Napovedujemo koncert Fake Orchestra

Fake Orchestra

Skupina Fake Orchestra bo v KUD-u France Prešeren v živo posnela nov album. »Te muzike se ne da dovolj dobro odigrati v studiu brez poslušalcev, zato jo bomo v živo,« pravi vodja skupine Igor Leonardi. Zasedba na KUD-ovski oder prihaja v nekoliko prenovljeni zasedbi in z novim materialom, ki se je kuhal kako leto, odzive na živem občinstvu zbiral od poletja in končno dozorel prav zdaj, v začetku leta 2013.

Fake Orchestra je od svojega nastanka leta 1998 eden od pionirjev predelav slovenskih ljudskih napevov v bolj moderne glasbene oblike. Nekaj teh so nanizali na legendarnih albumih Fake World (2004) in Made in China (2008).

Tudi novi repertoar, ki ga bodo odigrali na prihajajočem koncertu, ostaja zvest slovenski ljudski glasbi in njenim preoblekam. Pri ustvarjanju pa je člane zasedbe vodilo še eno pravilo, glasba mora biti primerna za ples. Pa ne za polko ali valček, šli so globlje, nazaj h slovenskim folklornim koreninam. »Vesel sem, ker nam je uspelo najti idealno mešanico popularne glasbe, pri kateri ljudje lahko plešejo, džuskajo, če pa se jim to ne da, pa lahko mirno prisluhnejo izvirni slovenski ljudski pesmi in uživajo ob virtuoznih solističnih vložkih vrhunskih jazz pihalcev. Tudi sam se končno lahko full našpilam na kitari,« nov material komentira vodja skupine Igor Leonardi. Novi stilski usmeritvi so prilagodili tudi zasedbo in dodali tričlansko pihalno sekcijo.

Skupina je sicer stara znanka slovenskih koncertnih odrov, nastopili so tudi na večjih festivalih doma in v tujini (Carigrad, New York, London, Bruselj…). O njenem zadnjem albumu je pisal tudi priznani spletni portal All About Jazz, lani je bila nominirana celo  za nagrado vodilnega britanskega World Music časopisa Songlines. Nagrado jim je na koncu ‘speljal’ Goran Bregovič.

Skupino Fake Orchestra je leta 1997 ustanovil Igor Leonardi, kitarist, skladatelj gledališke in filmske glasbe, sovoditelj in glasbeni producent mladinske oddaje Muzikajeto na RTV SLO (leta 2011 je oddaja prejela Viktoja popularnosti ). Igor Leonardi  se je šolal na graški akademiji za jazz, deset let pa je živel in ustvarjal tudi v ZDA, kjer je med drugim sodeloval z Don Cherryem, Metallico in mnogimi drugimi.

 

ZASEDBA 

Ana Vipotnik -vokal

Igor Leonardi- kitara

Nino de Gleria- bas

Ana Šimenc – alt saksofon

Primož Fleischman – tenor in sopran saksofon

Igor Matkovič – trobenta in krilovka

Enos Kugler – bobni

 

FAKE ORCHESTRA (slovenske ljudske pesmi v funk, jazz, soul in afrobeat preobleki) / KUD FRANCE PREŠEREN / 18. 1. 2013, 21:00, vstopnina 5 €

 

 

 

 

 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: