Katarina Juvančič & Dejan Lapanja poklanjata pesem Na kateri strani si?

Katarina Juvančič & Dejan Lapanja

Po izdaji odmevnega albuma upesnjenih in uglasbenih zgodb žensk – Selivke (Stray Cat Tunes, 2012) –  ki je doma in v tujini* požel same laskave ocene, kantavtorski duo Katarina Juvančič & Dejan Lapanja obelodanja in vsem ljudem, ki jim ni vseeno, poklanja pesem “Na kateri strani si?”, prepesnjeno in prirejeno verzijo ameriške protestniške pesmi Which Side Are You On? iz leta 1931.

Takrat jo je gospodinja iz Kentuckyja, Florence Reece, v jezi in ponižanju, ki je sledila teroriziranju plačancev delodajalca njenega moža (rudarja in sindikalista), napisala na kuhinjski koledar in je do danes doživela že nešteto preobrazb in priredb.

Besedilo v izvirniku naslavlja rudarje in delavce in jih nagovarja k temu, naj se odločijo, ali bodo na strani delavcev in sindikatov, ki so bili v tistih časih prepovedani, ali na strani koruptivnih lokalnih veljakov in oblastnikov – na strani nosilcev vzvodov moči in kapitala. Pesem tako kljub svojim dobrim osemdesetim letom ni izgubila svojega družbeno-angažiranega naboja in se ves čas reaktualizira.

Katarina in Dejan jo koncertih pojeta že od leta 2009, ko sta začela nastopati, po novembrskih dogodkih pa sta jo prevedla in priredila času in družbeno-politični situaciji primerno.

Pesem Na kateri strani si? sporoča, da imamo prebivalke in prebivalci Slovenije dovolj vsakodnevnih in vsakovrstnih poniževanj, ideoloških manipulacij in diktature kapitala ter da s srčnostjo, pogumom, modrostjo in digniteto lahko skupaj spremenimo svet na bolje.

Pesem si lahko na vaš računalnik ali mp3 predvajalnik brezplačno naložite na povezavi: https://soundcloud.com/dlapanja/na-kateri-strani-si in jo pojete tudi sami!

Komad so napravili:

Katarina Juvančič – besedilo, vokal, back vokali
Dejan Lapanja – aranžma, kitare, klaviature, back vokali, perkusije
Klemen Krajc – bas kitara, back vokal
Bor Zakonjšek – bobni

Pesem bosta Katarina & Dejan izvajala tudi na prihajajočih koncertih, kjer bosta skupaj z gosti promovirala album Selivke: 1. Februarja 2013 v Kavarni Hotela Union v Ljubljani, istega meseca tudi v Kopru (Circolo), 23. 3. v Muzikafeju na Ptuju in na drugih prizoriščih.

Povezani članki: