Ibrahim Maalouf – Diagnostic

Ibrahim Maalouf - Diagnostic

Mister Productions, 2011

Diagnostic je skupek desetih avtorskih skladb Ibrahima Maaloufa, libanonsko-francoskega trobentača in multi instrumentalista, ki je v Ljubljani gostoval v sklopu 53. jazz festivala Ljubljana in ki je najbolj znan po igranju na četrttonsko trobento. Ta glasbeniku omogoča tudi igranje četrt tonov, ki so še posebno pogosti v orientalski glasbi. Ne gre za naključje, saj so prav arabske melodije osnova njegovih skladb, ki jih nadgrajuje s prvinami popa, rocka, soula in elektronike, včasih pa v njegovih skladbah zasledimo celo zametke klasične glasbe. Poleg teh je na ploščo uvrstil še priredbo pesmi They Don’t Care About Us Michaela Jacksona in pesem Douce, nastalo v sodelovanju z Oxmom Puccinom.

V ploščo nas uvodoma popelje Lily Will Soon Be A Woman, ki je posvečena njegovi hčeri. Skladba je zgrajena iz več delov, prvi temelji na pianistični harmonski osnovi, ki nato preide v temo, pridružita pa se ji melodija na trobenti in spremljava kitare, katerim kmalu prida še bobne, medtem ko solistično vlogo prevzame violina. Gre torej za bogato instrumentalno prepletanje, kjer niti eden od instrumentov ne prevzame glavne vloge, temveč se tkejo v “francosko” melodično reko različno zvenečih instrumentov.

Maeva In Wonderland se iz blagega uvoda razraste v orientalsko ulično muziciranje, ki se v nekem trenutku preobrazi celo v sambo. In prav takšna je tudi večina te plošče. Ulična. Na trenutke minimalistična in tiha, a kaj kmalu ta ista tihost in minimalizem preideta v glasnost in bogatost. Na trenutke izjemno jazzovsko in klasično obarvana, ki pa se kmalu prelije v etno in rock pristope. Nikoli pa v nekaj, kar bi lahko označili s predpono pre.

Njegove solistične melodije na trobenti so izjemno spevne, a večplastnost, ki jo dosega skupaj z drugimi instrumentalisti in žanrsko raznolikostjo, skladb osvobodi pretirane lahkotnosti in banalnosti, ki bi jim morda lahko sledile. Lep primer tega je že prej omenjeno sodelovanje z Oxmom Puccinom v skladbi Douce, za katerega težko rečemo ali poje ali interpretira ali pa morebiti celo odrapa besedilo. Začetek naslednje, All The Beautiful Things, nas zelo prepričljivo popelje v skladbo za katero pričakujemo, da bo rockersko obarvana, a harmonika vanjo vnese vse prej kot rockovsko razpoloženje. Ta meji na world music, jazz, šanson in prav zato je zvok tako čaroben. Zaradi presenečenj, ki nam tudi po večkratnem poslušanju ne postanejo povsem znana in vnaprej pričakovana.

A najmočnejša skladba (plošče) je zagotovo Beirut, katere zgodba o nastanku sega v leto 1993, ko je stopal po ulicah tega libanonskega mesta in začel slike s televizijskega ekrana doživljati v živo. Ljudje so umirali, okrog njega so bile od bombardiranja uničene hiše, sam pa je v tistem trenutku poslušal skupino Led Zeppelin. In nato se mu je v nekaj trenutkih “zgodila” melodija te pesmi h kateri se je vrnil šele leta 2006. Gre za izjemno, skoraj enajst minut trajajočo, lirično kompozicijo, obarvano z globoko žalostjo in otožnostjo. Za balado, ki ji vladajo emocije. Začne se s spremljavo na fender rhodes, ki bi jo lahko označili tudi kot leitmotiv, nanjo pa se nežno nasloni melodična linija trobente, ki toži. Ki joče. Ki boža dušo celo potem, ko se jima pridruži basovska linija, celo potem, ko se jim pridruži spremljava na kitari, ki dopolnjuje tisto na fender rhodes, celo potem, ko se skladba začne razraščati. Trobenta sčasoma pridobiva na moči, pridružijo se jim še bobni in iz čistega minimalizma preidejo v rock glasbo, ki zmore izbrisati vso tragiko ter jo preleviti v moč. Poraz v zmago.

Tudi sicer se v njegovi glasbi kažejo izjemno močne vezi, ki jih ohranja s svojimi orientalskimi koreninami, a tudi izredna čuječnost do bližnjih, saj je skoraj vse skladbe posvetil kateremu izmed članov svoje ožje družine. Zato je ta plošča predvsem intimna pripoved posameznika, ki zgodbe živi, jih čuti in jih vidi. Drugače. Globlje. In prav iz tega razloga je ta glasba na nek način glasba vseh nas. Ker gre za zgodbe vseh nas. Tako ali drugače.

Nina Novak


Povezani članki: