V Ljubljano se vračajo Nouvelle Vague

Nouvelle Vague

NOUVELLE VAGUE (fr: ‘novi val’) je bossa nova – kar tudi pomeni ‘novi val’ – glasbeni kolektiv, ki ga je l.2004 ustanovil francoski glasbenik Marc Collin. Marc Collin je g. Nouvelle Vague!

Marc se je zadeve lotil tako, da je različnim (mladim) pevkam predvajal skladbe iz (alter)-pop-rock zgodovine, ki jih niso poznale, in jih prosil, naj jih zapojejo. Njihove izvedbe oz. priredbe zato odlikuje nepredvidljivost in unikatnost. Koncept je bil očitno zelo uspešen!

Marcova obsedenost z najmanjšimi podrobnostmi pri produkciji in izvedbi na vseh štirih studijskih albumih (‘Nouvelle Vague’, ‘Bande à Part’, ‘3’ in ‘Couleurs sur Paris’) jim je zagotovila neprestano koncertiranje po vsem svetu. Njihov nastop je manifestacija izčiščene estetike in glasbenega mojstrstva v žanru, v katerem jim ni para.

Nouvelle Vague oz. ‘novi val’ – ta definicija se hkrati nanaša na njihovo ‘francoskost’ in ‘arty’ podobo (francoski novi val, zgodovinsko filmsko gibanje iz šestdesetih), na vir njihovih pesmi (vse so priredbe punkovskih, post-punkovskih in novovalovskih skladb), in na njihovo uporabo bossa-nova aranžmajev.

Med bivšimi in sedanjimi člani Nouvelle Vague ter sodelavci je vrsta francoskih glasbenikov, ki so si ustvarili svoje kariere in so zdaj del ‘Renoveau de la chanson Française’ (prenova francoskega šansona): Camille Dalmais, Phoebe Killdeer, Mélanie Pain, Marina Céleste in Gerald Toto.

Na trenutni evropski turneji bosta pevsko vlogo prevzeli Mélanie Pain in Liset Alea. Obe sta tudi samostojni umetnici. Mélanie poje z Nouvelle Vague že od prvega albuma, medtem ko se jim je Liset pridružila pred dvema letoma in v nastope vnesla kubansko čutnost.

Novost, ki so je v skupini zelo veseli, je tudi Zula, ‘senčna plesalka’, vodja plesalcev v priznanem pariškem kabaretu Le Crazy Horse, kar nedvomno zagotavlja ‘žgečkljivo’ predstavo. Ženskost, kreativnost, drznost – Le Crazy Horse je najbolj avantgarden pariški kabaret, je tempelj sublimne ženstvenosti in najslavnejše nočno zbirališče v Parizu, znano po vrvenju zvezdnikov na gala večerih…

Nouvelle Vague, ki na tej turneji igrajo šest novih skladb, se v Slovenijo (in v Kino Šiška) vračajo po poltretjem letu, ko so odigrali enega najbolj pričakovanih in evforičnih koncertov pri nas.

KONCERT BO V CUK KINO ŠIŠKA, LJUBLJANA, V SREDO, 28. NOVEMBRA 2012 OB 21H.

Cene vstopnic: 25 EUR do 31.10.2012 in nato 27 EUR v predprodaji in 30 EUR na dan koncerta. Dijaki, študentje, upokojenci imajo 20 % popust na eno vstopnico, kupljeno v predprodaji samo na blagajni Kino Šiška.

Predprodaja: www.eventim.si in blagajna Kina Šiška.

Povezani članki:

Značke: