Seksapilni Nouvelle Vague v Kinu Šiška

Nouvelle Vague

Ljubljana / Kino Šiška
28. 11. 2012

Novovalovski francoski Nouvelle Vague so ponudili pravi sproščujoči večer in nekoliko odklopa od aktualnih protestov in naprezanja ter razmišljanja kam sedaj, kam gre država, kdo vse je gotof. Seksapilni pihajoči vokali Melanie Pain, Liset Alea in demonski (fatalni) nastopi plesalke Zule (ki je občasno tudi pela), vse skupaj pa zavito v črno-belo-rdečo scenografijo in podlago je bilo tisto, kar je v deževnem večeru odpiralo prostor za čutnost, za romantiko, za hedonizem. Že otvoritvena skladba Lullaby (The Cure) je nakazala, da bo šlo za silno seksapilen večer, ki pa ga ljubljanska publika nekako ni prav začutila. Bili s(m)o sila zadržani, skromno migajoči in na trenutke se je zazdelo, da bi nas predvsem Liset najraje nekam poslala, ko nismo plesali skupaj z bandom. Je že res, da bossa  nova ni ravno v slovenski krvi, a vseeno bi se lahko z verige spustili nekoliko prej kot pri komadu Too drunk to fuck, ko so pričakovano ljudje začeli kričati in končno veliko bolj aktivno sodelovati z zasedbo.

Nouvelle Vague, francoski projekt oživljanja in preoblačenja raznožanrskih skladb, pravzaprav stvari postavlja nekoliko na glavo, če jih primerjamo z ostalimi cover bandi. Vajeni smo, da se balade preoblačijo v trše ritme, bolj plesne ritme … Tukaj pa gre ravno za obraten proces, ko postanejo rock, punk klasike, umirjene bossa terasa »pesmice« nabite s seksapilom in primerne za nočno ljubimkanje. Pri Nouvelle Vague tudi ne gre le za koncert, gre pravzaprav za performance, kabaret s teatralnimi vložki, pretiravanjem in tukaj gre za tisto dodano vrednost kocnerta v primerjavi s poslušanjem plošče. V Slovenijo so ponovno prišli po nekako dveh letih in pol in dvorano solidno zapolnili, publiki pa ponudili preverjen repertoar (Love will tear us apart, Dancing with myself, God save the queen) z nekaj novega francoskega materiala. Melanie in Liset sta ves večer koketirali s publiko, se z njo pogovarjali. »In, kaj vi naredite, da pozabite nekoga?« sta spraševali in iz publike pobrali precej bizaren odgovor, in sicer čokolado ter samomor. Če je bila Melanie nekoliko bolj umirjena in je le iskrivo pogledovala z odra, je bila Liset tista bolj živa, vražja in zgovorna. Izkazala se je tudi, da je odlična performerka in glasbenica, ne le pevka.

A sodeč po odzivu publike so Nouvelle Vague ponovno prepričali, saj s(m)o jih nazaj na oder priklicali kar dvakrat. Sodeč po Lisetinem postu na facebooku pa so tudi oni bili zadovoljni z nami. Na spletu je zapisala: »Hvala Slovenija. Bili ste popolni zaključek turneje.« Res škoda, da se je publika prebudila proti koncu koncerta, kot speča Trnuljčica, ki jo je prebudila skladba Too drunk to fuck. Zaključili so akustično, s sambo in odplesali z odra, mi pa smo odplesali v noč.

Tekst: Katarina Trstenjak
Foto: Bojan Okorn 

 

Povezani članki:

Značke: