Specialka predstavlja: dvatisoč12

dvatisoč12

Tudi letos ekipa Specialka predstavlja nabor zasedb iz Slovenije in bližnje tujine, ki so aktivno zaznamovale že skoraj preteklo koledarsko leto. Tu so reinkarnacije starih znancev in sveži obrazi na glasbenem prizorišču, vseh pet žanrsko raznolikih izvajalcev pa je letos izdalo odlične dolgometražne prvence in nase opozorilo s številnimi nastopi v živo.

 

VLASTA POPIĆ (Varaždin, HR)
Rokenrol mašina Vlasta Popić v domačem Varaždinu razgraja že dobro petletko, počasi in vztrajno pa si priigrava simpatije po celotnem območju bivše Jugoslavije. Trojica dveh mladeničev in mladenke se je v Ljubljani prvič predstavila pred dobrima dvema letoma z EP-jem »Najjača ultimativna mašina za ubijanje« v žepu. Letos pa je Vlasta spoznala, da odrašča in dozoreva, zato je priostrila podočnike in zagrizla v novo poglavje z albumom »Za očnjake«, ki ga je posnela v Beograjskem studiu Digimedija s producentom Borisom Mladenovićem (Jarboli, Nežni Dalibor, Repetitor…). Pripravimo se torej lahko na garažne hitiče na pol poti med filozofijo in diletantizmom, v živo pa nam ne uide tudi kakšen popolnoma svež komad, ki jih trojica že pripravlja.

LIKE: https://www.facebook.com/pages/Vlasta-Popić/32597632335
BANDCAMP: http://vlastapopic.bandcamp.com/ (brezplačen prenos albuma »Za očnjake«)

 

GRRIZLI MADAMS (Posavje, SI)
Čudna so pota Grrizlijeva. Rodil se je kot thrash metalec v posavskih gozdovih davnega 2003, vmes odsmrčal tri leta zimskega spanja in se proti koncu desetletja vrnil na domače odre kot inštrumentalna trojka. Danes Grizzli Madams svoje losose lovijo v stoner metal vodah, ki so deroče, razigrane in pravi hudourniki dinamične instrumentalne energije. Na njihovem prvem pravem albumu Sntntn, letošnji izdaji za Založbo Radia Študent, se med izmenjajoče rafale in groove ritem sekcije ter meandriranje kitare prikradejo tudi občasni vokali, ki celoto primerno popoprajo. Da paše, naslovu plošče primerno, ob (za)uživanjunagniti kakšno pločevinko piva. Rokerji pač.

LIKE: https://www.facebook.com/pages/Grrizli-Madams/266783720035156
BANDCAMP: http://grrizlimadams1.bandcamp.com/

 

KRIŠKE (Beograd, RS)
Kriške so žanrsko neomejen in neobremenjen amalgam retro zvoka, ki se je kalil v številnih lokalnih zasedbah in se nato kot dovršena četverica združil v sodoben srbski indie rock. Ta je tako kul, kot smo ga od založbe Odličan hrčak pač navajeni: Kriške stavijo na stoične post-punk ritme, ki jih nadgrajujejo igrivi kraut vplivi in prodoren vokal. Kot da je to sploh še potrebno, so bivši člani Petrol, Bitipatibi, Ola Horhe, Zemlja Broj 9 in drugih poskrbeli za najnovejši dokaz, da beograjska neodvisna scena vse bolj utrjuje svoj položaj dobrodošle institucije kvalitetne kitarske glasbe. Skupino in njen letošnji samonaslovljen prvenec je podprla tudi festivalska masovka Exit, kjer je bil na programu kar nastop na glavnem odru. Naslednja postaja: širno klubovje bivše Juge!

LIKE: https://www.facebook.com/kriskeband
SOUNDCLOUD: http://soundcloud.com/kriskebend/
PRENOS ALBUMA: http://www.exitmusic.rs/sr/label/kriske?a=kriske
VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=_EvJuHcLnZQ

 

DOT. (Ljubljana, SI / London, UK)
Popularizacijo dubstepa kot dominantnega žanra elektronske plesne glasbe danes čutimo kot njegovo vseprisotnost v mainstreamu. A le posvečeni vedo, da ta basovsko orientirana, ritmično privlačna zvrst v digitalnem podzemlju brbota že leta. Nataša Muševič je na sledeh dubstepa v preteklem desetletju več let preživela v Londonu, ustanovila založbo in zanjo izdajala pod producentskim imenom Dot, obenem pa končala podiplomski študij iz Recordings Arts na SAE Institute. Danes producentka, didžejka, pianistka in pevka ponovno deluje v domači prestolnici, kjer je ob številnih glasbeno-umetniških aktivnostih za svojo novo založbo Read Write Music izdala albumski prvenec Calling Home pod licenco Creative Commons.

MYSPACE: http://www.myspace.com/dotsoundz
SOUNDCLOUD: http://soundcloud.com/dottt
YOUTUBE: http://www.youtube.com/user/readwritemusictunes

 

IT’S EVERYONE ELSE (Ljubljana / Prekmurje, SI)
Lucijan in Pika proti vsem ostalim. Dvojica, ki že od leta 2009 obremenjuje svoje sintesajzerje in glasilke, je pred dvema letoma prepričala komisijo Klubskega maratona in si od tedaj počasi, a vztrajno priigrala sloves norišnice v živo. V tandemu s pobratenimi Ludovik Material sta It’s Everyone Else letos obredla podzemlje Srednje Evrope in Balkana, spomladi pa je luč spleta ugledal njun prvenec Is It Me?, izdan v samozaložbi. Elektronsko eksplozivne himne, ki svoji surovosti in dekadenci navkljub znajo odkriti kanček skrhane lepote, sta It’s Everyone Else v Ljubljani nazadnje predstavila pod odrom maratonskega 24h Party People.

LIKE: https://www.facebook.com/ItsEveryoneElse
BANDCAMP: http://itseveryoneelse.bandcamp.com/
VIDEO: http://vimeo.com/53162982

 

 

 

6. 12. 2012, 21h @ Gala hala, Metelkova mesto, Ljubljana
Vstopnina: 8 € z rezervacijo na www.galahala.com, 10 € na dan koncerta

Nastopajoči: VLASTA POPIĆ (Hr), GRRIZLI MADAMSKRIŠKE (Srb), DOT.IT’S EVERYONE ELSE

Pred, med in po koncertih: ogrevanje za apokalipso – Holo z domačimi in tujimi uspešnicami iz 2012!

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/467884413249669/

 

http://specialka1.blogspot.si/
www.galahala.com

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: