspešnega in kritiško hvaljenega Content. Pevec John Gaoler je bil opisan kot »očarljiv« človek z »nenavadnim glasom« in »srhljivim vokalom«. Preteklih osemnajst mesecev je sodeloval z Gang of Four pri snemanju novega materiala in pri njihovih živih nastopih.

»V preteklih letih so največji bendi na svetu – Red Hot Chili Peppers, R.E.M., Rage Against the Machine, U2 – razglasili svoj dolg do Gang Of Four, zdaj pa že vsi zvenijo kot oni. Od Franza Ferdinanda do Kaiser Chiefs, Bloc Party in Futureheads; današnji pop novinci ustvarjajo zahtevno, strogo rock glasbo z jasno vidnimi vplivi in sledmi GO4. Glavni urednik Mojo: ‘Včasih se mi zdi, da je ves svet postal malo Gang of Four’.«Mojo Magazine

 

4. 4. 2013, Kino Šiška
Cena vstopnice: 18 EUR – redna predprodaja, 20 EUR na dan koncerta.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: