V Ljubljano prihajajo Dead Can Dance

Dead Can Dance

Z velikim zadovoljstvom obveščamo, da bo prvič doslej v Sloveniji nastopila slovita zasedba Dead Can Dance, natančneje 8. junija 2013, v edinem pravem ambientu zanje. Skupina, katere ime ne-posredno asociira na znamenite srednjeveške upodobitve motiva  mrtvaškega plesa, bo nastopila v okolju prekrasnih ljubljanskih Križank. Skupina Dead Can Dance se je odločila za svoj prvi nastop v Sloveniji (ravno)  tudi zaradi omenjenega okolja, saj nastopajo predvsem na posebnih prizoriščih, od antičnih avditorijev, drugih staroveških prostorov, do sodobnih koncertnih dvoran.

Za skupino Dead Can Dance lahko brez pretiravanja rečemo, da spada med unikatne in neprekosljive glasbene skupine, ki s svojim glasbenim izrazom posegajo v tradicijo srednjeveške Evrope, Orienta, Bližnjega Vzhoda, etno in gotske glasbe, kot tudi v sodobni zvok. Pravzaprav je glasba Dead Can Dance brezčasna in prosto potuje skozi čas in prostor. Skupina je ravno pred 30 leti podpisala pogodbo z založbo 4AD, pri kateri je samo dve leti kasneje izdala svojo prvo ploščo z naslovom »Dead Can Dance«.

Sloviti kultni avstralski duet čarobne, neprekosljive in sploh edinstvene Lise Gerrard in vrhunskega mističnega pevca in glasbenika Brendana Perryja bo z zasedbo Dead Can Dance tako prvič nastopil v Sloveniji v okviru turneje za zadnjo ploščo z naslovom “Anastasis”, ki so jo objavili po kar 16 letih, turneje, ki je s koncerti na vseh 4 kontinentih  največja,  najdaljša in najbolj uspešna v zgodovini skupine, saj so vsi koncerti po pravilu razprodani mesece vnaprej.

DEAD CAN DANCE – »ANASTASIS«

– mrtvi so vstali in znova plešejo …

 »Anastasis« je prvi albuma Dead Can Dance po šestnajstih letih. Na naslovnici je polje odcvetelih sončnic, počrnelih od sonca, z žalostno povešenimi cvetovi. Bliže spanju kot smrti  čakajo, da jih nekega dne porežejo, vendar bodo zdrave korenine znova pognale. Anastasis je grška beseda za ponovno prebujenje/vstajenje in navidez mrtvi bodo znova plesali. »Mislim da je Anastasis dobro poimenovanje našega ponovnega delovanja«, razlaga Brendan Perry, ki je z Liso Gerrard v Melbournu, Avstralija leta 1981 ustanovil skupino Dead Can Dance. Posneli so 7 studijskih plošč in en koncertni album, preden so se po zadnji izdaji Spiritchaser leta 1996 razšli in nadaljevali samostojne kariere. »Anastasis pomeni tudi med dvema stanjema,« dodaja, »regeneracija pride z novim obdobjem.«

»Anastasis« je pravi naslov za album, ki predstavlja presenetljivo regeneracijo legendarne lepote, moči in čarobne narave enkratnega zvoka in vizije dueta, ki ga leta »mirovanja« niso oslabila. Izrazna moč Dead Can Dance na novi plošči je kvečjemu bolj odločna in samozavestna. Dead Can Dance zvenijo tako veličastno in hipnotično kot nobena druga glasbena sila na svetu, ko z neverjetno lahkotnostjo skozi glasbo prepletajo spiritualnost in prizemljenost – glasba Dead Can Dance je brezčasna in prosto potuje skozi čas in prostor.

Gerrardova in Perry sta objavljala samostojne plošče že v času pred ploščo »Spiritchaser«, ki je bila nenačrtovano zadnja plošča, saj so DCD že pripravljali material za naslednjo, vendar so delo opustili. Prevladala je težnja po uveljavitivi samostojnih poti vsakega od obeh močnih glasbenih umov in brilijantnih glasov, toda nepremagljiva kombinacija in ustvarjalna kemija med njima je ostala kot nedokončana zgodba.

Gerrardova je prevzela vodilno vlogo v štirih pesmih, “Anabasis”, “Agape”, “Kiko” in “Return of the She-King”, zapeto v glosolaliji (v namišljenem jeziku, ki nima nobenega dejanskega pomena), medtem ko Perry vodi ostale štiri “Children of the Sun”, “Amnesia“, “Opium“ in “All In Good Time”, in z besedami opeva vero in upanja človeštva v njihovih omejenostih, slabostih in rutinah. “Children of the Sun” predstavlja uvodno povabilo albuma. Besedilo govori o evoluciji človeštva in stalnem vplivu starodavnega spomina na našo genetsko kodo: slavi naravo – dediščino generacije Woodstocka. »Amnesia« plete teme človeške kolektivne družbene amnezije – »kako zgodovino vedno pišejo zmagovalci, in če bi dojeli pravo resnico, ne bi nenehno ponavljali istih napak« – in kako je naša človeškost odvisna od svojih spominov – stari Grki so spomin častili kot največjo med muzami. »Opium« pravi Perry, je bolj nihilistična »opojno stanje duha, oblika depresije, ki človeka ujame v past, bodisi v odvisnosti ali pa kot posledica okoliščin, in ni več zmožen izbire, ker vse poti izgledajo kot slepe.« Toda »All In Good Time« je pozitiven zaključek, ki poudarja staro resnico – potrpežljivost je nagrajena; ko z leti in izkušnjami dozorevamo, uvidimo njeno prednost.

Perry pravi, da se je z Liso Gerrard pogovarjal o novem albumu od zadnje turneje leta 2005. A intenzivna turneja ju je izčrpala, tako da sta potrebovala nekaj let, da sta lahko uskladila svoja urnika, kar pa ni bilo lahko, saj Perry zdaj živi v deželi svojih prednikov, v centru Irske (njegov studio je predelana cerkev), Lisa Gerrard pa živi v južni Avstraliji.

Po podpisu pogodbe z 4AD in izdaji prve plošče leta 1984, je duet prejel vzhičene recenzije za svoje albume, ki povezujejo neo-klasicistično glasbo s folkom iz različnih obdobij in okolij, in jih prodajali vedno večjemu številu občinstva, glasba pa je pritegnila številne različne umetnike, tako da so jo uporabili v baletu San Francisca in dokumentarcu o Hitlerju in Stalinu. Njuna glasba se je pojavila tudi v filmih “Heat”, “The Crossing Guard” in “Baraka”. Lisa Gerrard je ustvarjala tudi v samostojnih filmskih projektih, z glasbo za filma “Gladiator” in “The Insider”, med drugimi, medtem ko je Perry ustvaril solo albuma “Eye Of the Hunter” (1999) in “Ark” (2008).  Par je razvezal njun fizični odnos v zgodnjih devetdesetih, a nekaj ju še vedno obdržalo skupaj – vez globokega prijateljstva, glasbene kompatibilnosti in razumevanja, kot rezultat tega pa je bilo rojstvo albuma “Anastasis” in Dead Can Dance so se ponovno prebudili.

Dead Can Dance so po 16 letih izdali ploščo »Anastasis« pri založbi Play It Again Sam, in se podali na doslej najbolj obsežno turnejo, ki se je pričela 9. 8. 2012 v Vancouvru v Kanadi, v okviru katere pa bodo obiskali 4 kontinentne do leta 2013. Ko zaključijo s turnejo, se bo Perry lotil novega albuma Dead Can Dance.

 

Več na:
http://www.deadcandance.com

Sobota, 8. junij 2013 ob 20.30, Poletno gledališče Križank, Ljubljana

Predprodajna mesta:
Hiša vstopnic (City Park), bencinski servisi Petrola, Europark (Maribor), Hipermarketi Mercatorja, blagajna Križank, Kompasove poslovalnice, LPP, Kino Šiška, Collegium, Alpetour, poslovalnice Big Banga, e-Študentski servisi, kioski 3DVA, (K)kioski, blagajna Hale Tivoli … 

Internetna prodaja: www.eventim.si 

Telefonska prodaja vstopnic: 01 42 05 000 

Predprodajna cena vstopnic: 39,00 EUR

 

Povezani članki:

Značke: